Konzum i dalje najprisutniji u medijima

Najveći dio medijskog publiciteta u svibnju generirali su objavljeni rezultati poslovanja trgovačkih lanaca u 2014. godini.

Prema ostvarenim prihodima Konzum je i dalje vodeći trgovački lanac u Hrvatskoj, a potom slijede Plodine, Lidl, Kaufland, Spar, Tommy, Mercator.

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u svibnju najviše pisalo, te u kojim kontekstima.

Praćen je publicitet 12 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima.

Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

trgovacki lanci broj objavaMediji su ponovno najviše pažnje posvetili Konzumu. Slijedi Lidl, a na trećem mjestu je Spar. Plodine i Spar su u odnosu na prošli mjesec zamijenili mjesta, pa su tako Plodine s trećeg dospjele na četvrto mjesto. Mercator i Tommy su zadržali prošlomjesečne pozicije.

O Konzumu se najviše pisalo o poslovanju, poslovnim planovima, rezultatima, s udjelom od čak 53%. Prema ostvarenim je prihodima Konzum najveći trgovački lanac. Na drugom su mjestu Plodine, a s porastom od devet posto u odnosu na godinu ranije, treće mjesto je pripalo Lidlu.

Mediji su napredak Lidla opisali kao fantastičan, budući da mu je dobit skočila na 108 milijuna kuna, čime se izjednačio s Konzumom. O Lidlu se isto tako najviše pisalo o poslovanju, a za trećeplasirani Spar je najviše objava vezano za asortiman koji nudi te cijene proizvoda.

Održala se nacionalna akcija čišćenja ”Zajedno za čiste hrvatske vode” koja je za cilj imala iz voda izvaditi više od 20 tona otpada. Najavio ju je Kristijan Curavić, a održala se uz pomoć partnera projekta, Konzuma i Henkela.

temeU Super Konzumu na Črnomercu u Zagrebu posjetitelji i kupci mogli su osjetiti i dio atmosfere popularnog Masterchefa budući da im je dvoje natjecatelja pripremalo jelo tjedna, a asistirao im je i direktor marketinga Konzuma. Mediji su prenijeli i vijest o generalnom sponzorstvu Konzuma kojim umaški ATP turnir postaje Konzum Croatia Open Umag.

Trgovački lanac Lidl koji je poznat prema prepoznavanju specifičnih potreba lokalne sredine u kojoj posluje, tako je podržao projekt ”Veliko kino za Mali Lošinj” pomažući Gradu u želji i naporima da se kino vrati na Lošinj. S Kineziološkim je fakultetom u svibnju pokrenuo inicijativu ”Pravilnim kretanjem do zdravlja”, kojom svoje zaposlenike želi upoznati s pravilnim izvođenjem kretnji na radnom mjestu, no i u svakodnevnim životu.

po vrsti medijaNajviše se objava odnosilo na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta), 43,21%. Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene s udjelom od 30,07% od ukupnog broja zabilježenih objava.

zastupljenostU svibnju se više objavljivalo u tiskanim medijima, a oni koji su pojedinačno najviše objavljivali vezano za tematiku trgovine u Hrvatskoj i trgovačkim lancima su redom dnevnici: 24 sata, Slobodna Dalmacija i Večernji list.

O poslovanju te tematici vezanoj za usluge i odnos prema kupcima više je objava zabilježeno na portalima. O ostale je tri teme veći udio zastupljen u tiskanim medijima. Najveća razlika unutar teme zabilježena je za asortiman i cijene proizvoda, 82,20% u korist tiskanih medija.

Prethodni članakHenkel otvorio pogon u Bileći u BiH
Sljedeći članakKarlovačko RockOff Summer Tour u Zadru