Uprava Kutjeva pozvala je u četvrtak ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da, uz aktivnosti vezane uz kontrolu mesa na hrvatskom tržištu, na jednak način pristupi i tržištu vina, upozorivši da je uvoz vina iz trećih zemalja bez kontrole te ugrožava zdravlje potrošača i domaću proizvodnju.

vino-boce-midi“Uprava Kutjeva pomno prati situaciju s nadzorom kontrole mesa na hrvatskom tržištu i jednako kao i domaća javnost, zgroženi smo nalazima veterinarskih inspektora i zatečenim stanjem”, navodi se u pismu Uprave.

U pismu se izražava potpora nastojanjima da se zaštititi zdravlje potrošača, ali i domaći proizvođači, koji pritisnuti uvozom, gube tržišnu utakmicu.

“Kutjevo, kao proizvođač i mesa i vina, pozdravlja sve vaše aktivnosti i očekuje jednak pristup i tržištu vina u Hrvatskoj”, ističu iz Kutjeva.

Navode kako “trenutna situacija s uvozom vina iz trećih zemalja bez kontrole također ugrožava zdravlje potrošača te u podređen položaj stavlja domaću proizvodnju i nanosi ogromne štete vinskom sektoru i nacionalnoj ekonomiji”.

Vino domaćih proizvođača prije stavljanja u promet nadzire Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo (HCPHS) odnosno Zavod za vinarstvo i vinogradarstvo, dok uvozno vino ne prolazi nikakve kontrole, ističu iz Kutjeva.

Napominju i kako se procjenjuje da će u 2016. godini uvoz vina iz trećih zemalja premašiti 25 milijuna litara, što čini trećinu domaće proizvodnje. Iz Kutjeva upozoravaju kako je uvoz takvog vina u privilegiranom položaju u odnosu na domaće proizvođače jer ne prolazi kontrole prije stavljanja na tržište. (SEEbiz.eu)