Postoji jedna stara izreka “dok jednome ne smrkne, drugome ne svane”, a može se vrlo lako primijeniti i za malu mljekarsku tvrtku Veronika iz Desinića.

Ljubitelji “robe s placa” znaju za njihove kioske na svim zagrebačkim tržnicama, kajmake, jogurte, sireve i ostale mliječne prerađevine, no čini se da je nakon afere s aflatoksinom u mlijeku zanimanje za njihove proizvode uvelike poraslo.

Naime, prema riječima direktora Mladena Šurbeka u zadnjih desetak dana prodaja im je porasla za 30 posto ili oko 1000 litara mlijeka dnevno. Također, i kod drugih proizvoda može se govoriti o rastu prodaje.

“Nismo bili spremni za ovako veliko zanimanje za naše mlijeko, no snalazimo se. Posjetila nas je i inspekcija, no svi nalazi su uredni”, rekao je Šurbek koji se nije ni bojao nalaza jer kaže kako sami opskrbljuju stočnom hranom svih 600 kooperanta od kojih kupuju mlijeko.

Upitan za komentar cijele afere sa zaraženim mlijekom kaže kako smatra da će jedino domaća proizvodnja moći konkurirati europskoj robi te da i dalje misli surađivati jedino s malim obiteljskim gospodarstvima.

Mljekara sa 67 zaposlenih radnika ima ambiciozne planove za ovu godinu. Šurbek planira “zajahati” na val sve veće potražnje za domaćom robom te otvoriti dva dućana u Zagrebu, na Srednjacima i u Tratinskoj ulici, gdje će se prodavati isključivo domaći proizvodi poput domaćih jaja, brašna, kruha, tjestenine te naravno svi proizvodi Veronike.

Osim mljekarskog pogona u sklopu Veronike nalazi se i poljoprivredna zadruga koja se bavi proizvodnjom kruha, peciva i tjestenine.

Šurbek je komentirao i poslovanje prošle godine rekavši kako su se prihodi smanjili i kako je kriza pokucala i na njihova vrata, no “da svakodnevno imaju nove klijente te nisu u problemima”. Prihodi su im do sada iz godine u godinu rasli, a 2011. su završili s 31,4 milijuna kuna te s 947 tisuća kuna dobiti. (Lider)