Osim povratka u školske klupe odnosno prvog susreta s novim školskim kolegama, školarci su dobili još jedan razlog za veselje – u Lidlovim i Konzumovim poslovnicama od kraja kolovoza krenule su kampanje ujedinjene u tome da osvijeste djecu zašto je važno konzumirati voće i povrće kroz šarmantne animirane likove – brokulu, mrkvu, jagodu, patlidžan, krušku…

Hrvatska agencija za hranu u travnju ove godine predstavila je opsežno istraživanje o prehrambenim navikama građana Hrvatske. Rezultati su pokazali da Hrvati najviše jedu kruh i peciva iza kojih slijede krumpir te perad i svinjetina, dok je riba tek na desetom mjestu najviše konzumiranih namirnica. Posebno je zabrinjavajuća količina voća i povrća koje Hrvati – ne konzumiraju. Žene dnevno konzumiraju manje od 100 grama voća, a muškarci manje od 70 grama.

Podsjećamo, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje konzumaciju oko 400 grama voća i povrća kroz pet dnevnih obroka. Iako državne i privatne institucije na različite načine pokušavaju popularizirati slabije konzumirane namirnice poput voća i povrća, jasno je da se prehrambene navike stvaraju kroz primarnu, a kasnije i sekundarnu socijalizaciju – kroz roditeljski primjer.

Tako se s početkom nove školske godine u Konzumu i Lidlu pojavila kampanja kojom se promoviraju upravo namirnice koje građani Hrvatske najslabije jedu – voće i povrće. Naime, utjecaj roditelja na djecu nije jednostran jer i ona svojim željama s lakoćom utječu na njihove navike. Imajući to na umu, ne čudi da su protagonisti obje kampanje u trgovinama – igračke.

UTRKA ZA BROKULU
“Zdraaa-vooo svima! Zdravoljupci sad su tu, za energiju i akciju!” Dobro je poznat ovaj uvodni redak među djecom i roditeljima, a koji je male ekrane zauzeo 14. kolovoza kroz šareni reklamni spot u kojemu se predstavlja sedam plišanih namirnica: Brokula Branko, Češnjak Luka, Patlidžan Patrik, Mrkva Mirko, Banana Bela, Jagoda Jana i Kruška Klara. S emitiranjem ovog reklamnog spota, više od 300 tisuća Konzumovih kupaca diljem Hrvatske počelo je sakupljati naljepnice s kojima u okviru programa vjernosti mogu kupiti omiljenog plišanca po cijeni od 10 kuna. Iako je kampanja usmjerena na školarce i njihove roditelje, Zdravoljupci su se omilili i nešto starijima.

“Neki dan su mi nedostajale tri kune do ukupnog iznosa od 150 kuna pa sam uzela žvakaće gume”, kazala je studentica Zrinka. Za svakih potrošenih 50 kuna, dobije se po jedna naljepnica. Iako nije ni roditelj niti dijete Zdravoljupci su osvojili njezino srce. “Počela sam skupljati naljepnice zbog reklame. Jedina je na televiziji koja je vesela, pozitivna i što je najvažnije – poučna”, pojasnila je Zrinka. Do sada je, od ukupno 40, sakupila 11 naljepnica. Sa svakom naljepnicom Zrinka je bliže Brokuli Branku. “On je mali Španjolac, a uz to sam se nedavno vratila s Erasmusa iz Španjolske pa mi je još simpatičniji”, kazala je s osmijehom na licu Zrinka.

Brokula Branko favorit je među kupcima. Za njega se natječe i gospođa Monika koju je uz trogodišnju unučicu jednakom mjerom oduševio čim ga je ugledala. “Probudio je dijete u meni!”, rekla je. Iako pomalo neočekivano da se Zdravoljupcima vesele i oni čije je vrijeme igre i igračaka tobože minulo, ono što do 28. listopada ne treba čuditi jesu situacije u kojima starija gospođa stiže na blagajnu te, čuvši da joj za još jednu naljepnicu nedostaje tek nekoliko kuna, bez razmišljanja grabi dva paketa čokoladica ili da se, u trenutku kad rijetki kupac odbije uzeti svoju naljepnicu iza njega naviri otac i zamoli da ju pokloni njemu.

