Kristina Bocak Gojun – Podravka

Za Podravkin segment gotova jela 2021. je bila rekordna godina. Ono što posebno raduje i što potvrđuje da smo na dobrom putu je rast tržišnih udjela svih kategorija mesnog programa, čime smo ojačali svoje pozicije na tržištu. Pred nama je još puno posla, no trenutnim rezultatima smo vrlo zadovoljni, istaknula je Kristina Bocak Gojun, direktorica marketinga poslovnog programa Mesni proizvodi, jela i namazi u Podravki.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Kristina Bocak Gojun svoju je karijeru započela 2000. godine u Ledu d.d., gdje je prošla razvojni put od pripravnika do menadžera gradeći se na raznim pozicijama u području marketinga, razvoja i kvalitete. Godine 2015. odlazi u Badel 1862 i preuzima upravljanje marketingom i razvojem. Od 2020. radi u Podravki d.d. gdje vodi marketing poslovnog programa Mesni proizvodi, jela i namazi, što obuhvaća kategorije gotova jela, paštete, naresci, suhomesnati i kobasičarski program te u novije vrijeme plant-based program mesnih alternativa.

Kao što vidimo iz ovog kratkog presjeka vaše dosadašnje karijere, prošli ste različite segmente domaće industrije hrane i pića. U kojoj vam mjeri to iskustvo pomaže na sadašnjoj poziciji?
Moja karijera vezana je uz velike hrvatske prehrambene kompanije. Sve one pripadaju FMCG sektoru u kojem vrijede neke slične zakonitosti, a glavne odlike svakako su dinamika, brzina reakcije i inovativnost. Čitava industrija je veliko globalno tržište i konkurencija je snažna, stoga je važno istaknuti se i kvalitetom i okusom među mnoštvom proizvoda. Promjene se događaju nevjerojatnom brzinom, a da biste držali korak s ubrzanim razvojem i trendovima, ključno je biti open-minded i uvijek gledati prema naprijed. Time se vodim kroz cijelu svoju karijeru.

Podravka je kompanija sa širokim portfeljem proizvoda. Kako je u toj širini asortimana pozicionirano poslovno područje mesa i mesnih proizvoda?
Podravka je kompanija duge tradicije i ogromne kulinarske ekspertize s uistinu impresivnim portfeljem izvrsnih proizvoda i brendova koji kroz život prate generacije naših potrošača među kojima se ističu nezaobilazna Vegeta, Podravka juhe, Lino Lada, Čokolino, naš fantastični ajvar, a tu su i mnogi drugi sjajni proizvodi. Mesni proizvodi dio su svakodnevne prehrane potrošača, čine u prosjeku 40 posto potrošačke košarice i konzumiraju se u svim prilikama u danu, od doručka do večere. U fokusu Podravka mesnog programa su kategorije gotova jela i paštete. Naši prvi proizvodi, Goveđi gulaš i Kokošja pašteta nastali su davne 1958. godine i na tim temeljima gradimo naše koncepte i ponudu uz reputaciju pouzdanog i kvalitetnog ponuđača u ovom segmentu.

Koliko je iznosila prodaja mesnog programa Podravke u prošloj godini te kako ste zadovoljni prodajnim ostvarenjem?
Za gotova jela 2021. je bila rekordna godina. Ono što posebno raduje i što potvrđuje da smo na dobrom putu je rast tržišnih udjela svih kategorija mesnog programa, čime smo ojačali svoje pozicije na tržištu. Pred nama je još puno posla, no trenutnim rezultatima smo vrlo zadovoljni.

Koji su proizvodi i brendovi najprodavaniji u sklopu vašeg mesnog programa?
Podravka je danas neprikosnoveni tržišni lider u kategoriji gotova jela u Hrvatskoj, ali i snažan ino igrač. Ovo je kategorija koja iz godine u godinu bilježi pozitivne trendove rasta, kako u Hrvatskoj, tako i na vanjskim tržištima, a što jasno vidimo kroz širenje i raznovrsnost ponude ovog asortimana na policama u maloprodaji. Lider proizvod prodaje je Goveđi gulaš – ikona i izvorno hrvatski proizvod koji je na tržištu u svojem prepoznatljivom crvenom vizualu već više od 60 godina. To je proizvod koji se, uz domaće tržište, uspješno prodaje na brojnim tržištima širom svijeta uključujući Australiju i SAD. Uz gulaš, u regiji se vrlo dobro prodaju i naši ostali tradicionalni proizvodi, a u 2021. godini napravili smo značajniji iskorak na tržište Poljske s novim asortimanom gotovih jela za mikrovalnu u plitici.

