Keksi su slatka radost cijeloj obitelji – i ne samo za blagdanske dane. Mogu biti hrskavi, raznih oblika, slani i slatki, dobivaju se od smjese brašna, maslaca i šećera, a mogu biti s dodacima, mogu se puniti, prelijevati, djelomično prelijevati, ukrašavati, posipavati…

Prema podacima iz GfK Panela kućanstava, ukupna kategorija industrijski proizvedenih keksa u prvom polugodištu 2012. ostvarila je za 4% manju količinsku prodaju, dok je vrijednosna prodaja pala za 3%. Neki su segmenti ipak povećali volumen, a to su tvrdi keksi koji su rasli količinski čak 20% te čajni keksi s rastom od 7%.

Promatrano po vrstama keksa, vafli čine oko 40% vrijednosnog udjela u kategoriji, dok su drugi najveći segment čajni keksi s oko 25% udjela. Potom slijede tvrdi keksi s 13%, punjeni keksi s 8% i ostali keksi s udjelom od 14%.

Keksi se troše u većini kućanstava. Devet od deset kućanstava kupilo je kekse u prvom polugodištu tekuće godine, a broj kupaca ove kategorije nije se mijenjao u odnosu na prethodno razdoblje.

Ipak, pojedini segmenti u kategoriji keksa uspjeli su povećati bazu kupaca, na primjer čajni i tvrdi keksi, dok su vafli izgubili dio kupaca.

Kad je u pitanju učestalost kupovine keksa, ni kupovno ponašanje nije se mijenjalo, a u prosjeku kekse naša kućanstva kupuju oko 20 puta godišnje.

Trgovačke marke keksa čine oko 1/4 vrijednosnog udjela u kategoriji, a zanimljivo je da u zadnjih godinu dana nisu povećale svoj udio, za razliku od ukupnog tržišta roba široke potrošnje na kojem bilježe rast.

U tvrdim i punjenim keksima trgovačke su marke uspješnije nego u drugim segmentima. Dok Lidlove marke u punjenim keksima neočekivano gube na udjelu, vrlo uspješno rastu u tvrdim keksima.

Na tržištu koje stagnira, u situaciji u kojoj određena marka nema dovoljno prostora za organski rast, ključno je znati koja marka raste na čiji račun.

Tako, na primjer, u čajnim keksima Konzum sa svojom K plus linijom raste na račun Koestlina, Kraša i Lidlovih marki.

Najžešća konkurencija je u napolitankama gdje se za svoj dio kolača bore Kraš, Koestlin, Konzum, Lidl, CBA, Sloboda i drugi izazivači. Iako su Kraš napolitanke vladarice u svom segmentu i drže duplo veći tržišni udio u odnosu na sljedećeg najjačeg konkurenta, u 2012. uvjerljivo najbrže rastu Koestlin napolitanke i uzimaju kupce svim svojim konkurentima, zaključuje se u istraživanju.

GfK Consumer Panel ili Panel kućanstava je kontinuirano istraživanje u kojemu se podaci prikupljaju na temelju dnevnika kupovine kojeg ispunjava 1500 kućanstava u Hrvatskoj.