Lana Zanne Latos – Procter & Gamble

Lana Zanne Latos

U 2018. godini očekujem da je moguća daljnja konsolidacija hrvatskog tržišta i svakako sve veći pritisak na ostvarivanje rezultata zbog stagnacije ili pada vrijednosti određenih kategorija. Za vrijeme krize mnogi su potrošači bili primorani promijeniti potrošačke navike i okrenuti se jeftinijim proizvodima, što je u zemlji koja je limitirana količinskim rastom prirodno rezultiralo padom vrijednosti u mnogim kategorijama, ističe Lana Zanne Latos, generalna direktorica Procter & Gamblea za Hrvatsku i Sloveniju

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

2017. smo u totalu ostvarili manji promet nego u godini prije, što je posljedica prodaje nekih brendova koje smo imali na hrvatskom tržištu, a koji se nalaze u bazi dobrog dijela 2016. godine. Shodno tim kretanjima, prihod P&G-a Hrvatska u 2017. je godini iznosio 400 milijuna kuna, navodi Zanne Latos.

Prošlo je više od 10 godina otkako ste došli u Procter&Gamble. Predstavite nam svoj dosadašnji profesionalni put do pozicije generalne direktorice P&G-a za Hrvatsku i Sloveniju?
U srpnju ove godine navršit će se punih 13 godina kako sam došla u Procter&Gamble. Moja karijera započela je baš ovdje u Zagrebu od pozicije prodajnog predstavnika za Zagrebačku županiju. Nakon toga uslijedile su različite pozicije vođenja ključnih kupaca i vođenja kategorija, što u Hrvatskoj, što u inozemstvu. Danas sam zapravo na neki način na “staroj-novoj” poziciji.

Čelno mjesto generalnog direktora za Hrvatsku i člana Uprave preuzela sam već krajem 2013. godine i nakon kratke stanke i opetovanog vremena provedenog u inozemstvu, vratila sam se 1. srpnja 2017. na poziciju člana Uprave i generalne direktorice P&G za Hrvatsku i Sloveniju, zapravo samo malo proširenu funkciju. S obzirom na to da je P&G kompanija s “promotion from within” strategijom razvoja ljudi, mogu reći da sam od prvog dana gradila svoju karijeru prema ovom trenutku. I također, važno je znati sto želite! Na intervjuu za posao izjavila sam da ću jednoga dana biti prva žena na toj poziciji u Hrvatskoj. Želja mi se ostvarila.

Kao što ste spomenuli, čelnu poziciju u P&G-u za Hrvatsku i Sloveniju preuzeli ste u srpnju prošle godine. Kako iz te perspektive ocjenjujete svoju nepunu prvu godinu na čelu tvrtke? Jeste li uspjeli ostvariti sve zacrtane planove?
Godina je zasad obećavajuća iako prvih šest mjeseci nije u skladu s mojim očekivanjima koja su uvijek postavljena vrlo visoko. S obzirom na to da je naša fiskalna godina od srpnja do lipnja, druga polovica godine je tek pred nama. Zadane ciljeve ćemo svakako ostvariti iako u različitom omjeru Hrvatske i Slovenije u odnosu na inicijalne planove. Ali to je FMCG, okolnosti se mijenjaju i treba se znati prilagoditi.

U sklopu kompanije radili ste na različitim pozicijama od Budimpešte do Ženeve i Varšave. U kojoj se mjeri vaš sadašnji posao razlikuje od prijašnjih zaduženja koje ste imali? Koliki je to izazov za vas kao mladog stručnjaka?
Svako dosadašnje zaduženje imalo je svoje pozitivne i negativne strane, makar najbitnije je da svakako prevagne pozitiva. Budimpešta je obilježila moje prvo iskustvo menadžera za kategorije i privlačnost toga što je blizu Zagreba, što je omogućavalo da svaki vikend provedem doma s obitelji i prijateljima. Ženeva mi je pružila sasvim novi spektar mogućnosti, rad s ljudima iz cijeloga svijeta te puno putovanja. Pokrivala sam CEEMEA regiju (Central, Eastern Europe, Middle East & Africa) u kategorijama za čišćenje te kroz rad i putovanja imala priliku vidjeti koliko su zapravo tržišta različita, koliko je velik raspon razvijenosti kategorija i koliko se razlikuju navike potrošača.

Međutim, poslovna putovanja nisu isto što i turistička, uglavnom je to zračna luka, hotel, ured i pogled na grad za vrijeme vožnje taksijem, no svako od njih ostavi barem jednu uspomenu. U Varšavi sam izgradila iskustvo u kanalu diskontera i radila sam na ulasku P&G-a u novi kanal prodaje – ljekarne. Definitivno izazovna kombinacija dva vrlo različita kanala. Gledajući više s privatne strane, Varšava me samo dodatno podsjetila koliko volim zagrebačku klimu i počela sam više cijeniti svaki sunčani dan. Sve tri lokacije su u danom trenutku bile HQ-i za određenu regiju i svako zaduženje mi je pomoglo da se izgradim u osobu koja sam danas i steknem znanje koje mi je potrebno na sadašnjoj poziciji.

