U prvih devet mjeseci ove godine ukupni prihodi Adris grupe iznosili su 2,5 milijardi kuna, što je za 3,3 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok su prihodi od prodaje roba i usluga istodobno smanjeni za 3,8 posto na ukupno 2,2 milijardi kuna, objavljeno je iz Adris grupe.

Dobit prije poreza, kamata i amortizacije iznosi 589 milijuna kuna i 4,2 posto je niža od prošlogodišnje. Operativna dobit Grupe iznosi 307 milijuna kuna, a dobit prije poreza 487 milijuna kuna.

Iz Adris grupe podsjećaju kako je u 2012. godini u duhanskom dijelu poslovanja došlo do promjene amortizacijskih stopa, sukladno aktualnoj procjeni ekonomskog vijeka trajanja imovine, što je rezultiralo povećanjem amortizacije u 2013. godini.

U usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem TDR je ostvario 17,3 posto manju prodaju, uz prosječan pad potrošnje na regionalnim tržištima od desetak i više posto.

Također ističu kako su u Hrvatskoj od početka godine dva puta porasle trošarine, što je dovelo do znatnog rasta maloprodajnih cijena, dok je stalni rast poreza prisutan i na tržištima regije. S druge strane, kupovna moć potrošača se smanjuje pa je posljedica toga snažan pomak potražnje prema nižim cjenovnim segmentima. Osim toga, u snažnom je porastu potrošnja rezanog duhana.

Ulaskom Hrvatske u EU, pak, uvedene su znatno veće carine na izvoz cigareta na tržišta zemalja CEFTA-e, što će na godišnjoj razini, ukoliko ne dođe do promjene carinskog režima, rezultirati povećanjem godišnjih troškova poslovanja za desetak milijuna eura, tvrde u Adrisu.

TDR je u rujnu otvorio tvornicu u Iranu i time dodatno proširio poslovanje na tržište jugozapadne Azije. TDR je tvornicu u Sariju, glavnom gradu pokrajine Mazandaran, izgradio u suradnji s vodećim iranskim duhanskim proizvođačem, Iranian Tobacco Company. Investicija je vrijedna 30 milijuna eura, a kapacitet nove tvornice je šest milijardi cigareta godišnje.

U turističkom dijelu poslovanja Adris grupe ostvareno je četiri posto manje noćenja nego u prvih devet mjeseci 2012., uz povećanje ostvarene prosječne cijene od sedam posto. Rast cijena posljedica je dugogodišnjeg ulaganja u prepoznatljivu i konkurentnu ponudu na destinaciji Rovinj-Vrsar.

Učinkovitije upravljanje marketinško-prodajnim aktivnostima te standardima u operacijama donijelo je niz operativnih poboljšanja što je rezultiralo daljnjim rastom profitabilnosti tvrtke. Time turistički dio Grupe i u ovom razdoblju ostvaruje rezultate koji opravdavaju dosadašnja i buduća ulaganja, a trenutačni booking potvrđuje zadržavanje dosadašnjih trendova do kraja godine, navodi se u izvješću.

Cromaris je u prvom polugodištu 2013. ostvario 41 posto veću prodaju nego u prvih devet mjeseci prošle godine. Izvoz je porastao 78 posto, od čega najviše na talijanskom tržištu, ujedno i najvećem tržištu orade i brancina u Europi. Rast prodaje pratio je prosječan rast cijena svježe ribe od približno sedam posto.

Cromaris je rastom prodaje i prodajne cijene povećao profitabilnost te uspio nadoknaditi gubitak subvencija, koje su na godišnjoj razini iznosile gotovo 12 milijuna kuna.

U rujnu je pušten u rad potpuno preuređen i moderniziran Cromarisov proizvodno-logistički centar u Gaženici u Zadru. Cromaris sada ima sve preduvjete za ulazak u segmente veće dodane vrijednosti koji su važni kako za profitabilnost tvrtke tako i za povećanje prepoznatljivosti brenda Cromaris.

Gledajući u cjelini, Adris grupa polovicu prihoda od prodaje roba i usluga i nadalje ostvaruje u izvozu, od čega gotovo 60 posto na vrlo zahtjevnom tržištu Europske unije.