Lukoil je jedna od vodećih svjetskih vertikalno integriranih kompanija za proizvodnju nafte i plina.

Osnovne poslovne djelatnosti kompanije su istraživanje i proizvodnja nafte i plina, proizvodnja naftnih i petrokemijskih proizvoda te njihov plasman na svjetsko tržište.

Prema potvrđenim rezervama ugljikovodičnih goriva Lukoil je druga po veličini privatna naftna kompanija u svijetu koja posjeduje oko 1,3% globalnih rezervi nafte kao i 2,3% globalne proizvodnje nafte. Ujedno Lukoil zauzima dominantan položaj u ruskom energetskom sektoru s preradom gotovo 19% ukupne proizvodnje nafte.

Lukoil je početkom 2008. godine kupio hrvatsku tvrtku Europa mil s devet benzinskih postaja i skladište za pretovar naftnih derivata u Vukovaru. Ušavši na mala vrata na hrvatsko tržište tvrtka je polako širila svoju mrežu da bi 2010. preuzeo Inin Crobenz koji je Ina morala prodati na temelju odluke Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Maloprodajna mreža Lukoila tada je s 21 benzinske postaje narasla za još 14 koliko ih je bilo u vlasništvu Crobenza pa je ovom transakcijom Lukoil značajno ojačao svoju poziciju na maloprodajnom tržištu. Prema podacima s internetske stranice Lukoila Hrvatska, tvrtka danas ima ukupno 41 benzinsku postaju.