U kojoj je mjeri ovako uspješan poslovni put utjecao na vaš privatni život? Je li teško ostvariti balans između karijere uspješne poslovne žene i privatnog života?
Naravno da postoje kompromisi i odricanja. I ona idu u oba smjera. Ponekad morate donijeti poslovne odluke koje će utjecati na vaš privatni život, a ponekad morate donijeti poslovne odluke koje su vođene odlukama privatnog života. Ništa nije crno-bijelo. Suprug i ja smo u jednom trenutku živjeli tri godine u različitim državama zbog poslovnih odluka koje su u tom trenutku bile bitne i za njega i za mene. Život je kompromis, važno je samo naći balans i pravog partnera. A tu sam sretnica.

Znamo da je P&G tvrtka bogate povijesti koja je na tržište donijela brojne inovacije koje su unaprijedile svakodnevni život potrošača. Možemo li u kratkim crtama predstaviti kompaniju Procter&Gamble danas? Koliko djelatnika radi u njenom globalnom sustavu, u koliko se pogona odvija proizvodnja, koliko je brendova u njenom portfelju te koliki je promet ostvaren u protekloj poslovnoj godini?
Procter & Gamble je kompanija sa 180-godišnjom tradicijom. Kompanija je u protekle dvije godine prošla kroz veliku transformaciju (smanjivanje obujma kroz dezinvestiranje nestrateškog portfelja) i danas govorimo o 65 milijardi dolara ostvarene prodaje u fiskalnoj 2017. godini. Pritom regija Europa kojoj i mi pripadamo čini oko 23 posto ukupne prodaje P&G-a. Tvrtka plasira na tržište više od 200 brendova u više od 180 zemalja svijeta.

Globalno P&G zapošljava oko 95.000 djelatnika, a proizvodnja se odvija na svim kontinentima. Tržišta Hrvatske i Slovenije uglavnom snabdijevamo iz europskih tvornica, premda često imamo i iznimke, npr. naša nedavna inovacija Lenor Unstoppables, mirisne perlice iz kategorije omekšivača, dolaze nam direktno iz Amerike.

Kako ste zadovoljni poslovanjem na hrvatskom tržištu u 2017. godini? Jeste li ostvarili rast poslovanja u usporedbi s godinom ranije te možete li navesti koliko je iznosila vrijednost prodaje P&G proizvoda u Hrvatskoj u tom periodu?
Kao što sam spomenula ranije, naša fiskalna godina nije kalendarska. Međutim, u 2017. smo u totalu ostvarili manji promet nego u 2016. godini, što je posljedica prodaje nekih brendova koje smo imali na hrvatskom tržištu, a koji se nalaze u bazi dobrog dijela 2016. godine. Shodno tim kretanjima, prihod P&G-a Hrvatska u 2017. godini iznosio je 400 milijuna kuna.

Bila je to dosta turbulentna godina s obzirom na dužničku krizu Agrokora koja se odrazila na poslovanje svih kompanija u FMCG sektoru. Kakav je to utjecaj imalo na vaše poslovanje?
Utjecaj je neminovan i kao što ste i sami rekli, odrazilo se na poslovanje svih u ovom sektoru. Citirat ću što sam spomenula u prvom dijelu intervjua: Zadane ciljeve ćemo svakako ostvariti iako u različitom omjeru Hrvatske i Slovenije u odnosu na inicijalne planove. Svaka kriza ima vremensko ograničenje, a pozitivan pomak se već vidi.

S kojim ste brendovima iz svog portfelja osobito zadovoljni odnosno koji od njih bilježe najbolje prodajne performanse?
Mnogi naši brendovi su tržišni lideri, a proizvod na koji smo svakako ponosni je Jar Platinum za strojno pranje posuđa koji je upravo osvojio nagradu za proizvod 2017. godine u kategoriji za kućanstvo prema izboru više od 25.000 žena koje su sudjelovale u natječaju portala Žena.hr. Naravno, tu su brojne nove inovacije – Lenor Unstoppables mirisne perlice, Pampers Pants – pelene gaćice, Ariel Liquitabs – kapsule za pranje rublja, Gillette Proshield brijač – puno inovacija smo donijeli na tržište u posljednjih nekoliko godina i ponosni smo na svaku od njih, a rezultati govore za sebe.