POVRATAK GUMENIH
Niti dva tjedna od početka akcije, Lidl je u četiri hrvatska grada organizirao Stikeezonicu – jedinstveni događaj na kojemu su mališani mogli razmijeniti svoje Stikeeze. Tako su Zagreb, Osijek, Rijeka i Solin na nekoliko sati postali poprište strastvenih skupljača nove edicije gumenih figurica koje su od 20. kolovoza pronašle svoje mjesto u svim Lidlovim poslovnicama. Iako su Stikeezi prvi put prepoznati 2014. u obliku simpatičnih čudovišta, a prošlog ljeta kao voće i povrće diljem Europe, ove godine došao je red i na hrvatsku djecu. Tako je petogodišnji Jan u svoju malenu Stikeez vrećicu do sada pospremio sedam figurica. Veseli se svakom posjetu Lidlu, sa slatkom neizvjesnošću koja će to kupovina i kojih novih potrošenih 90 kuna donijeti figuricu koju željno iščekuje – brokulu Vinza.

Najnovija Stikeez kolekcija sadrži 24 figurice voća i povrća. “Svaka od njih ima svoje ime i opis, koji najmlađima kroz zabavne zagonetke, primjerice ‘kivi – znaš li da sam stariji od 700 godina i da potječem iz Kine?’ – približava koristi konzumiranja svježeg voća i povrća, a istovremeno ih motivira na igru i druženje”, kazali su iz Lidla. Tako se za ostvarenih 90 kuna dobije jedna figurica gratis, a dodatni likovi mogu se osvojiti prilikom kupnje bilo kojeg akcijskog proizvoda iz ponude svježeg voća i povrća. No, kako mališanima skupljanje figurica ne bi prebrzo dosadilo, u ponudi se nalazi i ploča za igru. Osim toga, Lidl je pripremio i zabavnu Stikeez mobilnu aplikaciju putem koje djeca mogu virtualno uzgajati voće i povrće, učeći usput o svim njihovim prednostima.

ISTI CILJ
“Podizanje svijesti javnosti o važnosti i dobrobiti redovite konzumacije voća i povrća, najveća je motivacija i poticaj u daljnjim aktivnostima”, objasnili su iz Konzuma svrhu Zdravoljubaca. Uz lako pamtljivu pjesmu koja se veže uz ove plišance te napetu utrku za naljepnicama u koju su se uključila i mala i velika djeca, u Facebook grupama specijaliziranima za roditelje nerijetko se nađu upiti majki i očeva u potrazi za naljepnicama koje poneki mališani možda ipak ne skupljaju, ali i oduševljeni komentari kako su njihova djeca uz Zdravoljupce i pjesmu koju već pjevuše napamet zavoljela voće i povrće koje dotad nisu rado jela.

“Vjerujem da Zdravoljupci mogu utjecati na djecu jer su baš simpatični. Osim toga, roditelji mogu pjevati pjesme iz reklame dok pokušavaju djecu animirati da pojedu recimo brokulu”, rekla je studentica Zrinka. Zbog dosadašnjeg iznimnog odaziva za ovu kampanju, Konzum priprema brojne dodatne edukativno-zabavne sadržaje koji će također biti usmjereni na osvješćivanje važnosti uvođenja većih količina voća i povrća u svakodnevnu prehranu te poticanje pozitivnih promjena prehrambenih navika na zabavan i kreativan način.

“Mislim da Jan Stikeeze doživljava kao vizualnu stimulaciju pa trenutačno ne vidim veći interes za degustiranjem voća ili povrća, ali me veseli da će mu barem potaknuti motorički napredak budući da ih svakoga jutra i svake večeri pažljivo prebrojava, proučava i preslaguje”, zadovoljno je zaključila Janova majka Ivana. Na Youtubeu reklamni spotovi za Stikeeze i Zdravoljupce broje više stotina tisuća pogleda, a brojevi kao i promet u poslovnicama samo rastu.

Iako su se u komentarima ispod oba videa korisnici već podijelili na “tim Stikeez” i “tim Zdravoljupci”, obje kampanje ujedinjene su u cilju da voće i povrće zamijeni kruh i peciva koji se trenutačno nalaze u vrhu najkonzumiranijih namirnica u Hrvata. Sudeći po simpatijama Lidlovih odnosno Konzumovih kupaca koje su njihovi najnoviji “tihi prodavači” stekli, nesumnjivo će djeca na neko vrijeme zaboraviti slatkiše.