cokolade-largeKako bi utjecala na promjenu prehrambenih navika svog stanovništva, ali i povećala prihode državne blagajne, mađarska vlada uvela je porez na pretjerano slatke i slane prehrambene proizvode

Kontroverzni porezni zakon kojim se uvodi “čips porez” stupio je u četvrtak na snagu u Mađarskoj, a svrha mu je oporezivanjem pretjerano slanih i slatkih prehrambenih proizvoda smanjiti pretilost mađarskog stanovništva.

Jedan od razloga uvođenja “čips poreza” također je i smanjenje mađarskog državnog duga, a vlada očekuje da bi ovaj porez mogao državnoj blagajni donijeti dodatnih 74 milijuna eura prihoda godišnje.

“Ovim porezom, pokušavamo utjecati na potrošače da ne jedu tako nezdravu i skupu hranu, ali također želimo potaknuti i proizvođače da smanje količinu soli i šećera u svojim proizvodima”, izjavio je mađarski parlamentarni zastupnik Sándor Font.

Oporezivat će se pakirani slani proizvodi, razna slatka peciva i keksi, te gazirani i energetski napitci.

Mađarska udruga proizvođača hrane ovu je vladinu odluku nazvala brzopletom, te smatraju kako će ona pogoditi lokalne proizvođače hrane.

Također iz udruge navode kako će taj porez otjerati velika strana poduzeća i proizvođače hrane, što će utjecati na procvat crnog tržišta.

Da će ova odluka uistinu utjecati na smanjenje investicija od stranih kompanija u mađarsku prehrambenu industriju pokazuje i odluka njemačkog vlasnika Chio Chipsa koji je zbog uvođenja čips poreza odlučio odustati od planirane gradnje tvornice kokica u Mađarskoj. (Bankamagazin)