25.2 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 22:48
OstaloIntervjuiMarijan Bošković – BIPA Hrvatska

Marijan Bošković – BIPA Hrvatska

Želja nam je nastaviti uspješan trend rasta prodaje iz prošle godine, što planiramo postići u dva smjera – promjenama koje će doprinijeti daljnjem internom rastu, ali i ekspanziji, odnosno otvaranju novih poslovnica diljem Hrvatske, ističe Marijan Bošković, financijski direktor lanca drogerija Bipa Hrvatska.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Marijan Bošković karijeru je započeo 2010. godine kao poslovni analitičar u Deloitteu, nakon čega je svoj profesionalni razvoj nastavio u kompaniji Nestlé Adriatic u odjelu kontrolinga, preuzevši 2014. godine poziciju voditelja regionalnog kontrolinga za Adriatic regiju. U Franck Grupu prelazi u jeku krize Agrokora, gdje je imao priliku doprinijeti uspješnoj transformaciji tvrtke, kao i njenom operativnom i financijskom restrukturiranju, a krajem prošle godine dolazi u Bipu na poziciju financijskog direktora te postaje nadležan za sektore računovodstva, kontrolinga, IT i pravne poslove ovog lanca drogerija.

Od kolovoza prošle godine upravljački tim Bipe dobio je sasvim novu fizionomiju – Kai Pataky je postao glavni izvršni direktor, Željka Mojzeš imenovana je novom rukovoditeljicom marketinga, a vi ste preuzeli odgovornost za sektor financija. Sami ste povodom svog imenovanja najavili da možemo očekivati “ambiciozniju fazu razvoja Bipe u Hrvatskoj”. Što to konkretno znači?
S novim menadžment timom dolaze nove ideje i projekti. Očekujem ostvarivanje ambicioznih poslovnih ciljeva koje smo si postavili za 2021. godinu kao i transformaciju organizacije. Kako bismo to ostvarili kreiramo rješenja koja su u skladu s najnovijim trendovima, a u cilju zadovoljavanja potreba naših kupaca, provođenjem digitalne transformacije poslovanja i podizanjem efikasnosti na svim razinama Bipe.

Koje sve poslovne planove i ciljeve želite ostvariti u 2021. godini?
Želja nam je nastaviti uspješan trend rasta prodaje iz prošle godine, što planiramo postići u dva smjera – promjenama koje će doprinijeti daljnjem internom rastu, ali i ekspanziji, odnosno otvaranju novih poslovnica diljem Hrvatske.

U svemu što radimo fokusirani smo na zadržavanje postojećih razina profitabilnosti i rast tržišnog udjela u ključnim kategorijama, prvenstveno u segmentima dekorativne kozmetike, parfema i asortimanu za osobnu higijenu.

Bipa u Hrvatskoj posluje od 2007. godine. Koliko danas imate poslovnica te koliko djelatnika ukupno zapošljavate?
Od prve otvorene poslovnice u Vinkovcima do danas Bipa je došla do 126 poslovnica te zapošljava 777 djelatnika. Posebno želim istaknuti kako smo u prošloj godini, unatoč svim vanjskim izazovima koji su se odrazili i na naše poslovanje, ne samo uspjeli sačuvati sva radna mjesta, već zahvaljujući rastu tvrtke zaposlili nova 24 djelatnika.

U kojoj mjeri ova opća neizvjesnost koja vlada na tržištu zbog teške zdravstvene situacije u Europi i cijelom svijetu utječe na vaše poslovne planove, poglavito na daljnje investicije i širenje poslovanja?
Pandemija popraćena lockdownom snažno je utjecala na potrošnju nekih segmenata proizvoda poput dekorativne kozmetike i parfema, što se odrazilo i na naš rezultat. Dodatno, navike potrošača su se promijenile. Kupci rjeđe odlaze u kupovinu, ali u pojedinačnoj kupnji troše više (one-stop shopping). Bipa se uspješno prilagodila novonastaloj situaciji i trendovima, a kroz jačanje asortimana fokusiranog na brigu o zdravlju, kućanstvo i za obitelj uspjeli smo kompenzirati pad beauty segmenta i ostvariti ukupan rast prodaje na godišnjoj razini.

Sve planirane investicije u prošloj godini uspješno smo realizirali, što uključuje otvaranje sedam novih poslovnica u Hrvatskoj. U ovoj godini nastavljamo istim putem jer vjerujemo da je to ključno za dugoročni i održivi rast Bipe.

Drogerijsko tržište u Hrvatskoj u stalnom je porastu. Kako vidite potencijale ovoga tržišta i gdje se tu nalazi Bipa?
Trendovi pokazuju kako će potrošači u budućnosti biti sve više osviješteni po pitanju zdravlja i brige o svom tijelu i u tom segmentu Bipa već sada ima odgovor na njihove potrebe, s ponudom kompetitivnog asortimana koji ćemo nastaviti razvijati. Nakon završetka pandemije doći će do pojačane potrebe da kupci posjećuju mjesta gdje se osjećaju ugodno, bilo da je riječ o putovanjima, restoranima ili šopingu.
Šoping ne bi trebao biti samo stvar potrebe i upravo tako pristupamo našim kupcima, nudeći im ne samo konkurentan asortiman i pristupačne cijene, već i cjelovito ugodno iskustvo.

