Trgovine na benzinskim postajama polako ali sigurno su se preobrazile u moderne mini-supermarkete na koje se vrlo često osvrćemo kao trgovine pogodnosti ili popularno zvano, “convenience” trgovine. Tu transformaciju prati i rast prodaje pa su tako u 2019. godini trgovine na benzinskim postajama zabilježile vrijednosni rast ukupne FMCG košarice od 12,4% u odnosu na 2018. godinu.

Podaci panela maloprodaje agencije Nielsen o trendovima prodaje u kanalu benzinskih postaja pokazuju kako su u posljednjih nekoliko godina trgovine na benzinskim postajama doživjele pravi procvat. S jedne strane, njihova prisutnost na tržištu brojčano se povećava u kontinuitetu od 2017. godine te su ove godine dostigle ukupan broj od 938 trgovina. S druge strane, vidljiva je njihova transformacija iz “klasičnih” benzinskih postaja koje primarno služe za naplatu goriva i eventualnu kupnju impulsnih kategorija u moderni mini-supermarket na koji se vrlo često osvrćemo kao trgovinu pogodnosti ili popularno zvano, “convenience” trgovinu.

NOVE PRILIKE
Stil modernog života i urbanizacije stvorili su nove prilike za trgovine na benzinskim postajama. Fleksibilno ali sve duže radno vrijeme, vrijeme koje potrošači provedu u dnevnom prometu prema poslu i s posla utječu na potrošače tako da sve više traže pogodnosti i oblike trgovine koja kupovinu čini efikasnijom – a to je da trgovina bude mjesto gdje brzo i jednostavno kupe sve što im je potrebno. Trgovine na benzinskim postajama postaju idealni format za užurbanog kupca. To više nije dućančić s nekoliko polica, na kojima se s jedne strane nalaze cigarete, žvakaće gume, čokoladice, a s druge strane nagurani antifriz i tekućina za vjetrobranska stakla. Sad su to (većinom) veliki, prostrani, prozračni mini-supermarketi s uredno posloženim policama sa zdravom hranom, mirisnim toplim kroasanima pa čak i frižiderima sa svježim voćem, salatama i gotovim jelima.

U 2019. godini trgovine na benzinskim postajama zabilježile su vrijednosni rast ukupne FMCG košarice (košarica prehrambenih, drogerijskih i duhanskih kategorija koje Nielsen kontinuirano prati na tržištu Hrvatske) od +12,4% u odnosu na 2018. godinu. Taj je rast značajno veći od prosječnog rasta iste košarice na ukupnom tržištu Hrvatske koje je bilježilo porast od +7,3%. S ovakvim trendom porasta u kanalu benzinskih postaja, Hrvatska se pridružila brojnim zemljama istočne Europe koje bilježe slične trendove. Tako je, primjerice, u 2018. godini, kanal benzinskih postaja u Poljskoj bilježio rast od 19,1%, u Estoniji 15,1%, a u Litvi i Latviji benzinske postaje zabilježile su te godine čak 25% rasta prodaje.

ČAROLIJA TRANSFORMACIJE
Bržim rastom od prosjeka tržišta, trgovine na benzinskim postajama jačaju svoju tržišnu poziciju te u ukupnoj košarici kategorija na hrvatskom tržištu sudjeluju s 4,8% vrijednosnog tržišnog udjela, što je 0,2 postotna boda više nego u 2018. godini. Međutim, važnost kanala varira između prehrambenog i drogerijskog dijela, koji je ipak još uvijek jači kod ostalih kanala prodaje. Udio benzinskih postaja u prehrani i drogeriji iznosi 1,6%, dok u duhanskim kategorijama (cigarete i rezanih duhan) njihov udio doseže 20,7% vrijednosnog udjela ukupnog tržišta. Stoga ne iznenađuje da u strukturi ukupne vrijednosne prodaje benzinskih postaja i dalje dominiraju duhanske kategorije (cigarete i rezani duhan) koje predstavljaju 71% ukupne prodaje. Međutim, o samom potencijalu razvoja asortimana i transformacije kanala benzinskih postaja govori i podatak o rastu ostalih segmenata – prehrane i drogerije. Drogerijski (neprehrambeni) asortiman je u trgovinama na benzinskim postajama u 2019. godini zabilježio rast od 38,7%, čak tri puta veći od prosječnog rasta svih kategorija. Prehrana je također zabilježila veći rast, ali “samo” 16%.

Većina vodećih 20 kategorija (koje čine 97% ukupne prodaje FMCG košarice) bilježi znakovite stope rasta. Samo je jedna kategorija zabilježila pad prodaje u kanalu benzinskih postaja, a to su čokolade (-2,9%). S druge strane, najznačajniji rast prodaje zabilježile su neke “nove” impulsne kategorije poput ledene kave, kroasana i koštunica (kikiriki, miješano suho i orašasto voće, bademi itd). No, najzanimljiviji trendovi nalaze se unutar ovih preostalih 3% prodaje. U tom malom segmentu događa se upravo čarolija transformacije benzinskih postaja. Tako imamo kategoriju omekšivača rublja koja raste gotovo 900%, pakirani kruh i tost u plusu su 226%, deterdženti za rublje 165%, a hrana za pse 41%.

POGLED U BUDUĆNOST
Što će nam ovaj kanal pogodnosti donijeti u budućnosti? Bez sumnje trgovinama na benzinskim postajama možemo prognozirati svijetlu budućnost. Modernizacija trgovina koja je već započela transformacijom izgleda i rasporeda polica, širenjem asortimana kategorijama svježe hrane ili drogerijskim proizvodima samo je početak. Slijedit će tehnološka transformacija – uvođenje samoposlužnih blagajni, preuzimanje “hrane za van”, “drive-through”, preuzimanje narudžbi s online trgovine i slično. Veliku priliku još predstavlja “super-convenience” za potrošače uvođenjem dodatnih usluga poput kemijske čistionice za odjeću ili mogućnost plaćanja računa što su benzinske postaje kod nas već i usvojile. Stoga, klasični supermarketi, diskonteri i drogerije dobili su još jednog zanimljivog, dinamičnog i vrlo opasnog konkurenta – benzinske postaje. Dobra vijest za kupce!