Predstavnici ACT Grupe i tvrtke Philip Morris Zagreb d.o.o, predstavili su dobitnike potpore drugog natječaja programa potpore poduzetničkim projektima u Hrvatskoj.

Najboljih sedam projekata prijavljenih na natječaj, koji će osim financijske potpore dobivati i kontinuiranu savjetodavnu poslovnu podršku za razvoj svojih projekata tijekom sljedećih šest mjeseci su:

  • Brlog zadružna pivovara
  • OmoLab – obrt za vizualne komunikacije
  • Prostor rodne i medijske kulture K-zona
  • Savez izviđača Hrvatske
  • Vilko Klein
  • Vollo tehnologije d.o.o.
  • Zelena energetska zadruga.

„U drugoj godini provedbe programa, na natječaju smo ponovno zabilježili vrlo dojmljiv odaziv, ne samo prema broju prijava, već i radi činjenice što su prijavljeni projekti vrlo dobro osmišljeni i razrađeni. Pred nama je ove godine bio još teži zadatak izabrati one najbolje, što samo govori koliko je u našoj sredini prisutno izvanrednog poduzetničkog potencijala, u kojem snažne volje, odličnih ideja i entuzijazma doista ne nedostaje“, izjavio je Teo Petričević, direktor ACT Grupe.

Na natječaj otvoren 24. listopada 2017. godine pristiglo je ukupno 316 prijava iz cijele Hrvatske, od kojih je u drugi krug procjene od strane stručne komisije odabrano 20 projekata. Odabrani projekti, finalisti natječaja, izdvojili su se prema inovaciji koju donose, društvenom utjecaju kojeg će projekt imati te prema potencijalu rasta i održivosti projektne ideje.

„Od samog početka i razvoja koncepta ovog programa bili smo orijentirani na njegovu dugoročnost i stvaranje konkretne mjerljive razlike za mikropoduzetnike u Hrvatskoj kojima treba strukturirana podrška. Ponosni smo što i kroz drugu generaciju ovog programa vidimo prisutan velik i kvalitetan odaziv, ali i stvaran utjecaj koji ovaj program omogućuje“, dodao je Stanko Kršlović, voditelj korporativnih poslova Philip Morris Zagreb, d.o.o.

Program „Pokreni nešto svoje“ namijenjen je poduzetnicima početnicima i mikro poduzećima te direktno odgovara na njihove potrebe za početak i razvoj poslovanja. Program provodi ACT Grupa, zajednica društvenih poduzetnika, podržavajući kroz njega projekte s pozitivnim društvenim utjecajem kroz mentorsku podršku i bespovratna financijska sredstva.

Za sufinanciranje projekata u drugoj godini programa osiguran je iznos ukupne vrijednosti od 536.295,00 kuna, a odabrani projekti bit će financirani do maksimalne vrijednosti 80.000,00 kuna. Program financira Philip Morris Zagreb d.o.o.

Više o pobjednicima:

Brlog zadružna pivovara
Zadarska craft pivovara Brlog, prva zadružna pivovara u Hrvatskoj, na tržište plasira visokokvalitetno, prirodno pivo pod brandom Plavuša. Projekt će omogućiti povećanje kapaciteta proizvodnje i energetske učinkovitosti pivovare, razvoj tehnologije te osigurati veću kvalitetu proizvoda. Utjecat će i na stabilnost poslovanja, novo zapošljavanje i jačanje brenda proizvedenog od strane poduzetnica u uvjetima rastuće konkurencije.

OmoLab – obrt za vizualne komunikacije
Unutar našeg kulturnog kruga sva dječja učila bazirana su na iskustvenim metaforama ili metodama koje ne odgovaraju kognitivnom stilu djece s disleksijom. Kako su manifestacije disleksije iznimno individualne i širokog spektra, OmoLab razvija komunikacijske alate jedinstvenog vizualnog jezika koje je moguće prilagoditi specifičnim potrebama korisnika.

Prostor rodne i medijske kulture K-zona
S ciljem predstavljanja dostignuća žena što širem krugu ljudi na zanimljiv način, udruga K-zona razvila je u suradnji s osam domaćih umjetnica zabavnu, dinamičnu i edukativnu društvenu igru za 2-5 igrača idealnu za igranje u krugu obitelji ili prijatelja. Cilj društvene igre Strašne žene je razbiti rodne stereotipe i predrasude o sposobnostima, interesima i postignućima žena te učiniti njihov rad vidljivim osnažujući tako nove generacije strašnih žena.

Savez izviđača Hrvatske
Internet platforma GoScouting Croatia pomoći će u staviti u funkciju neiskorištena javna zemljišta u Hrvatskoj koja će se namijeniti za korištenje izviđačima i mladima iz Hrvatske i svijeta. Platforma predstavlja inovativan pristup širenja turizma u Hrvatskoj, spajajući nekoliko elemenata u funkcionalnu cjelinu: mladost, putovanje, prirodu, lokalnu zajednicu, volonterstvo, kulturu i međunarodno povezivanje.

Vilko Klein
StratoWave rješenja omogućuju prijenos podataka velikim brzinama i na velikim udaljenostima korisnicima koji djeluju van urbanih područja bez javno dostupne bežične telekomunikacijske infrastrukture. Kompetitivna cijena će korisnicima s nižim budžetima omogućiti prednosti novih tehnologija i time otvoriti nova tržišta i radna mjesta, stvoriti uštede i time povećati dobit i/ili pojeftiniti proizvode i usluge; kao i osnažiti kapacitete civilnog nadzora, traganja i spašavanja u hitnim i izvanrednim situacijama.

Vollo tehnologije, d.o.o.
Vollo je platforma za jednostavno planiranje putovanja, transparentnu usporedbu cijena i usluga te brzu i sigurnu kupovinu prijevoznih karata. Projektom će se postići zdravija konkurencija među prijevoznicima te će se potaknuti postavljanje viših životnih standarda za lokalno stanovništvo kao i osiguranje kvalitetnog imidža moderne i uređene destinacije sa vlastitom pratećom digitalnom infrastrukturom za turiste.

Zelena energetska zadruga
Kvartfunding je online platforma za grupno investiranje u obnovljive izvore energije koju, uz druge inovativne modele investiranja, razvija Zelena energetska zadruga. Podržavanjem projekata na platformi građani će kroz isplativa ulaganja doprinijeti razvoju svoje lokalne zajednice, postati aktivni sudionici u zeleno-energetskoj tranziciji te doprinijeti stvaranju obnovljive, održive i zelenije Hrvatske za sve buduće naraštaje.