U fokusuKolumneLoyalty programi - Kupovne navike: Vjernost ima potencijala

Loyalty programi – Kupovne navike: Vjernost ima potencijala

Čak 70% naših FMCG kupovina obavljeno je bez kartice lojalnosti, dok se 60% našeg novca utrošenog na FMCG veže uz transakcije bez kartice lojalnosti. Ipak, prošla je godina donijela značajan rast kupovina uz kartice lojalnosti (s 20% na 28% kupovnih transakcija i s 26% na 38% vrijednosti transakcija).

Istražujući stavove kupaca, program lojalnosti godinama se pozicionirao kao relativno manje važan kriterij izbora trgovačkog lanca. No, njegov je značaj rastao u 2021. te je zadržao istu razinu značaja u 2022. godini. Prema istraživanju koje smo u veljači proveli, atraktivan program lojalnosti nalazi se na 27. mjestu od 52 kriterija izbora trgovine. Usporedbe radi, u 2020. bio je pozicioniran na 33. mjestu.

Isto istraživanje odgovorilo je na pitanje kako su kupci zadovoljni programima lojalnosti pojedinih trgovaca. Konzum i KTC najbolje su ocijenjeni, dok je na trećem mjestu Kaufland. Plodine, Eurospin i Spar značajno zaostaju za konkurencijom. Najveći rast zadovoljstva uočavamo kod kupaca Lidla i Tommyja, dok su ostali konkurenti uglavnom ponovili ocjene iz 2021. godine.

RAST KUPOVINA
Iako ih gotovo svi imamo, nemaju ih svi trgovci niti svi kanali prodaje. U našu analizu uključene su fizičke i digitalne kartice lojalnosti. Čak 70% naših FMCG kupovina obavljeno je bez kartice lojalnosti, dok se 60% našeg novca utrošenog na FMCG veže uz transakcije bez kartice lojalnosti. Ipak, prošla je godina donijela značajan rast kupovina uz kartice lojalnosti (s 20% na 28% kupovnih transakcija i s 26% na 38% vrijednosti transakcija). Ukupno 9% Shoppera ima jednu karticu, 11% dvije kartice, 16% tri kartice, 17% četiri kartice, a čak 44% posjeduje pet ili više FMCG kartica lojalnosti, bilo fizičkih ili digitalnih. Rast u odnosu na prethodne godine je dramatičan, što ne iznenađuje s obzirom na ulaganja Lidla, Kauflanda, Tommyja i Studenca. Naravno, ne koristimo svi sve kartice prilikom kupovina jer trenutna situacija ne prati dovoljno dobro convenient trendove. Očekujemo u sljedećoj fazi integraciju u native wallet aplikacije.

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...