Kraš Grupa je u devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 16,8 milijuna kuna, što je za 8,6 milijuna kuna ili 104 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća objavljenog u srijedu.

Grupa je u devet mjeseci ostvarila konsolidirane ukupne prihode od 692,8 milijuna kuna ili 0,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. U ukupnim prihodima, prihodi od prodaje iznosili su 683,9 milijuna kuna, pri čemu su prihodi s domaćeg tržišta dosegnuli 371 milijun kuna, a s inozemnog 312,9 milijuna kuna.

Ukupni konsolidirani rashodi u navedenom razdoblju bili su 672,8 milijuna kuna i manji su za 6,2 milijun kuna i i 0,9 posto. Bruto dobit Grupe bila je 261,1 milijun kuna, pri čemu je bruto marža na razini od 38,17 posto. EBITDA iznosi 61 milijun kuna, dok je EBITDA marža bila 8,86 posto. Dobit prije oporezivanja, pak, bila je 20 milijuna kuna.

U devet mjeseci obujam količinske prodaje na domaćem tržištu je povećan 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, ističu iz Kraša.

Dodaju kako je na inozemnim tržištima ostvaren količinski rast od 3,3 posto. Rast izvoza, kako navode, ostvaren je na tržištima zapadne Europe, prekomorskim tržištima Kanade, Australije i Saudijske Arabije te putem povezanih društava na regionalnim tržištima BiH, Srbije i Makedonije.

Ostvarenim rezultatima poslovanja značajan doprinos dala su ulaganja u razvoj i marketing novih i inoviranih proizvoda, navode još iz Kraša. (Hina)