Kakve trendove na hrvatskom tržištu očekujete u 2018. godini? Možete li već sada najaviti određene novitete te u kojoj mjeri inovacije predstavljaju pokretačku snagu u vašem poslovanju?
Očekujem da je moguća daljnja konsolidacija tržišta i svakako sve veći pritisak na ostvarivanje rezultata zbog stagnacije ili pada vrijednosti određenih kategorija. Za vrijeme krize mnogi su potrošači bili primorani promijeniti potrošačke navike i okrenuti se jeftinijim proizvodima, što je u zemlji koja je limitirana količinskim rastom prirodno rezultiralo padom vrijednosti u mnogim kategorijama. Inovacije su ključan pokretač kategorija i našeg poslovanja, a 2018. godina u tome neće biti iznimka. Svake godine donesemo nešto novo na tržište, ali to su male tajne koje držimo za sebe sve do izlaska na tržište.

Logistika je u posljednjim godinama uistinu dobila svoje zasluženo mjesto kada je riječ o nepobitnom utjecaju koje ovaj poslovni segment ima na ukupnu profitabilnost FMCG poduzeća. Procter & Gamble u Hrvatskoj i na brojnim drugim tržištima već godinama surađuje s kompanijom Orbico. Možete li istaknuti kako se ostvaruje ova suradnja te koliko je za vas značajno imati pouzdanog distributivnog partnera?
Orbico je naš distributivni partner u Hrvatskoj od 2004. godine. Danas tu uslugu u Hrvatskoj koristimo za manji dio tržišta, s obzirom da veći dio tržišta pokrivamo direktno. Višegodišnja suradnja i to na regionalnoj razini najbolji su pokazatelji čvrstog partnerstva.

U prosincu ste na velikoj konferenciji za medije predstavili rezultate humanitarne kampanje Reci DA! koju ste provodili zajedno s tvrtkom Lidl Hrvatska. Kako ste zadovoljni ostvarenim rezultatima te u kojoj je mjeri društveno odgovorno poslovanje inkorporirano u poslovnu filozofiju P&G-a?
Zadovoljni smo ostvarenim rezultatima i zahvalni našim potrošačima koji su prepoznali vrijednost ove kampanje i podržali nas kupnjom P&G proizvoda u Lidlovim trgovinama. Društveno odgovorno poslovanje u srži je djelovanja tvrtke Procter&Gamble u svim sredinama u kojima smo prisutni, a brojni naši programi diljem svijeta usmjereni su na poboljšavanje životnih uvjeta djece i ugroženih obitelji. Iznimno smo ponosni što smo i u Hrvatskoj pridonijeli uljepšavanju svakodnevice djeci koja su u dječjim domovima pronašla privremeno ili stalno mjesto odrastanja. Uređivanjem dječjih soba te prostora za igru i učenje omogućili smo im da se osjećaju ugodnije u svojoj drugoj obitelji.

Osim Lidla, na humanitarnim ste projektima surađivali i s drugim trgovcima. Kako ste općenito zadovoljni suradnjom s trgovačkim lancima kada je riječ o projektima usmjerenim na pomaganje društvenoj zajednici, ali i kada se radi o ukupnoj poslovnoj suradnji?
Svaki humanitarni projekt je jednako bitan jer svaki za sebe predstavlja doprinos boljitku društva. Ponosni smo što su svi naši trgovci, odnosno naši poslovni partneri, uvijek spremni podržati takve projekte. Mislim da svi uživamo raditi na takvim projektima. Ako se osvrnem na dio pitanja o ukupnoj poslovnoj suradnji, mogu samo reći da je iza nas 25 godina P&G-a u Hrvatskoj i 25 godina građenja odnosa koji je okosnica kvalitetnog poslovanja.

Lani ste po treći puta postali dobitnik Certifikata Poslodavac Partner. Koliko u Procter & Gambleu Hrvatska poklanjate pažnju razvoju vaših zaposlenika te kako privlačite mlade talente u svoje redove?
U P&G-u razvijamo vođe na isti način na koji gradimo vrhunske brendove – savjesno i uz puno truda. Započinjemo zapošljavanjem najboljih talenata i dajemo im izazovne odgovornosti od prvog dana te svojim zaposlenicima omogućujemo da se razvijaju kroz kulturu učenja i razvoja te jasne individualne planove razvoja i mentorstvo. Priznanje poput Certifikata Poslodavac Partner dokaz je da smo u tome uspješni i radujemo se integraciji novih talenata u našu organizaciju i njihovom daljnjem razvoju.

Koliko djelatnika danas radi u tvrtki P&G Hrvatska?
Trenutno imamo 45 zaposlenika. Mi smo malen ured s obiteljskom atmosferom.

Prethodni članakČak sedam inovativnih projekata dobitnici potpore drugog natječaja programa „Pokreni nešto svoje“
Sljedeći članakDonacija dm-a Klinici “Dr. Fran Mihaljević” omogućila kupnju monitora za nadzor vitalnih funkcija