Lanac opskrbe – Internet trgovina: Kako hrvatski web trgovci biraju dostavne službe?

Pokazalo se da čak 96% trgovaca koristi usluge dostavne službe, 44% nudi prikup robe na skladištu ili u poslovnicama, a 27% ima vlastitu dostavu

Kao presudne faktore za odabir dostavne službe, trgovci podjednako navode cijenu (77%), kvalitetu (72%) i brzinu dostave (69%).

U istraživanju koje je dosad ispunilo više od 130 hrvatskih web trgovaca saznali smo kako biraju dostavne službe, koje opcije dostave nude te kako su zadovoljni s pojedinom dostavnom službom.

Pokazalo se da čak 96% trgovaca koristi usluge dostavne službe, 44% nudi prikup robe na skladištu ili u poslovnicama, a 27% ima vlastitu dostavu. Od trgovaca koji nude prikup robe, 72% kažu da do 10% kupaca odabire ovaj način dostave, a kod samo 11% trgovaca taj je broj kupaca veći – više od 20%.

Kao presudne faktore za odabir dostavne službe, trgovci podjednako navode cijenu (77%), kvalitetu (72%) i brzinu (69%) dostave. Pritom 87% trgovaca kažu kako njihovi kupci dobivaju obavijest kada je roba poslana na dostavu, a najčešće tu obavijest dobivaju emailom i SMS-om, što ne začuđuje pošto su najzastupljenije dostavne službe upravo one koje nude opciju slanja obavijesti kupcima kada je roba spremna na dostavu.

Nadalje, 85% trgovaca smatra da je kupcima važna obavijest o vremenskom okviru za dostavu, ali samo 43% smatra da bi se radi toga prije odlučili na kupovinu na njihovom webshopu nego na onom koji to ne nudi. Podsjetimo, prema istraživanju online kupaca koje smo radili krajem 2019. godine, na pitanje “Što im je najvažnije kod dostave” kupci biraju “cijena dostave” i “brzina dostave”, no isto tako na visoko treće mjesto postavljaju i “poziv dostavljača prije dostave”, što ukazuje na važnost odabira kvalitetne dostavne službe s obzirom na to da kupci dostavu poistovjećuju sa samim trgovcem. Kod 60% web trgovina kupci imaju mogućnost promjene roka i adrese isporuke nakon što je roba poslana na isporuku. U 60% slučajeva roba koju imaju na skladištu se dostavlja u roku 1-2 radna dana, a u samo 2% taj rok prelazi pet radnih dana. Zanimljivo, čak 70% trgovaca kažu kako je njima samima važna informacija o okvirnom roku dostave njihove dostavne službe.

Prethodni članakMilksy mališanima donosi dodatnu energiju i slatke trenutke
Sljedeći članakEuropski kupci vole lokalno