20.5 C
Zagreb
Nedjelja, 21. srpnja 2024., 02:37
KategorijeVino – Analiza kategorije: Ne gubi na vrijednosti

Vino – Analiza kategorije: Ne gubi na vrijednosti

vino-kategorije-glavnaVino je jedna od rijetkih kategorija koja se u protekloj godini uspjela othrvati deflacijskim pritiscima pa tako bilježimo blagi rast maloprodajnih cijena, što je vrijednosnoj prodaji (+5%) omogućilo veći rast od količinske prodaje (+4,6%)

Vino je alkoholno piće proizvedeno iz grožđa.

Postoji u različitim varijantama, a pojednostavljeno ih dijelimo na crna, roze i bijela vina. Sve ove varijante mogu biti slatke, polusuhe ili suhe.

bullet-vina-kategorijeI dok je crno vino dobiveno iz vrenja soka od crvenog grožđa koje je zgnječeno i nije prešano kako bi zadržalo svoju crnu boju, a rose vino dobiveno iz vrenja soka od crvenog grožđa koje je zgnječeno i nije prešano kako bi zadržalo svoju rozu boju, bijelo vino je napravljeno od crvenog ili bijelog grožđa koje je zgnječeno, prešano (kako bi se odstranile peteljke i kožica grozda) i nakon toga je fermentirano.

Kategorija uključuje “vintage” i “non-vintage” vina. “Vintage” (vina s godinom porijekla) vina su napravljena iz jedne berbe i to je označeno na boci kao i godina proizvodnje. “Non-vintage” vina su mješavina vina od više berbi, a mogu biti stolna i kvalitetna vina.

Uključena su i slatka te desertna vina. U kategoriju nisu uključena voćna vina, šampanjac i pjenušava vina, vermut, sherry, mješavine alkoholnih pića, “cideri” te ostale vrste alkoholnih žestokih pića.

vino-prodajaVino u rinfuzi se ne popisuje. Vodeći proizvođači po količinskom udjelu su (abecednim redom): Agrolaguna (Vina Laguna, Vina Laguna Festigia), Badel 1862 (Badel 1862, Ribar, Veritas, Vinarija Daruvar, Vinarija Benkovac, Viola, Križevački vinogradi, Korlat), Belje (Belje, Goldberg), Đakovačka vina (Đakovačka vina, Maestoso) i Vizba Valandovo (Vinea, Venus, Terzeli).

OSVJEŽAVAJUĆA PRODAJA
Promotrimo li prodaju, koja ne uključuje diskontne trgovine (Lidl), cash&carry, diskonte pića, specijalizirane trgovine pićima, institucionalnu prodaju, sezonske trgovine te ugostiteljstvo, vidimo da je zadnji godišnji period (srpanj 2015. – lipanj 2016.) donio osvježavajuće trendove.

vina-vaznost tipa prodajnog mjestaNaime, količinska je prodaja u tom periodu uvećana za 4,6%, na prodanih 34,1 milijun litara, dok je vrijednosno gledano, sa 724,1 milijun kuna, kategorija ostvarila rast od 5%. Sukladno tome, vino je jedna od rijetkih kategorija koja se u protekloj godini uspjela othrvati deflacijskim pritiscima s obzirom na to da bilježimo blagi rast maloprodajnih cijena.

Nešto više od trećine količinske prodaje (34%) realizira se kroz format supermarketa, a četvrtina (25%) kroz hipermarkete.

vino-podjela prema vrsti proizvodaPotom su po važnosti tipa prodajnog mjesta poredane: velike (17%), srednje (16%) i male trgovine mješovitom robom (7%), dok se kroz benzinske postaje proda 0,4% količina.

Bijelo vino sa 62,1% udjela dominira u količinskoj prodaji naspram crvenog (crnog) vina koje ima 36,8% udjela, dok rose zauzima minimalni udio od 1,2%.

Berislav Znidarčić
berislav.znidarcic@nielsen.com
Client Executive
nielsen logo

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...