Program zbrinjavanja viška radnika Grupe Podravka u 2014. godini će obuhvatiti 340 radnika Podravke d.d., Danice d.o.o. i Belupa d.d., a za provedbu Programa ukupno će se izdvojiti oko 45 milijuna kuna, izvijestili su iz koprivničke kompanije.

U procesu izrade samog Programa, kažu u Podravci, provedeno je savjetovanje s Radničkim vijećem te je kompanija u najvećem dijelu prihvatila sugestije Radničkog vijeća vezane uz izradu Programa zbrinjavanja viška radnika.

“Ovakvim Programom željeli smo iskazati našu odgovornost i socijalnu osjetljivost prema radnicama i radnicima koji napuštaju našu kompaniju, a u skladu s trenutnim mogućnostima. Time preostala radna mjesta činimo održivima te stvaramo pretpostavke za budući rast i razvoj Grupe Podravka. Isplatom otpremnina, koje su iznad zakonom zagarantiranog iznosa, našim radnicama i radnicima koji su svoj radni vijek ugradili u kompaniju želimo zahvaliti za njihov veliki doprinos u razvoju Grupe Podravka”, izjavio je predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić.

Program zbrinjavanja temelji se na poslovno uvjetovanim razlozima uz tri moguća modela. Prvi je kroz isplatu stimulativne otpremnine u iznosu 5.000 kn neto za svaku navršenu godinu rada u Grupi Podravka, ukoliko se radnica ili radnik odluči na prihvaćanje prestanka radnog odnosa s danom 31. ožujka 2014. godine. Drugi model bi se odvijao kroz isplatu otpremnina prema Zakonu o radu, uz korištenje propisanog otkaznog roka, dok je po trećem modelu radnicima, koji u 2014. godini ispunjavanju zakonski uvjet za odlazak u mirovinu, ponuđena mogućnost dokupa mirovine u skladu sa Zakonom o doživotnoj otpremnini odnosno dokupu mirovine, što znači da bi odmah dobivali iznos mirovine kao da su radili do zakonskih uvjeta za stjecanje prava na starosnu mirovinu.

“Ovaj Program zbrinjavanja promatramo u kontekstu smjene generacija ili pomlađivanja kompanije na socijalno odgovoran, a samim tim za sindikat prihvatljiv način. U razdoblju koje je pred nama, očekujemo i nova zapošljavanja kako na VSS pozicijama, tako nakon mnogo godina i na KV pozicijama, odnosno na pozicijama srednje stručne spreme. Riječ je o ne tako maloj brojci naših radnika koji odlaze u okviru ovog Programa, ali ponuda poslodavca, obzirom na okolnosti privređivanja, bila je i više nego korektna”, istaknula je Ksenija Horvat, predsjednica Radničkog vijeća Podravke te ujedno i glavna sindikalna povjerenica PPDIV-a Podravke.