Kraš među 100 najvećih svjetskih konditora

Hrvatska je tvrtka na 79. mjestu sa 163 milijuna dolara prihoda od prodaje, dok je na 86. mjestu srpski Pionir koji godišnje od prodaje slatkiša utrži 140 milijuna dolara

Američka kompanija Mars, koja proizvodi čokoladice Snickers, Mars, Bounty i Twix, najveći je proizvođač slatkiša na svijetu. Prihodi su joj dosegnuli 17,64 milijarde dolara, pokazalo je istraživanje specijalizirane revije Candy industry.

Slijedi također američka kompanija Mondelez International, bivši Kraft Foods, koja u svom asortimanu između ostaloga ima slavnu Milku, s 15 milijardi dolara prihoda.

Osim Milke, Mondelez International poznat je po robnim markama Oreo, LU i Toblerone. Prije dvije godine kompanija je promijenila ime – novo je složenica od monde (svijet) i delez (slasno).

Treći na ljestvici je najveći švicarski konditor – Nestle – s godišnjim prihodom od 11,76 milijardi dolara.

Među vodećom desetoricom su još japanski Meiji (11,74 milijarde dolara), talijanski Ferrero (10,9 milijarde dolara), američki Hershey’s (7,04 milijarde dolara), argentinski Arcor (3,7 milijarde dolara), talijansko-nizozemska kompanija Perfetti (3,3 milijarde dolara), njemački Haribo (3,2 milijarde dolara) i švicarski Lindt (3,15 milijarde dolara).

Među sto najvećih je i naš Kraš, kojemu su najpoznatiji proizvodi Bajadere, napolitanke, čokoladice Životinjsko carstvo, bomboni Bronhi i Kiki…. Sa 163 milijuna dolara prihoda od prodaje Kraš je na 79. mjestu globalne ljestvice.

Na 86. mjestu je srpski Pionir, najpoznatiji po medenjacima Medeno srce, koji godišnje od prodaje slatkiša utrži 140 milijuna dolara.

Na posljednjem mjestu liste sto vodećih svjetskih proizvođača slatkiša je australska kompanija Darrell Lea s prihodom većim od sto milijuna dolara. (Banka.hr)

Prethodni članakHrvatska poslala Program ruralnog razvoja Europskoj komisiji
Sljedeći članakVotka gubi korak s viskijem