Kupnjom Studenca Radenska postaje ozbiljan konkurent Jamnici

radenska-kofola-midiU domaćoj industriji pića odvija se veliko preslagivanje, a tome svjedoči i današnja najava da će Radenska preuzeti 100 % poslovnog udjela u Studencu do kraja godine.

U posljednjih nekoliko mjeseci Kofola, u čijem je vlasništvu i Radenska, preuzela je Badelova bezalkoholna pića.

Početkom ovog mjeseca na vidjelo je izašlo i da si je Meteor grupa posljednjih mjeseci osigurala, odnosno otkupila 67,5 posto potraživanja vjerovnika Badela 1862 te je prilično izvjesno koja je sudbina te tvrtke. Zbivanja u sektoru proizvodnje pića analizirala je Zvjezdana Blažić, jedna od najvećih hrvatskih stručnjakinja za prehrambenu industriju.

“Nakon preuzimanje Podravkine divizije pića, Radenska će neprikosnovenom tržišnom lideru Jamnici i Jani biti ozbiljan konkurent u segmentu mineralne i izvorske vode. Evidentno će doći do povećanja operativne efikasnosti postizanjem ekonomije obujma te dodatnim tržišnim potencijalom. S druge strane Podravka je ostvarivala loše financijske rezultate u segmentu pića uzrokovano nedovoljnim prihodima i visokim operativnim troškovima te je sada ostvarila još jedan od ciljeva internog programa restrukturiranja i fokusiranja poslovanja na brendove s većom profitabilnošću te usmjerene prema strategiji internacionalizacije koju ova kompanija često ističe”, komentirala je Blažić prodaju Studenca Radenskoj.

“Najava vraćanja proizvodnje Badelovih bezalkoholnih pića u Lipik iz punionice u Sloveniji odlična je vijest za rast proizvodnje ove industrije”, kazala je Blažić koja je svojevremeno obnašala funkciju pomoćnice ministra poljoprivrede za poljoprivredu i prehrambenu industriju te nas podsjetila na kretanja u proizvodnji pića koja su dovela do trenutne situacije u toj industrijskoj grani.

Blažić napominje kako je proizvodnja pića u Hrvatskoj u 2013. i 2014. godini ostvarivala negativne trendove. U 2015. i prvoj polovini 2016. došlo je do značajnijeg oporavka. Tako da tržište  raste u 2015. preko 3%, a u 2016. preko 5%. Unatoč takvim stopama rasta proizvodnja pića u RH nije još dostigla proizvodnju iz pretkrizne 2008. godine te je manja skoro 10%.

“S obzirom na to da je tržište padalo ili zadnjih godina stagniralo, došlo je do toga da je većina proizvođača pića u financijskim problemima, ali i da pomalo dolazi do konsolidacije tržišta što je neminovni proces. Naravno da je prije toga već došlo do snažne konsolidacije trgovaca koja je negativno djelovala na proizvođačke marže. Unatoč tome na hrvatskom tržištu djelovao je veliki broj proizvođača bezalkoholnih pića te je zadnjih godina prisutna neminovna konsolidacija. Evidentno da ulogu svojevrsnog regionalnog konsolidatora preuzima Radenska  u vlasništvu Kofole koja je u zadnjih par mjeseci preuzela i Badelove bezalkoholne brendove Naru, Inku i Voćko, ali nemojmo zaboraviti niti ekskluzivni ugovor o punjenju s Pepsi Co za tržište Hrvatske i Slovenije.

“Moram spomenuti da je Atlantic Grupa nakon preuzimanja Droge Kolinske također dio svoje proizvodnje bezalkoholnih pića iz Slovenije organizirala u tvornici u Apatovcu prethodno preuzete od Badel 1862. Tako da vlasnička preslagivanja mogu doprinijeti jačanju industrijske proizvodnje i zaposlenosti bez obzira tko bio novi vlasnik. Zato takve strateške poslovne kombinacije u dijelu preuzimanja ili spajanja treba gledati samo u svijetlu kvalitete strateških partnera koji sudjeluju u tom procesu”, zaključila je Zvjezdana Blažić. (lider.media)

Prethodni članakZvijezda proslavila 100 godina poslovanja
Sljedeći članakPredstavljena Eko-industrijska zona Nemetin