Do 2018. viski će nadmašiti votku po potrošnji na svjetskoj razini, svjedoče podaci kompanije za istraživanje tržišta Euromonitor. Međutim, kako ističu ruski stručnjaci, ispostavlja se da je upravo votka u stanju da na svjetskom tržištu bude konkurencija viskiju, dok u Rusiji potrošnja ovog pića paradoksalno pada.

Prema rezultatima istraživanja britanske kompanije za proučavanje tržišta Euromonitor, prodaja viskija u svijetu će u odnosu na razini iz 2013. porasti za 17% i dostići će 3,481 milijarde litara godišnje, dok će votke biti prodano za 0,8% manje – 3,428 milijarde litara.

Kako se navodi u rejtingu časopisa Drinks International, u svijetu se najviše prodaje kineski bajđu (piće od korova sirka) – 4,995 milijarde litara, na drugom mjestu je zasad votka – 3,5 milijarde litara godišnje, a na trećem viski s 2,9 milijarde litara, piše Ruski vjesnik.

“Posljednjih 300 godina viski je prednjačio u svijetu među žestokim pićima. To je najpopularnija vrsta alkoholnog pića na svjetskom tržištu. Na svijetu nije postojao proizvod koji bi mogao predstavljati konkurenciju viskiju što se tiče izvoza. Svojevremeno je bilo pokušaja da se na taj način plasira tekila, ali to nije uspjelo. Votka je jedino piće kojem je to pošlo za rukom”, objasnio je za Ruski vjesnik direktor Centra za proučavanje federalnog i regionalnih tržišta alkohola (CIFRRA) Vadim Drobiz.

Prema njegovim riječima, ovaj proces je započeo 1981., kada se u Švedskoj pojavila votka Absolut, zatim je ona izašla na američko tržište i počela brzo stjecati popularnost među ekskluzivnim pićima.

“Trenutno se u SAD-u popije 750 milijuna litara votke godišnje – to je drugo tržište votke na svijetu poslije ruskog, pri čemu se ono uvećalo nekoliko puta tijekom posljednjih godina. Votka je na svjetskom tržištu stekla popularnost kako u koktelima, tako i kao čisto piće”, objašnjava stručnjak. Međutim, prema njegovim riječima, votka na svjetskom tržištu sustiže viski uglavnom zahvaljujući zapadnim, a ne ruskim proizvođačima. U svijetu je 2013. bilo prodano najviše votke pod brendom Smirnoff britanske kompanije Diageo – 234 milijuna litara, dok drugo mjesto zauzima Absolut francuske kompanije Pernod Ricard (koja je od 2008. vlasnik proizvođača švedske votke) sa 108 milijuna litara godišnje.

“Ruske kompanije su za godinu dana izvezle samo 50-60 milijuna litara votke, pri čemu se radi uglavnom o jeftinim proizvodima. Zemljama izvan teritorija nekadašnjeg SSSR-a nismo isporučili gotovo ništa. Recimo, u SAD izvozimo najviše 15 milijuna litara votke godišnje”, kaže Vadim Drobiz.

Prema njegovim riječima, na svjetskom tržištu ruski proizvodi su slabo prepoznatljivi, a jedini izuzetak je Ruski standard Rustama Tarika, čija je prodaja porasla za 3,6% i dostiže 24 milijuna litara godišnje.

“Brišu se granice pojma ‘ruska votka’. Tek se sad počinjemo zalagati za njezinu zaštitu. Strani proizvođači su nas istisnuli s tržišta”, kaže ovaj stručnjak.

Prema podacima Federalne službe za državnu statistiku (Rosstat), potrošnja votke u Rusiji opada. Naime, tijekom prvih pet mjeseci 2014. u Rusiji je prodano 539 milijuna litara votke, što je za 4,8% manje nego u istom razdoblju prošle godine. Istovremeno je udio piva u alkoholu koji kupuju Rusi porastao s 37,3% na 39,9%. Sve u svemu, Rusi manje piju. Kako navodi Rosstat, tijekom pet mjeseci 2014. stanovnici Rusije su kupili 492 milijuna litara alkoholnih pića (izraženo u količini čistog alkohola), što je za 2,5% manje, nego prije godinu dana. Prema pokazateljima iz 2013. potrošnja alkohola je pala za 2,4%.

Međutim, prema riječima Vadima Drobiza, treba uzeti u obzir da na ruskom tržištu alkohola samo 35-40% odlazi na legalnu proizvodnju. “U svim bivšim republikama SSSR-a, uključujući Rusiju, Ukrajinu i Kazahstan, više od polovine tržišta čini ilegalna proizvodnja”, objašnjava stručnjak. Prema procjenama Rosstata, proizvodnja votke u zemlji je 2013. opala za 12,3% i dostigla 857 milijuna litara.

Pritom potrošnja viskija u svijetu raste. Prema podacima Savjeta proizvođača žestokih alkoholnih pića SAD-a, prodaja viskija u ovoj zemlji je 2013. porasla za 10,1% i iznosila je 643 milijuna dolara. S druge strane, porast izvoza iz SAD-a burbona i viskija iz Tennessyja je 2013. u odnosu na 2012. iznosio 5%, pri čemu je, prema podacima ove organizacije, vrijednost izvoza dostigla 1,005 milijardi dolara. Prodaja američkog pića je najbrži porast doživjela u Japanu (s 22,7 milijuna dolara na 120,8 milijuna), u Njemačkoj (s 19,6 milijuna dolara na 140,1 milijun) i Francuskoj (s 14,5 milijuna dolara na 130,5 milijuna).

“Jedan od ključnih razloga ubrzanog porasta prodaje viskija su veliki marketinški budžeti vodećih transnacionalnih korporacija i uvećana potražnja u zemljama u razvoju, gdje su u tijeku procesi urbanizacije i socijalnog raslojavanja”, kaže Maksim Kljagin, analitičar kompanije za upravljanje financijama Finam Menedžment.

Prema njegovim riječima, ako se želi postići promjena ovog trenda, potrebna je konsolidacija industrije votke i ulaganje značajnijih sredstava u marketing.

“Oko trećine svjetske potrošnje votke danas odlazi na Rusiju. S druge strane, udio domaćih brendova votke na svjetskom tržištu se procjenjuje na samo nekoliko postotaka. Osim toga, veći dio ruskog izvoza votke odnosi se na bivše republike Sovjetskog Saveza. Jačanje pozicija ruskih proizvođača na tržištu moguće je jedino ako se ozbiljno povećaju investicije u reklamu i marketing”, smatra stručnjak. (SEEbiz.eu)