vocarstvo-poljoprivreda-potpore-midiDobre vijesti za poljoprivredna gospodarstva u Hrvatskoj. Mjesec dana ranije nego lani, na račune njih 100 tisuća do ponedjeljka će biti avansno uplaćeno ukupno 806 milijuna kuna potpora.

Isplate za iduću godinu počele su već danas, a prvi su na redu voćari koji su ove godine pretrpjeli najveću štetu.

Proljetni su mrazovi obrali sav trud obitelji Boić. “Jabuka nisu imali ni za prodaju ni za preradu. Potpore će zato itekako dobro doći. Svaka kuna dobro dođe. Nemamo niti jednog ploda jabuke, ulaganja smo smanjili na 50 posto u odnosu na prijašnje godine”, kažu u obitelji Boić.

Nije voćare pogodila samo golema šteta na urodu. Ondje gdje ga je i bilo, dotukla ih je katastrofalna otkupna cijena, ali i ruski embargo. “Uz to, ove godine smo imali problem s mjerama povlačenja s tržišta koje je dala Europska unija i zapravo je ove godine dala jako male količine pa nisu svi voćari participirali”, kažu.

Zato će novac, kaže ministar, baš oni dobiti prvi. Potom slijede ratari i stočari. Predujam potpore na račune poljoprivrednika mora sjesti do ponedjeljka. Iznos nije mali. Znači 806 milijuna kuna, to je veća svota nego što je bilo prijašnjih godina, tako smo se dogovorili s Europskom komisijom i to je maksimalan iznos koji možemo isplatiti, navodi.

Isplaćeno će biti čak 50 milijuna kuna više. Za ratare koji su se u jesenskoj sjetvi do grla zadužili, to je slamka spasa. Promijenit će ministar i dosadašnju praksu isplate potpora zbog koje je selo živjelo u neizvjesnosti. Najavljeno je da će isplate potpora početi kada se izglasuje državni proračun. I to kaže, već na proljeće, možda već krajem ožujka, čak tri mjeseca ranije nego prethodnih godina. (vijest.hrt.hr)