konferencija-oo-javnoj-nabavi-midiKorporativna nabava važna je, a u vrijeme krize presudna poslovna funkcija s velikim utjecajem na likvidnost i profitabilnost tvrtke, rečeno je na današnjoj konferenciji o nabavi u organizaciji Hrvatske udruge nabavne djelatnosti i poslovnog tjednika Lider.

O važnosti nabave svjedoči interes za konferenciju koja je okupila više od dvjesto sudionika – menadžera nabave iz hrvatskih poduzeća i stranih stručnjaka iz tog područja.

Prema nekim procjenama, samo javna nabava u Hrvatskoj čini oko 15 posto BDP-a, a s komercijalnom i više od 50 posto. To znači da je vrijednost nabave ostvarene u komercijalnom segmentu veća od 120 milijardi kuna.

Sudjelujući u radu konferencije, novi predstojnik Vladina ureda za javnu nabavu Dario Janković kazao je kako je javna nabava u javnosti često negativno konotirana jer ju se smatra pogodnom za korupciju. Stoga je svojim glavnim ciljem istaknuo promjenu te negativne percepcije i to ne samo dobrim PR-om nego boljom organizacijom. Također je najavio da će šire nego dosad otvoriti vrata malom i srednjem poduzetništvu u postupcima javne nabave.

Na konferenciji, podijeljenoj u nekoliko tematskih cjelina, prisutni imaju priliku od domaćih i svjetskih stručnjaka čuti predavanja o novim alatima za upravljanje nabavom, svjetskim trendovima, načinima mjerenja uštede ostvarene kvalitetnim procesom nabave te kakav utjecaj rezultati u nabavi mogu imati na ukupno poslovanje tvrtke i unatoč krizi omogućiti joj opstanak i razvoj.

Među glavnim predavačima su predsjednik Međunarodne federacije menadžera nabave i opskrbe Svante Axelsson, direktor Danskog saveza za nabavu i logistiku i tvrtke Kairoscommoditiesa Soeren Vammen te direktor s Proserva – tvrtke unutar Erste grupe zadužene za nabavu Robert Semethy. (H)