Marjan Vučak, predsjednik Uprave osječke mljekare Meggle, treće po udjelu na tržištu u Hrvatskoj, govori o 20 milijuna kuna investicija, novim proizvodima, otkupnim cijenama i ulasku u EU

marjan-vucakU razdoblju teškog stanja glede likvidnosti i morala plaćanja u Hrvatskoj proizvođačima ni dana nismo kasnili s isplatama te ćemo i u idućoj godini redovno nastaviti plaćati mlijeko svakog 15-og u mjesecu. To je u intervjuu za Poslovni dnevnik kazao Marjan Vučak, predsjednik Uprave kompanije Meggle Hrvatska, treće mliječne industrije na hrvatskom tržištu. “Projekcije otkupa mlijeka bile su znatno veće, no s obzirom na situaciju nismo ih uspjeli ostvariti. U 2008. otkupili smo 40 milijuna litara, a u 2009. povećali smo otkup za 7,5 posto, što nas u potpunosti zadovoljava.”

Koliko vas je to stajalo?
U 2009. smo proizvođačima isplatili gotovo 90 milijuna kuna. Zasad je broj kooperanata stabilan. No iz ekstenzivne idemo prema intenzivnoj proizvodnji pa će proizvođači vjerojatno okrupnjeti. Njihov broj će u srednjoročnom razdoblju sigurno padati, a količine mlijeka rasti.

Što to znači za male proizvođače?
Bit će im teško zadržati isplativost. Okrupnjivanjem će lakše funkcionirati na tržištu. EU svojim primjerom svjedoči kako nema socijalne proizvodnje mlijeka, pa ćemo se i mi tome morati prilagoditi. Naravno, u Hrvatskoj će se sigurno još neko vrijeme zadržati suradnja s malim proizvođačima, ali zakoni su sve rigorozniji i prema prerađivačima. Udio malih proizvođača, čija je kvaliteta na razini velikih, u otkupu Megglea veći je od 50 posto.

Što sve uključuje ulaganje od 20 milijuna kuna u 2009.?
U infrastrukturu smo uložili 7 milijuna kuna, a u postrojenje za proizvodnju tetrapaka za trajno mlijeko 13 milijuna kuna. S novim izgledom tetrapaka, koji ima čep “one-step opening”, na tržište izlazimo u ožujku. To bi mogao biti novi trend jer takav tetrapak nema nitko u regiji osim naše sestrinske tvrtke u BiH koja je trajno mlijeko u takvoj ambalaži lansirala u kolovozu prošle godine.

Što ste u 2009. učinili na području asortimana?
Na hrvatsko tržište lansirali smo 24 nova proizvoda koja do sada nismo imali u asortimanu. Riječ je o svježem mlijeku, probiotičkim proizvodima, desertima… Za 70 posto novih proizvoda rezultati su zadovoljavajući. S obzirom na tržišne rezultate, za 30 posto proizvoda ćemo razmisliti hoćemo li ih zadržati u ponudi.

Što ste učinili na području plasmana, udjela na tržištu i kanala distribucije?

Otvorili smo distributivni centar u Zadru te ojačali postojeće u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Dubrovniku. U prodajnom odjelu zaposlili smo 14 novih radnika te povećali vozni park. U siječnju smo otvorili nekoliko novih trgovačkih lanaca, a u prosincu ušli u HoReCa kanal od kojega očekujemo rezultate u proljeće. Sve nas je to dodatno obranilo od naglih padova u recesiji te rezultiralo povećanjem tržišnog udjela na cjelokupnom tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda na 11,5 posto u odnosu na 8 posto u 2008. godini.

Koliko je radnika otišlo iz Megglea u prošloj godini?
Radnike, njih 20, koji su dovozili mlijeko od proizvođača u Meggle premjestili smo u tvrtku Folding transport u kojoj su nastavili raditi isti posao jer ta tvrtka sada za Meggle radi taj posao. Dodatnih 22 radnika otišlo je iz raznih razloga, a zaposlili smo 30 novih.

Kako komentirate problem viših otkupnih cijena mlijeka u Hrvatskoj u odnosu na EU i zemlje okruženja?
U posljednjih šest mjeseci cijena mlijeka koje su mljekari prodavali proizvođačima bila je između 1,80 i 2 kune. Meggle predviđa da će se cijena u idućih tri do pet godina stabilizirati između 1,80 i 2,20 kuna. Moramo se okrenuti tržišnim cijenama kako bismo izdržali dolazak strane konkurencije. To će proizvođačima biti teško prihvatiti jer na zapadu je proces tranzicije trajao 40 godina pa su imali dovoljno vremena isplatiti investicije. Mi smo u primarnu poljoprivrednu proizvodnju počeli investirati prije pet godina i u vrlo kratkom roku očekujemo povrat. To je nemoguće. Dugoročna investicija se dugoročno isplaćuje. I prerađivači moraju triput izračunati isplativost investicija, osigurati financiranje i znati što ih čeka u budućnosti. Svakako je teško kalkulirati investicije unaprijed, no to je jednostavno nužnost. (Poslovni.hr)

Meggle u regiji

Budući da iste vrste proizvoda proizvodite u osječkoj i bihaćkoj mljekari, što izvozite iz Hrvatske u BiH?
Obje mljekare su se specijalizirale za proizvodnju određenih vrste proizvoda. Primjerice, u Osijeku za proizvode s dodatkom voća koje izvozimo u cijelu regiju, dok Vajkrem i vrhnje za kuhanje proizvodimo u Bihaću za sva tržišta u regiji.

Koliko su vam se u 2009. povećale zalihe u odnosu na 2008. kada su već bile povećane?
Određenu količinu zaliha prodali smo tijekom turističke sezone, a zatim smo u rujnu krenuli s određenim akcijama na tržištu i prodali ostatak. Tako smo u ovu godinu ušli s nula zaliha.