Na tom tragu, upravo smo sredinom ožujka integrirali još jednu inovaciju u odabrane Bipa poslovnice – Franck snogoo samoposlužne aparate za kavu. Bipa je tako postala prvi lanac drogerija koji svojim kupcima nudi uslugu uživanja u kavi za van. Ovi moderni aparati opremljeni su digitalnom tehnologijom koja omogućava bezgotovinski način plaćanja pa tako naši kupci u nekoliko jednostavnih koraka mogu uzeti svoj omiljeni napitak i istovremeno uživati u kupnji.

Planirate li u sklopu svojih razvojnih planova mijenjati i prilagođavati asortiman koji nudite hrvatskim kupcima?
Kontinuirano pratimo i prilagođavamo asortiman trendovima i potrebama kupaca, s posebnim naglaskom na beauty proizvode i segment brige o zdravlju. Vodimo računa i o razvoju privatne robne marke gdje smo nedavno ponudili novu liniju asortimana BI LIFE, vitamine i dodatke prehrani prema strogo provjerenim i certificiranim međunarodnim standardima.

Surađujemo s velikim brojem domaćih proizvođača, a neki od njih ekskluzivno su dostupni samo u našim drogerijama i u tom smjeru namjeravamo nastaviti i dalje razvijati asortiman Bipe.

Brojne kompanije pritekle su u pomoć hrvatskim građanima koje su prošle godine, uz pandemiju i lockdown, pogodila i dva razorna potresa. Bipa je bila jedna od tih istaknutih kompanija. Možete li nam reći što ste sve činili u području društveno odgovornog djelovanja?
Godina koja je iza nas sa sobom je donijela brojne nove situacije na koje nitko od nas nije mogao biti pripravan. No, Bipa je pokazala izrazitu agilnost i spremnost da u kratkom roku odgovori na sve izazove, a briga za naše kupce i djelatnike uvijek nam je na prvom mjestu. Nakon razornog potresa u Zagrebu prvenstveno nam je bilo važno pobrinuti se da su svi naši djelatnici na sigurnom i da nitko nije stradao. Nažalost, dvjema djelatnicama uništeni su obiteljski domovi i zato smo osigurali novčanu donaciju za svaku od njih, ali kako je timski duh, solidarnost i optimizam u Bipi na izrazito visokoj razini, istovremeno su se uključili i brojni naši djelatnici koji su željeli osobno donirati dodatna sredstva kako bi pomogli svojim kolegicama.

Također smo, u suradnji s prof.dr.sc. Natašom Jokić-Begić, organizirali seriju internih webinara na temu “Kako u tjeskobna vremena sačuvati zdravu glavu?” i korištenje savjetodavne telefonske linije u suradnji s udrugom “kako si?” da bi naši djelatnici imali stručnu pomoć u trenucima kada im je bila najpotrebnija.

Prvi dan nakon potresa u Petrinji na našim smo prodajnim mjestima u tom području organizirali akciju i poslali tople deke koje su besplatno mogli uzeti baš svi kojima su bile potrebne.

Ovakve situacije, koliko god teške bile, gotovo uvijek potaknu nastanak nečeg novog i za dobrobit cijelog društva. Tako smo se odlučili u suradnji s udrugom “kako si?” i digitalnom agencijom Cvoke, pokrenuti projekt #PrekrasnaIznutra koji za cilj ima podizanje razine svijesti o važnosti psihičkog zdravlja. Želja nam je educirati i osnažiti što veći broj ljudi i ukazati im na to da traženje pomoći nije znak slabosti nego prvi korak prema boljem i ljepšem sutra.

Prošla je godina bila izazovna i u poslovnom smislu. Kako ste zadovoljni ostvarenim poslovnim rezultatima?
Imamo razloga biti zadovoljni s poslovnim rezultatima jer smo unatoč pandemiji, višemjesečnom lockdownu i slabijoj turističkoj sezoni ostvarili rast prodaje od 2 posto u 2020. godini. Dodatno smo zabilježili i rast tržišnih udjela u ključnim kategorijama, što nam je potvrda da radimo dobar posao.

Slijedom toga, planirate li rast ključnih financijskih pokazatelja u 2021. godini te na čemu temeljite svoj optimizam?
U 2021. godini, bez obzira na sve izazove pred nama, ambiciozno razvijamo nove projekte, očekujemo daljnji rast prodaje i povećanje tržišnog udjela. Optimizam gradimo na oporavku osobne potrošnje, a tome će sigurno doprinijeti i uspješnija turistička sezona. Također, vraćanjem u normalu vjerujemo da će potrošnja beauty segmenta rasti, a planiramo i nastavak širenja prodajne mreže Bipe otvaranjem novih poslovnica do kraja ove godine.

Najnovije objave

Povodom Svjetskog dana sladoleda Ledo otvorio Kornet želja

Posjetitelji su tijekom izložbe Kornetu želja prišapnuli svoje želje za povratkom nekih legendarnih sladoleda, ali i ponudili ideje za nove okuse Ususret Svjetskom danu sladoleda,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...