Košara domaćih proizvoda – Domaći proizvodi na riječkom Korzu

Dućan Košara domaćih proizvoda u kojem Riječani mogu nabaviti proizvode obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz cijele Hrvatske postao je njihovo nezaobilazno šoping mjesto. Na policama i u hladnjacima čekaju ih sezonsko voće i povrće, suhomesnati i mliječni proizvodi, med, likeri, brašno, tjestenina, čajevi i još mnogo toga.

Nakon godina i godina rada kod privatnih poslodavaca u manjim trgovinama u kojima je imala priliku čuti “glas naroda”, Riječanka Katica Gros odlučila je iskoristiti stečeno iskustvo i otvoriti vlastitu trgovinu kako bi udovoljila željama i potrebama brojnih sugrađana. Po zanimanju prodavačica, odavno je prepoznala da mušterijama u njenom gradu nedostaje dućan u kojem bi na jednom mjestu mogli nabaviti što više domaćih proizvoda pa se tako rodila ideja o Košari domaćih proizvoda, trgovini koja već imenom sugerira orijentaciju prema proizvodima hrvatskih poljoprivrednih gospodarstava. Ujedno, vlastita joj je trgovina poslužila kao odličan poligon na kojem je napokon mogla bez ustezanja provesti u djelo svoje ideje i kreativnost, razvijati poslovni duh i samostalno donositi poslovne odluke, za što je, pokazalo je iskustvo, bila itekako spremna.

“Prije četiri godine dobila sam priliku ostvariti svoj san, prvi se puta okušati u poduzetničkim vodama i u jednoj prodavaonici skupiti proizvode različitih OPG-ova. U suradnji s tadašnjom partnericom iskoristila sam sredstva iz programa samozapošljavanja koje nudi Hrvatski zavod za zapošljavanje i tako je sve krenulo”, prisjeća se Katica dodajući kako pri ishođenju dokumentacije ona i partnerica nisu nailazile za znatne prepreke, a poslovni su plan više nego uspješno napisale zahvaljujući dotadašnjoj dugogodišnjoj praksi u trgovačkoj struci.

Pri odabiru lokacije uvelike im je pomogla činjenica da su na samom ulazu u centar grada, nedaleko riječkog Korza, uspjele pronaći prostor koji je tražio minimalna ulaganja što je bilo od ključne važnosti budući da nisu raspolagale prevelikim sredstvima. Ne manje važno, ponuđeni prostor nalazi se na frekventnom mjestu usred gradske vreve te je na dohvat pješacima, a istovremeno najamnina koju su Katica i partnerica morale plaćati nije im bila financijski nedostižna. Usporedo s ishođenjem dokumentacije prionule su uređivanju trgovine i sve to obavile u vlastitom aranžmanu i uz trud i pomoć vještih ruku članova obitelji.

JAČA KONKURENCIJA
“U vrijeme kada sam odlučila otvoriti dućan konkurencija nije bila toliko jaka kao danas, ali, kako svako vrijeme nosi svoje izazove, i toj sam se novonastaloj okolnosti, kao i mnogim drugima, uspješno prilagodila”, otkriva nam tajne poslovanja Katica usput navodeći kako je jedno od rješenja neprestana težnja biti bolji, proširiti ponudu i izaći u susret kupcima koji to onda itekako znaju prepoznati i nagraditi svojom vjernošću.

Da je Košara postala nezaobilazno riječko šoping mjesto prepoznali su i domaći dobavljači koje je Katica isprva morala pridobivati vlastitom inicijativom, a sada je došla u komotniju situaciju jer joj se poljoprivrednici i proizvođači sami javljaju s bogatim ponudama svojih kvalitetnih proizvoda. Police i hladnjake je stoga popunila sezonskim voćem i povrćem, suhomesnatim i mliječnim proizvodima, medom, likerima, brašnom, tjesteninom i čajevima. U početku tek stidljivo da bi sada dogurala do čak 500 artikala koji zadovoljavaju sve ukuse potrošača.

