Talijani i Francuzi upotrebljavaju ga u visokoj gastronomiji, a s obzirom na to da je pravi eliksir mladosti, iznimno je traženo u kozmetičkoj industriji. Riječ je o ulju domaćeg, ekološkog lješnjaka iz okolice Daruvara, koje postaje pravi izvozni hit.

Krupni se plodovi lješnjaka s domaćih ekoplantaža itekako dobro plaćaju, čak 60 kuna za kilogram jezgre, a 25 za onaj u ljusci. Cijena je dobra, dosta visoka ove godine, lješnjak je tražen i urod je bio dosta dobar makar je bila vlažna godina, dosta se prodalo, rekao je Dario Zeissberg iz Daruvara.

I sve im otkupi mala domicilna uljara za proizvodnju ovoga tekućeg “zlata”. Prvorazredne je kvalitete i osobina, prava delikatesa. Svaka se litra razgrabi. I to ne na domaćem, gdje caruje uvozni, turski lješnjak, već rafiniranom francuskom i talijanskom tržištu.

Otpada ovdje jednostavno nema. Dragocjen je čak i talog. Gust je poput maslaca i tražen u visokoj gastronomiji za izradu najfinijih slastica. I stoji 25 eura kao i litra lješnjakova ulja za kojim vapi kozmetička industrija.

Zato su njegovi proizvođači prionuli na posao kako bi ga što prije brendirali i pretvorili u vlastiti izvozni proizvod. Prve količine u malim bočicama uskoro kreću na austrijsko i slovensko tržište. (HRT)