Manje trošarine spašavaju proizvodnju voćnih rakija

proizvodnja-rakije-midiMali proizvođači voćnih rakija uglavnom su zadovoljni Vladinim predloženim poreznim promjenama koje se odnose na izmjene Zakona o trošarinama.

Ove najavljene izmjene pozitivno su odjeknule u Slavoniji i Baranji, gdje se tradicionalno proizvode velike količine voćnih rakija i gdje su građani kritizirali visoku trošarinu na jaka alkoholna pića.

Ministar financija Zdravko Marić iznio je tako namjeru da se tim izmjenama ukine obveza podnošenja godišnjeg obrasca za obračun trošarine za male proizvođače jakog alkoholnog pića. Riječ je o približno 41 tisuću obveznika.

Predlaže se ukidanje obveze označavanja alkohola i alkoholnih pića posebnom markicom. Naposljetku, što je i najvažnija promjena za male proizvođače voćnih rakija, uvodi se termin male destilerije, odnosno proizvođača koji godišnje proizvodi do 2500 litara rakije. Takvi proizvođači plaćali bi upola manju trošarinu u odnosu na standardnu stopu. Na taj način Vlada drži da će utjecati na zapošljavanje, konkurentnost i održivost OPG-ova, zadruga i općenito poljoprivrednika, piše Glas Slavonije.

Donedavno su previsoke trošarine dovele do toga da su registrirani proizvođači voćnih rakija i likera, koji plaćaju trošarinu i PDV na svoje proizvode, dovedeni u neugodnu situaciju da su im proizvodi nekonkurentni, dok s druge strane buja sivo tržište rakija. Oni su upravo predlagali Vladi da snizi trošarine i tako spasi tradicionalnu proizvodnju voćnih rakija.

Davorin Škoflek iz Udruge proizvođača rakije od voća (UPRIV) iz Kneževih Vinograda, u više navrata u javnosti je istupao kritički govoreći kako je država utjecala na to da mali proizvođači rakija i likera sa svojom proizvodnjom budu vrlo skupi jer je male proizvođače strpala u isti koš s velikima predlažući snižavanje trošarina za male.
I Vlada je, sudeći prema prijedlogu ministra financija, kritike malih proizvođača rakija i poslušala.

“Zadovoljni smo, naravno. Više godina uporno smo upozoravali na problem previsokih trošarina na alkohol za nas male proizvođače i drago mi je što je to naišlo na plodno tlo kod nove vlade. Upola smanjena trošarina umnogome će olakšati posao svim proizvođačima rakija i likera koji se time žele baviti na zakonit način. Nema nas više mnogo. I već sada mogu reći kako ćemo nakon smanjenja trošarine za taj iznos sniziti cijenu našeg proizvoda. Dakle, ako litra rakije danas stoji, recimo, 70 kuna, u čemu trošarina iznosi 20 kuna, smanjivanjem trošarine za 50 posto, litra rakije imat će cijenu nižu za pola te trošarine, odnosno za deset kuna”, kaže Škoflek.

Valja podsjetiti kako sadašnji Zakon o trošarinama, kada govori o “malom proizvođaču jakog alkoholnog pića”, podrazumijeva fizičku osobu koja alkoholna pića proizvodi za vlastite potrebe, i to u količini koja ne prelazi 20 litara čistog alkohola godišnje po kućanstvu.

Svaka takva osoba dužna je prijaviti nadležnoj carinarnici proizvodnju za vlastite potrebe i registrirati se u registar trošarinskih obveznika, a trošarinu plaća 100 kuna ako je ispekla rakiju u kotlu obujma od 40 do 100 litara, odnosno 200 kuna ako je riječ o većem kotlu.

U slučaju da ukupna proizvodnja za vlastite potrebe prijeđe 20 litara čistog alkohola, odnosno 50 litara 40-postotne rakije (16 gradi) godišnje po kućanstvu, mali je proizvođač dužan, uz iznos godišnjeg paušala, platiti i trošarinu od 53 kune po litri čistog alkohola za proizvodnju iznad dopuštenih 20 litara čistog alkohola.

Kada proizvođač voćne rakije na njezinu proizvodnu cijenu doda ostale troškove, trošarinu i naposljetku PDV, njezina cijena uz malu zaradu doseže i sto kuna. Prema izračunima, s jednog hektara šljiva u prosjeku se može proizvesti oko 1500 litara rakije. Trošarina iznosi čak 43 posto u strukturi cijene te rakije.

S druge strane, upravo zbog previsoke cijene legalno proizvedene voćne rakije, na crno se litra slične rakije proizvedene u seoskim domaćinstvima prodaje po 35 ili 40 kuna. I zbog toga je crno tržište vrlo snažno, a snižavanje trošarine za male destilerije definitivno će utjecati na povećanje količine zakonito proizvedene rakije. (glas-slavonije.hr)

Prethodni članakBožićno izdanje UHU Glitter Glue ljepila sa šljokicama
Sljedeći članakMicrosoft zapošljava projekt menadžere u sklopu MACH programa