Ljeto je lijepo, ali vrućine sa sobom nose i potrebu za češćim korištenjem kozmetike pa smo stoga odlučili baciti pogled na situaciju u tri noseće kategorije ljetne kozmetike

U sklopu ljetne kozmetike analizirali smo tri kategorije: proizvodi za njegu tijela, proizvodi za depilaciju i gelovi za tuširanje.

Prema podacima o prodaji, koji ne obuhvaćaju Cash&Carry, ljekarne ni diskontne trgovine (Lidl), ove tri kategorije su u periodu svibanj 2013. – travanj 2014. kumulativno ostvarile količinsku prodaju od 3,9 milijuna litara, dok je vrijednosna prodaja istodobno iznosila 286,3 milijuna kuna.

Pritom su jedino gelovi za tuširanje u promatranih 12 mjeseci ostvarili rast prodaje prema oba parametra, dok su proizvodi za njegu tijela i proizvodi za depilaciju ostvarili negativan rezultat u usporedbi s ranijih 12 mjeseci.

Glavni kanal prodaje za sve tri kategorije su drogerije koje dominiraju nad svim ostalim tipovima prodajnih mjesta. Trgovačke marke su značajan izazivač za brendove te zauzimaju i do 30% udjela u prodaji kategorija.

 
PROIZVODI ZA NJEGU TIJELA
Ovi proizvodi namijenjeni su hranjenju, zaštiti ili vlaženju kože tijela. Mogu biti u obliku krema, losiona, gelova itd. Proizvodi za njegu i učvršćivanje tijela također su uključeni u ovu kategoriju. Ovdje ne spadaju: kreme za lice, anti-celulitne kreme, sredstva za tuširanje, puderi za tijelo, kreme za depilaciju, pilinzi za tijelo, sredstva za njegu stopala (isključivo), 2 in 1 gel za tuširanje s kremom, dječje kreme, sredstva za sunčanje, sredstva za samotamnjenje osim ako im je osnovna namjena njega i hidratacija. Vodeći proizvođači u kategoriji proizvoda za njegu tijela su (abecednim redom): Afrodita (Afrodita), Beiersdorf (Nivea, Atrix), Eveline Cosmetics (Eveline), L’Oreal (Garnier), Unilever (Dove) te trgovačke robne marke koje same nose 30% količinske prodaje. U zadnjih godinu dana kategorija proizvoda za njegu tijela ostvarila je negativan prodajni rezultat. Količinska prodaja smanjena je za 1,6% uz ukupno prodanih 1.128.500 litara, dok je vrijednosna prodaja u odnosu na prethodnih 12 mjeseci pala za 3,2% na 132.160.000 kuna.
U okviru ove kategorije prema svojoj namjeni najpopularnija su sredstva za njegu tijela s udjelom od 61,5%, zatim dolaze univerzalna sredstva s 25,8% te sredstva za njegu ruku s 12,8% udjela. Gledano prema tipu, najveći udio (46,3%) ima krema, a potom dolaze mlijeko (24,2%), losion (18,4%), ulje (1,1%) i gel (0,7%). Uvjerljivo najvažniji format za prodaju proizvoda za njegu tijela su drogerije u kojima se odvija čak 61% količinske prodaje. Sa znatno manjim udjelima potom dolaze supermarketi (17%), hipermarketi (11%), velike trgovine mješovitom robom (6%), srednje trgovine mješovitom robom (4%) te male trgovine mješovitom robom (1%).
PROIZVODI ZA DEPILACIJU
Ovi proizvodi su namijenjeni za uklanjanje dlačica, a mogu biti u obliku kreme, gela, pjene  te voska i meda. U kategoriju ne spadaju sredstva za brijanje, britvice te električni depilatori. Vodeći proizvođači u kategoriji proizvoda za depilaciju su (abecednim redom): Afrodita (Afrodita), Biokozmetika (Čupko), Naturale Use (Luxepil), Reckitt Benckiser (Veet) te trgovačke robne marke koje zauzimaju 19% količinske prodaje kategorije. I ova kategorija je u zadnjih godinu dana ostvarila pad prodaje. Pritom je vrijednosna prodaja iznosila 20.530.400 kuna, što je 5,3% manje nego u prethodnih 12 mjeseci, dok je količinska prodaja zabilježila manji pad od 1,8% s ukupno prodanih 104.200 litara.
Trake su najpopularniji tip proizvoda za depilaciju sa 60% udjela. Slijede kreme s 25,6% i vosak s 9,3% udjela. Drogerije su i u ovoj kategoriji najvažniji tip prodajnog mjesta s dominantnih 80% udjela u prodaji. Daleko iza nalaze se s 9% supermarketi, 8% hipermarketi, 2% velike trgovine mješovitom robom i 1% srednje trgovine mješovitom robom.
GELOVI ZA TUŠIRANJE
Kategorija uključuje proizvode za tuširanje bilo u kremi, gelu ili tekućini. Također, tu spadaju proizvodi koji su za tuširanje, a ujedno mogu biti i kupka, gelovi za tuširanje i losioni za tijelo u jednom, dječji proizvodi za tuširanje, antibakterijski i dermatološki gelovi za tuširanje ako na njima nije navedeno da su protiv akni, te emulzije za tuširanje koje su pakirane bez pumpice. Kombinacija: Body and Hair Shampoo, Shower & Shampoo, Shower and Bath, Body and Hair soaps, Face & Body wash, Face & Body & Hair wash spadaju u ovu kategoriju. U kategoriju ne spadaju sapuni, proizvodi koji nemaju svrhu pranja tijela, proizvodi za  pranje ruku te proizvodi na kojima je naznačeno da su protiv akni. Vodeći proizvođači u kategoriji gelova za tuširanje su (abecednim redom): Afrodita (Afrodita), Beiersdorf (Nivea), Colgate-Palmolive (Palmolive), Henkel (Fa, Schauma), Procter&Gamble (Old Spice), Unilever (Axe, Dove, Radox) te trgovačke robne marke koje u ovoj kategoriji uzimaju 20% količinske prodaje.
Za razliku od prethodne dvije kategorije, gelovi za tuširanje su u posljednjih 12 mjeseci ostvarili rast. Tako je količinska prodaja uvećana za značajnih 6,3% s ukupno prodanih 2.672.500 litara, dok je vrijednosna prodaja pratila pozitivan trend s povećanjem od 2,2% i ukupno ostvarenih 133.636.100 kuna.
Prema namjeni, univerzalni gelovi za tuširanje su uvjerljivo naprijed sa 67,1% udjela u kategoriji. Gelovi za muškarce, pak, imaju 27,2%, a gelovi za djecu 5,7% udjela. Gledano prema veličini pakiranja, natpolovični udio (53,6%) uzimaju pakiranja 201-250 ml, a odmah za njima su po popularnosti pakiranja veća od 250 ml (43,6%). Pakiranja do 250 ml imaju 2,7% udjela. Dominacija drogerija u ovoj je kategoriji manje izražena nego u prethodne dvije. Tako drogerijski kanal prodaje zauzima 44% udjela, supermarketi 22%, hipermarketi 17%, velike trgovine mješovitom robom 9%, srednje trgovine mješovitom robom 6% te male trgovine mješovitom robom 2%.

Analizu pripremila:
Milanka Ćorić