Razgovori o pravilima kojima će se utvrditi gornja granica naknade za transakcije platnim karticama koji su se u Strasbourgu odvijali krajem prosinca prošle godine između Komisije, Europskog parlamenta i talijanske vlade koja je predstavljala države članice EU, rezultirali su političkim kompromisom europskih zakonodavaca o konačnom izgledu propisa koji će u sljedećim mjesecima otvoriti put i njegovom službenom usvajanju, objavljeno je na stranicama Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

“Najviši iznosi naknada stupit će na snagu šest mjeseci nakon što na snagu stupe propisi, odnosno Uredba o međubankovnim naknadama”, obznanjeno je u službenom priopćenju Europskog parlamenta.

Banke i kartični sustavi protiv
Kao što je poznato, Komisija kao regulator u EU već duže vrijeme zagovara ograničenje multilateralnih interchange fee naknada (naknada koje se plaćaju prilikom obavljanja platnih transakcija korištenjem platnih kartica) koje banka koja izdaje platnu karticu i banka koja pruža uslugu prihvata platne kartice (banka trgovca i banka korisnika) plaćaju jedna drugoj za obavljenu transakciju.

U srpnju 2013. EK je predložila zakonsko uređenje kojim bi se multilateralne interchange fee naknade trebale ograničiti na 0,2 posto vrijednosti kupovine za debitne kartice, dok bi za kreditne kartice taj najviši iznos nakade trebao iznositi najviše 0,3 posto obavljene transakcije.

Nasuprot Komisiji, kartični sustavi i banke upozoravali su protiv uvođenja gornjih granica naknada uz argumentaciju da bi one štetile širenju novih metoda plaćanja na tržištu. Za vrijeme razgovora, neke su države članice tražile više fleksibilnosti ispod razine gornjeg granice iznosa naknade, a kako bi svojim sustavima dale više slobodnog prostora za utvrđivanje naknada.

Europski parlament i vlade pokušali su naći zajedničko stajalište oko odnosa prema kreditnim karticama koje koriste poduzetnici, oko uključivanja American Expressa – koji ima različitu strukturu naknada od MasterCarda i Visa Europe – i institucija koje provode transakcije putem kartica za trgovce u maloprodaji u drugim zemljama EU.

Tripartitni sustav izvan pravila
Pregovarači su se “dogovorili da se nova pravila ne bi trebala primjenjivati na tzv. tripartitni kartični sustav (koji uključuju samo jednu banku), kao što su to Diners i American Express, pod uvjetom da je kartica i izdana i terećena unutar istog sustava”, stoji u priopćenju Europskoga parlamenta.

Dodaje se također kako će se za tri godine pravila primjenjivati i na tripartitni kartični sustav koji omogućuju drugim stranama da izdaju kartice i tako posluju kao četveropartitni sustavi, kako bi se dugoročno izbjeglo nepošteno tržišno natjecanje.

Pregovarači su se dogovorili da će komercijalne kartice “koje se koriste samo za poslovne troškove” biti izuzete od novih pravila.

U posebnom priopćenju, Europska komisija je pozdravila politički dogovor postignut u Strasbourgu.

Od ranije je poznato kako Europska komisija smatra da će se donošenjem i stupanjem na snagu Uredbe o međubankovnim naknadama te mjerama koje su predviđene uredbom, postići pozitivni učinci na tržišno natjecanje u Europskoj uniji jer interchange fee naknade mogu, primjerice, otežati ulazak konkurenata na tržište, utjecati na nedostatak tržišnog natjecanja između kartičnih sustava, antikompetitivno određivanje cijena te imati negativne učinke na unutarnje tržište EU i slično.

Korist za trgovce
Određivanje gornje granice m. interchange fee naknada koristilo bi i trgovcima na malo, koji bi trebali u sve većoj mjeri prihvaćati platne kartice kao instrument plaćanja, što bi trebalo potaknuti i potrošače na širu upotrebu kartica, uz smanjenje cijena proizvoda i usluga.

Također, povećanje obujma transakcija platnim karticama i ušteda u području upravljanja gotovinom bi moglo barem djelomično nadoknaditi potencijalne troškove banaka zbog određivanja gornje granice tih naknada, dok bi druge uštede mogle uslijediti zbog manjeg podizanja novca s bankomata.

Reguliranje prekograničnih transakcija će pogodovati trgovcima na malo koji će moći preko granice tražiti jeftinije usluge prihvaćanja te time potaknuti tržišno natjecanje kod banaka koje posluju na hrvatskom tržištu, smatraju u Agenciji.

Utjecaj na Hrvatsku
Ukoliko se prihvate prijedlozi koje je izglasao Europski Parlament, regulacija m. interchange fee naknada obuhvaćala bi i naknade primjenjive u Republici Hrvatskoj te bi se predviđanja Europske komisije vezano uz pozitivne učinke reguliranja međubankovnih naknada trebala ostvariti i u Republici Hrvatskoj.