Konzum prvi trgovački lanac s certifikatom ISO 14001:2004

certifikat-iso-14001-2004-konzumCertifikacijska kuća Bureau veritas dodijelila je trgovačkom lancu Konzum certifikat za Sustav upravljanja okolišem prema normi ISO 14001:2004. Time je Konzum postao prvi maloprodajni lanac u Hrvatskoj s ovim međunarodnim certifikatom, priopćeno je danas iz Konzuma.

Certifikatom ISO 14001:2004 potvrđuje se politika poslovanja prema načelima gospodarskog i socijalno održivog razvoja.

U tom segmentu kao strateške ciljeve Konzum ističe trajno poboljšanje vlastite učinkovitosti putem isporuke kvalitetnih proizvoda i usluga po pristupačnim cijenama uz izraženu socijalnu osjetljivost te prepoznatljiva i suvremena arhitektonska rješenja prodajnih mjesta koja se uklapaju u prirodni ambijent i okoliš.

Suvremenom tehničkom opremljenošću maloprodajnih, veleprodajnih i logističko-distribucijskih objekata Konzum brine o zaštiti svih sastavnica okoliša (tlo, zrak, voda, ozon, otpad i energija) s ciljem doprinosa kvaliteti življenja, uz progresivno smanjenje utjecaja na okoliš i prirodne resurse, kaže se u priopćenju.

U tom lancu također ističu kako se implementacija i evaluacija ovog sustava kao i utvrđivanje aspekata okoliša vrši zasebno na mikrolokacijama svakog pojedinog objekta, na više od 700 prodajnih mjesta što uključuje i koordinaciju više od 12.000 zaposlenika.

Jedan od primjera ekološke aktivnosti iz Konzuma navode i to da su prvi u Hrvatskoj, u 120 svojih trgovina, u primjenu uveli strojeve za čišćenje podnih površina koji koriste samo vodu – bez kemikalija, čime je smanjena potrošnja vode za 70 posto.

Također, u ponudi su i vrećice od recikliranog materijala i vrećice namijenjene višestrukom korištenju, a 900.000 primjeraka kataloga tjedno tiska se na recikliranom papiru. Konzum je ujedno i najveći otkupljivač ambalaže u Hrvatskoj s više od 260 otkupnih lokacija diljem zemlje.

Uvođenjem sustava upravljanja rutama kamiona smanjena je i potrošnja goriva i emisija CO2, a u prodajnoj mreži zamijenjeni su svi uređaji s rashladnim tvarima R-12 i R-22 koje su štetne za ozonski omotač, navodi se.

“Konzum je uvođenjem sustava upravljanja okolišem prema normi ISO 14001:2004 još jednom pokazao svoju predanost čvrstom i transparentnom odnosu sa svojim partnerima, djelatnicima, kupcima i građanima s ciljem da kao tvrtka primjerom pokazuje i bude predvodnik kvalitetnijeg i zdravijeg života, čuvanja prirodnih resursa, prirodne i kulturne baštine”, zaključuje se u Konzumovom priopćenju.

Prethodni članakOrbico za 30 mil. eura preuzima tvrtku u Rumunjskoj
Sljedeći članakMario Turalija na čelu Pivovare Daruvar