Prema podacima GfK-ovog istraživanja Hrvatska je prema kupovnoj moći rangirana na 27. mjestu s iznosom od 4.800 eura, što je nešto ispod 40 posto europskog prosjeka

Prema podacima GfK-ovog istraživanja o kupovnoj moći u 2009. godini Hrvatska je rangirana na 27. mjestu s iznosom od 4.800 eura (34,9 tisuća kuna), što je nešto ispod 40 posto europskog prosjeka.

graf-gfk

Prosjek kupovne moći za Europu je 11.699 eura i pokazuje pad u odnosu na prethodnu godinu kada je iznosio 12.500 eura. Na prvom mjestu nalazi se Lihtenštajn s iznosom od 50.761 eura.

Novi podaci o kupovnoj moći generalno pokazuju posljedice ekonomske krize koje su se različito odrazile u mnogim zemljama, navodi GfK.

Ozbiljan pad kupovne moći imala je Irska i to čak od 18 posto. Baltičke zemlje su također dosta pogođene te kod njih pad iznosi između 10 i 28 posto. Prosjek za Europu smanjen je za oko 800 eura u odnosu na prethodno razdoblje. Pad vrijednosti valuta također je odigrao negativnu ulogu u prošloj godini, posebno u Britaniji, Švedskoj, Mađarskoj i Bjelorusiji.

gfk_purchasing_power_europe
Kupovna moć predstavlja zbroj svih dostupnih novčanih sredstava po stanovniku, a GfK GeoMarketing svake godine provodi analizu kupovne moći građana za 41 zemlju u Europi. Izračunava se na osnovi makroekonomskih pokazatelja svake zemlje, podataka iz međunarodnih institucija i dodatnih analiza u GfK-u.