Ikona pop kulture, dizajnerska muza i filmska zvijezda, Coca-Colina bočica, slavi jubilarnih stotinu godina svojega postojanja. Hrvatska je među 130 država uključenih u obilježavanje toga jubileja, a prva proslava održat će se u Zagrebu 30. travnja na Cvjetnome trgu.

Coca-Cola_Foto3Coca-Cola ove godine obilježava stotinu godina od nastanka svoje izvorne bočice (Contour Bottle) prepoznatljive po oblinama i konturama zahvaljujući kojima je i postala jedinstvenom ikonom diljem svijeta.

U Hrvatskoj će se prvo događanje u povodu proslave stotinu godina slavne bočice održati u Zagrebu u četvrtak 30. travnja na Cvjetnome trgu od 11 do 19 sati.

Tom će se prigodom svi obožavatelji imati priliku družiti sa zaštitnim licima svjetske kampanje – Marilyn Monroe i Elvisom Presleyem – te na poklon dobiti jedinstvenu Coca-Colinu staklenu bočicu.

Osim u Zagrebu proslava će stotoga rođendana biti obilježena i u Osijeku, Rijeci, Splitu te u drugim hrvatskim gradovima.

Dio su svjetske i cjelogodišnje proslave jubileja Coca-Coline bočice glazbene legende Marilyn Monroe, Elvis Presley i Ray Charles. Osim što s popularnom bočicom dijele status američkih ikona poznatih diljem svijeta, ujedno su i sami bili veliki obožavateljima Coca-Cole, a u kampanji “Poljubi za radost” ovjekovječili su trenutak “ledenoga poljupca”.

“Pozivamo i sve naše potrošače iz više od 130 država da se prisjete posebnosti ledeno hladnoga poljupca s bočicom Coca-Cole koji su svi toliko puta doživjeli”, poručila je voditeljica robne marke Coca-Cola u Republici Hrvatskoj Maja Stojević te pozvala građane da se odazovu događanjima koja tvrtka priređuje u povodu rođendana slavne bočice.

Put Coca-Coline bočice započeo je davne 1915. kad su proizvođači staklene ambalaže diljem Sjedinjenih Američkih Država pozvani da osmisle i razviju karakterističnu i posebnu bocu – “prepoznatljivu i u mraku”.

Natječaj je bio odgovor na težnju konkurentskih tvrtka za oponašanjem ambalaže tada već vrlo popularnoga pića. Oblik i linije zrna kakaa nadahnule su tvrtku The Root Glass iz savezne države Indiane u oblikovanju jedinstvene Coca-Cola bočice, kakvu poznajemo i danas.

Dizajn koji je potpuno izdvaja i čini prepoznatljivom već na dodir potvrđuje njezin status društvene ikone, što se i potvrdilo tijekom vremena. Osim toga, nadahnula je brojne umjetnika filma, dizajna i likovnih umjetnosti – od Salvadora Dalija preko Andyja Warhola do Dolce & Gabbana.

Sva su njihova djela, kao i nova djela suvremenih umjetnika, dio svjetske cjelogodišnje kampanje kojom tvrtka The Coca-Cola Company tijekom cijele ove godine slavi stoti rođendan svoje legendarne bočice.

Coca-Cola povezuje naraštaje širom svijeta jednostavnim činom ispijanja pića iz ledeno hladne, kultne Coca-Coline bočice, koja je simbol osvježenja. Kampanja kojom se obilježava stotinu godina najprepoznatljivije boce na svijetu sadržavat će niz kulturnih događanja u više od 130 država.

PROMO