U 2020. godini lansirana je nova generacija finih kremastih pilećih Podravka pašteta načinjenih od izuzetno kvalitetnih sastojaka: filea pilećih prsa i mesa zabatka, bez nepoželjnih aditiva i pojačivača okusa, što su potrošači prepoznali i nagradili opetovanim kupnjama. U segmentu pašteta, lider kategorije je Podravka pikant pašteta, no značajno je da čitava kategorija Podravka pašteta bilježi rast i u trenutku kada tržište kontrahira te samim time zasluženo spada u Podravkinu kategoriju s potencijalom rasta.

Kakve trendove očekujete u 2022. godini s obzirom na aktualne makroekonomske i geopolitičke okolnosti?
Očito je da nas čeka vrlo izazovna godina. Osjećamo poremećaje u lancima dobave te poskupljenja određenih sirovina i repromaterijala koja će se, uz poskupljenja energenata koja već sada imamo, sigurno značajnije reflektirati i na cijene proizvoda. No i usprkos tome, u kategoriji gotovih jela očekujemo i dalje povećanu potražnju i rast prodaje, dijelom zbog globalnog kretanja tržišta u tom smjeru, ali i stoga što su ovo proizvodi pogodni i za obiteljske, ali i robne zalihe države, vojske i institucija. Tu do izražaja dolazi limenka kao ambalaža – osim što je to ekološki jedan od najpoželjnijih oblika pakiranja jer je 100% reciklabilna, ona hranu čuva na dulji rok i to bez upotrebe konzervansa zahvaljujući procesu pasterizacije ili sterilizacije proizvoda pri visokim temperaturama.

Unatrag nekoliko godina nameće se jedan još uvijek relativno nov, no sveprisutniji i vrijedan pažnje trend konzumacije proizvoda biljnog porijekla (plant-based trend). Posebice je dobro prihvaćen kod mlađih generacija. Samo u posljednje dvije godine na globalnom tržištu, prema podacima AC Nielsena, prodaja proizvoda koji su alternativa mesu porasla je za 60 posto. Pandemija covid-19 bolesti dodatno je pojačala interes za zdravom prehranom i u isto vrijeme okrenula potrošače drugačijim izborima, koji manje štete planetu. Za očekivati je da će se taj trend nastaviti i u nadolazećim godinama i u uvjetima nestabilnih makroekonomskih prilika. Prateći te globalne trendove, Podravka je u 2021. tržištu ponudila plant-based burger napravljen na bazi proteina graška. Vrhunsku kvalitetu proizvoda potvrđuje i dobivanje najcjenjenije svjetske nagrade u segmentu prehrane – Superior Taste Award za 2021. godinu.

Jedan od važnih trendova je i porijeklo proizvoda. Da hrvatski potrošači itekako vrednuju domaće proizvode govore podaci agencije Ipsos po kojima čak dvije trećine njih ističe kako im je bitno da je meso hrvatskog porijekla. Kako gledate na ovaj podatak?
To je trend koji je svoj veći značaj dobio početkom pandemije zbog brige o zdravlju i želje da se konzumiraju zdraviji, sigurniji proizvodi. Hrvatska, nažalost, nema dovoljno vlastitih izvora sirovine i sve industrije u mesno-prerađivačkom sektoru prisiljene su sirovinske potrebe zadovoljavati, uz hrvatsku sirovinu, i uvozom. Podravka ima snažan sustav kontrole kvalitete i zdravstvene ispravnosti, od sirovina do gotovog proizvoda, u svim koracima proizvodnje i osigurava najbolji mogući izlazni proizvod sukladno visokim međunarodnim standardima kvalitete kao što su HACCP, ISO, IFS i drugi.

Koje marketinške kampanje planirate ususret ljetu i turističkoj sezoni?
Ususret ljetu i turističkoj sezoni, kao i prošle godine, pripremamo snažnu marketinšku podršku za Podravka gotova jela pod geslom “Okusi koji povezuju generacije”. Cilj nam je predstaviti novitete, tri proizvoda i okusa internacionalnih kuhinja: Curry s piletinom, Bolognese umak i Chilli con carne, ali i podsjetiti na široku paletu izvrsnih proizvoda spremnih u trenu za svakodnevnu konzumaciju.
Također, nastavljamo s kampanjom “Samo maži” u čijem su fokusu paštete superiorne kvalitete izvrsno prihvaćene od potrošača. Ujedno koristim priliku najaviti novitete i iznenađenja u ovom segmentu asortimana koje ćemo uskoro predstaviti tržištu.