Jedna od promjena koju je uvela ponukana upravo prijedlozima kupaca jest i ponuda konvencionalno uzgojenog voća i povrća. “U početku smo nudili samo certificirane eko-proizvode, ali s vremenom su kupci sve više tražili i ove druge pa smo im udovoljili kako bi sve što im treba mogli nabaviti na jednom mjestu”, ponosno će Katica dodajući kako su joj u njenom poslu zadovoljstvo i povjerenje kupaca oduvijek na prvom mjestu i tog se principa drži od prvoga dana. Ova uspješna trgovkinja ističe kako je osobito ponosna na to što se kupci uvijek iznova vraćaju i s pravom joj se čini da sav dosadašnji trud i zalaganje imaju smisla.

Od sveukupno četiri godine u kojima se Katica posvetila samostalnom poslu, gotovo dvije godine prate je do sada nezapamćene okolnosti poslovanja u doba pandemije. Njenom je dućanu koronakriza uvjetovala određene rezove pa je, zbog smanjenog opsega posla, bila prisiljena djelatnici prekinuti ugovor o radu. Slijedom toga sada je jedina zaposlena, a dućan radi od ponedjeljka do petka od 7 do 17 sati, subotom od 7 do 13, a nedjeljom je zatvoren.

NOVI UVJETI
Koronakriza i novi uvjeti poslovanja na tržištu su donijeli i svojevrsnu poplavu novih samostalnih dobavljača. “Imamo veliki broj OPG-ova među kojima nisu svi provjereni i pouzdani. Nažalost, rijetko ih se kontrolira pa oni mogu prodavati proizvode upitne kvalitete na različitim lokacijama, štandovima te na sajmovima bez minimalnih tehničkih i higijenskih uvjeta, bez ispisa fiskalnih računa. S druge strane smo mi, mali dućani, koji podliježemo svim kontrolama, fiskalizaciji, porezu te davanjima prema državnim i gradskim institucijama”, ogorčena je Katica takvim stanjem na tržištu. Rješenje vidi u pojačanim kontrolama te uvođenju fiskalizacije za sve koji se bave trgovinom kako bi se utvrdila stvarna količina prodanih u odnosu na proizvedene proizvode.

Međutim, unatoč povremenim preprekama, ovu vrijednu trgovkinju naprijed tjera upravo njena ljubav prema trgovini te je ponosna na to što njen maleni dućan ima toliko snage izboriti se sa svim izazovima koji se pred njim pojave. “U protekle četiri godine postigli smo određeni kontinuitet dolaska kupaca koji su za nas saznali usmenom preporukom i oglašavanjem na društvenim mrežama. Kupci su jako zadovoljni, stekli smo njihovo povjerenje, sviđa im se ponuda proizvoda i već su našli svoje favorite po koje se redovno vraćaju”, ističe vlasnica Katica.

Kao i mnogi mali poduzetnici, posebno trgovci, niti naša sugovornica iz Rijeke ne može si dopustiti uljuljkati se u kolotečinu svakodnevice. Ali to joj, ako je suditi prema dojmu iz ovog kratkog susreta, nipošto ne pada teško. Ususret nadolazećim blagdanima police je popunila zanimljivim sušenim miješanim povrćem bez aditiva za fina zimska jela koje dolazi iz Velikog Grđevca. Do sada je nudila samo mješavinu za rižoto, a po novome u ponudi su i povrće za brudet i buzaru, za gulaš i paprikaš, za juhe i variva, za juhu od gljiva te sušeni vrganji. Kako bi kupcima još više olakšala i uljepšala blagdane, vlasnica ovog riječkog dućana nudi i izrade poklon paketa s proizvodima po želji. Bez sumnje, Riječani i njihovi gosti bit će itekako zadovoljni ponuđenim.

Prethodni članakNovi programi pomoći poljoprivrednicima i ribarima vrijedni 130 milijuna kuna
Sljedeći članakPromjene u EKOS upravljačkom timu