Nastojanja poduzetnika za maksimizacijom profita, kriza i recesija pojačavaju rizik od pojavljivanja loše robe na policama trgovina te stoga treba pojačati napore u zaštiti potrošača, rečeno je u Zagrebu na konferenciji koju su, povodom Svjetskog dana potrošača 15. ožujka 2012. godine, organizirali Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo gospodarstva, Državni inspektorat i Hrvatska obrtnička komora.

Hrvatska već dulje vrijeme usklađuje svoju regulativu u području sigurnosti hrane s pravnom stečevinom EU pri čemu su standardi EU u svjetskom vrhu po učinkovitosti i kvaliteti. Domaći proizvođači moraju nuditi što višu kvalitetu, a mjerodavna državna tijela uz pomoć sustava nadzora kvalitete trebaju štititi nacionalno tržište kako bi se eliminirali jeftini proizvodi niske kvalitete koji su često i opasni za potrošače, kazao je predsjednik HGK Nadan Vidošević.

Boris Vukelić, izaslanik predsjednika HOK-a i predsjednik Ceha trgovine, naglasio je da je sigurnost proizvoda jedan od prioriteta djelovanja HOK-a jer članice nemaju posebne službe, ali ni pojedince koji bi se isključivo bavili tom problematikom. “Potrebno je pojednostavniti proceduru podizanja tužbe zbog zaštite kolektivnog interesa potrošača što je iznimno značajno za jeftinije proizvode”, istaknuo je Vukelić.

Trgovci su doprinijeli stvaranju naše zakonske regulative koja štiti prava potrošača, a što je još važnije ona se primjenjuje u praksi, kazala je u svom obraćanju Ljerka Puljić, predsjednica Udruženja trgovine HGK, dodajući kako su u pogledu sigurnosti, ali i sveukupnom odnosu prema potrošaču, postavljeni visoki standardi. Ona je naglasila kako su trgovci važna spona između proizvođača i potrošača pri čemu tržišne tendencije sve veću važnost daju upravo potrošaču.