Pogledamo li udjele vodećih proizvođača u oglašavanju putem kataloga i letaka trgovaca odmah ćemo uvidjeti koliko velika konkurencija vlada u ovoj kategoriji proizvoda. Naime, zorno to pokazuje činjenica da vodeći proizvođači zauzimaju jednoznamenkaste udjele kako u ukupnom broju promocija, tako i u ostvarenoj vrijednosti oglašavanja.

U okviru analize kretanja u skupini kategorija “Vino” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Čimbenici analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, te bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value). Bruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka. Analiza se odnosi na period rujan 2019. – kolovoz 2020. u usporedbi s godinom ranije.

BUTELJA PREDVODI
Pogledamo li udjele vodećih proizvođača u oglašavanju putem kataloga i letaka trgovaca odmah ćemo uvidjeti koliko velika konkurencija vlada u ovoj kategoriji proizvoda. Naime, zorno to pokazuje činjenica da vodeći proizvođači zauzimaju jednoznamenkaste udjele u ukupnom broju promocija, ali i u ostvarenoj vrijednosti oglašavanja. Tako je prema broju promocija prva Agrolaguna koja zauzima 5,5% udjela ili 0,7% više nego u prethodnih 12 mjeseci. Odmah iza je Belje plus koje je raslo za 0,3% i sada ima 5,4% udjela, dok su Erdutski vinogradi pali za 0,4% na 5,1% udjela. Odmah iza dolaze Iločki podrumi s 4,8% (+0,8%), Feravino s 4,1% (+0,5%), Kutjevo s 4% (+0,4%) i Badel 1862 s 4% (-0,1%). Ostali proizvođači kumulativno su svoj lanjski udio od 69,1% malo smanjili na sadašnjih 67,2% udjela u broju promocija.

U bruto oglasnoj vrijednosti udjeli su za nijansu drugačiji pa su tako na čelu poretka Erdutski vinogradi sa 6,8%, što je 0,6% manje u usporedbi s prethodnih godinu dana. Slijede ih Iločki podrumi sa 6,1% udjela (isti udio i u godini prije) te Agrolaguna s 5,8% uz rast od 1,1% i Belje plus sa 5,1% uz minimalan pad od 0,1%. Nešto manje udjele ostvarila su sljedeća tri proizvođača pa je tako Kutjevo imalo 3,2% (+1,4%), Feravino 2,9% (+0,5%) i Badel 2,7% (-0,8%). Ostali proizvođači kumulativno su zauzeli nešto više od dvije trećine udjela, ukupno 67,4%, što je za 1,5% manje nego u prethodnih 12 mjeseci.

Zanimljivo je vidjeti i kod kojih su trgovaca vodeći proizvođači najviše prisutni. Tako su Agrolaguna i Belje plus te nešto manje Iločki podrumi najveći udio imali u katalozima i letcima Konzuma, dok su kod Plodina najviše bili prisutni Feravino i Erdutski vinogradi. Kod Tommyja su pak najviše oglašavali Badel 1862 i Kutjevo.

Butelja je daleko najpopularniji volumen pakiranja koji se oglašava u ovom kanalu s 59,8% udjela u broju promocija, dok značajan udio od 21,6% pripada i volumenu od 1 L. Slijede pakiranja od 3 L s 8,4%, 2 L s 5,8% i 5 L s 3,2%, dok je ostalim volumenima pripalo 1,2% udjela u broju promocija kategorije.

Kada je riječ o cijenama butelje brendova i trgovačkih marki, u zadnjih 12 mjeseci prosječna redovna cijena brendova bila je 47,01 kn, a prosječna promocijska cijena je iznosila 36,77 kn. Istodobno, vina trgovačkih marki imala su prosječnu redovnu cijenu od 31,22 kn, dok je na promotivnoj prodaji prosjek njihove cijene bio 24,07 kn.