Tvrtka “Studenac”, dalmatinski trgovački lanac s više od 2700 zaposlenih, prodan je, kako doznaje Makarska kronika, a prenosi Slobodna Dalmacija, poljskom private equity fondu Enterprise Fund VII kojim upravlja Enterprise Investors.

Svečano potpisivanje ugovora i javna prezentacija trebali bi biti obavljeni ovoga tjedna, kada će biti obznanjeni i detalji preuzimanja.

Kako podsjeća Slobodna, iako se govorilo, kada su pregovori s Poljacima tek bili počeli, da će vlasnik “Studenca” zadržati određeni udjel u tvrtki, Josip Milavić svoj je portfelj odlučio u potpunosti prepustiti Enterprise Investorsu. Točnije, Poljacima će prepustiti poslovanje “Studenca”, dok će sve tvrtkine nekretnine, pa tako i one u kojima se nalaze trgovine ostati u vlasništvu Milavićeve obitelji.

Omiški “Studenac” drugi je po veličini dalmatinski trgovački lanac, iza splitskog “Tommyja”, te je osmi po veličini maloprodajni lanac u Hrvatskoj, a njegov osnivač i dojučerašnji vlasnik pokretač je i NTL-a, Nacionalnog trgovačkog lanca, koji će sada izgubiti znatan dio na tržištu koje očito, poglavito kad se u obzir uzme još neraščišćena pozicija “Konzuma”, čekaju zanimljivi dani.

Enterprise Investors prije dva mjeseca sklopio je ugovor i o stjecanju 65 posto udjela u tvrtki “Pan Pek”, što im je do 100-postotnog preuzimanja “Studenca” bila i prva investicija u Hrvatskoj. Svi zaposlenici dalmatinskog trgovačkog lanca s ugovorima na neodređeno vrijeme zadržat će postojeći status do 31. prosinca ove godine, prenosi Slobodna Dalmacija.

Enterprise Investors specijaliziran je za osiguravanje financiranja ekspanzije tvrtkama s visokim rastom u različitim sektorima. Njihovih devet fondova upravlja kapitalom višim od 2,5 milijardi eura, od čega su 1,8 milijardi eura uložili u 139 tvrtki. Među ostalim, preuzeli su i Intersport, tvrtku koju im je nakon preuzimanja Mercatora prodao nekadašnji vlasnik Agrokora Ivica Todorić.

Maloprodajni lanac “Studenac” 2016. godinu završio je s više od 360 marketa i supermarketa, te uz prihod od 1,5 milijardi kuna, što je bio rast od 80-ak milijuna u odnosu na prethodnu godinu.

Enterprise Investors jedno je od najvećih društava za upravljanje fondovima u srednjoj i istočnoj Europi, osnovano je 1990. godine, a u svom vlasništvu, primjerice, imaju i češku Kofolu, koja je pak vlasnik Radenske, a ova je vlasnik naše mineralne vode Studenac.