Marketinški trendovi – Kampanje: Kako je kreativa otkrila zanimljive prehrambene navike u Hrvatskoj

Ova je kampanja pobudila veliki interes javnosti upravo zato što je uspjela otkriti da su neke navike i ponašanja jedinstvena samo za ovo područje i to je ono što je u konačnici bio i cilj same kampanje. Prikazati jedinstvenost tržišta.

Tijekom posljednjih mjeseci Kaufland je bio posebno aktivan po pitanju izrade marketinških kampanja koje su zaokupile pažnju domaćih potrošača, a posebice se to odnosi na kampanje “Naše mi najbolje paše” i “Kako se jede u Hrvatskoj”.

Svrha kampanje “Naše mi najbolje paše” je promocija domaćih proizvoda i proizvođača, dok je cilj kampanje “Kako se jede u Hrvatskoj” bio otkriti mnogo toga zanimljivog o ponašanju domaćih potrošača te njihovim prehrambenim navikama koje su specifične samo za prostor Hrvatske, a s kojima smo svi vrlo dobro upoznati, samo do sada nismo obraćali posebnu pozornost na njih.

Za potrebe ove kampanje, zadatak agencije bio je pružiti specifične uvide u zanimljivosti iz domaćih kuhinja. Tako je I TO NIJE SVE! kreativna agencija, osim kreative i produkcije, izradila poseban set pitanja za potrebe istraživanja tržišta, čiji su nam rezultati dali jedinstvenu priliku da se pobliže upoznamo sa zanimljivim navikama u kojima se svi možemo prepoznati.

IDEJA ZA ISTRAŽIVANJE
“Vodili smo se jednostavnim kreativnim principom. Naime, svjesni smo da su neka ponašanja i rituali specifični samo za područje Hrvatske, kao što je to primjerice ‘tunkanje’ ili ‘točanje’ kruha u maslinovo ulje dok čekamo glavno jelo. No, kada smo krenuli s tom premisom, htjeli smo osvijestiti i ostale rituale i prehrambene navike potrošača koje su specifične i jedinstvene. Neki od rezultata uistinu su nas iznenadili, dok smo se u nekima prepoznali. Jer, svi mi imamo neke svoje male tajne za koje mislimo da su samo naše, a ovo istraživanje nam je poslužilo upravo za to – osvijestiti što je to ‘naše’, a što je pak specifično za cijelu zemlju. Ova je kampanja pobudila veliki interes javnosti upravo zato što je uspjela otkriti da su neke navike i ponašanja jedinstvena samo za ovo područje i to je ono što je u konačnici bio i cilj same kampanje. Prikazati jedinstvenost tržišta”, zaključio je Alen Kekić, kreativni direktor I TO NIJE SVE! kreativne agencije.

Upravo zbog zanimljivog pristupa ovoj temi te opširnosti provedenog istraživanja ne čudi da je ova kampanja samo na službenom YouTube kanalu Kauflanda pregledana više od 234.000 puta u svega dva mjeseca emitiranja. S obzirom na to da je poseban fokus kampanje stavljen na rezultate istraživanja tržišta te imajući u vidu da se radi o specifičnim prehrambenim navikama, uspjeh nije izostao jer su se mnogi prepoznali u situacijama koje smo imali prilike vidjeti u sklopu ove marketinške kampanje.

“Kad smo krenuli u ovo istraživanje, slagali smo specifičan set pitanja kako bismo došli do odgovora o jedinstvenim prehrambenim navikama domaćih potrošača. Rezultati koje smo dobili izuzetno su zanimljivi te su nam pružili jedinstvenu priliku za ovakvu kampanju, odnosno komunikaciju. Pohvalila bih i klijenta na spremnosti i suradnji na ovakvom kreativnom pristupu”, izjavila je Stella Bogovac, Senior copywriter iz I TO NIJE SVE! kreativne agencije.

SPECIFIČNOSTI HRVATSKOG TRŽIŠTA
Prilikom ovog istraživanja, ono što je posebno zanimljivo su upravo specifičnosti domaće kuhinje i navike kod ljudi s ovog prostora. Primjerice, većina kontinentalaca “faširance” dovodi u vezu sa čušpajzom od kelja ili sarmu s pire krumpirom, kao što Dalmatinci ne mogu zamisliti pečenu oradu s pommes frittesom, već s blitvom i kuhanim krumpirom. Tako nam podaci ovog istraživanja govore i potvrđuju mnoštvo zanimljivih podataka koji su jedinstveni za Hrvatsku.

Naime, prema podacima provedenog istraživanja, francuska se salata u Hrvatskoj jede gotovo isključivo za vrijeme blagdana i tu tvrdnju dokazuje skoro 69% ispitanih osoba. Zatim, više od 42% ispitanih kiseli kupus jede tijekom zime zbog zaštite od gripe. Da je u Hrvatskoj meso glavni sastojak u kuhinji i neizostavna namirnica prilikom pripreme ručka, govori podatak kako 55% ispitanih prvo kupuje meso, a tek potom smišljaju što će drugo pripremiti uz meso. Također, kao zanimljiv podatak nameće se i rezultat od 26% onih koji su odgovorili da nikada ne bi znali kakav okus imaju mlinci da nema purice koja ide uz to meso.

Nadalje, zanimljivost i specifičnost hrvatske kuhinje leži i u podacima koji se odnose na roštilj. Naime, prema podacima iz istraživanja, skoro 58% ispitanih osoba smatra da su ćevapi neizostavan dio svakog roštiljanja te više od polovine ispitanih ne bi znalo strancu objasniti što znači pojam “sići na janjetinu”.

Isto tako, Hrvatska je specifična i po svojim lokalnim prehrambenim navikama karakterističnima za pojedine regije, a ne samo kada ju se promatra u odnosu na druge europske zemlje. Tako imamo i podatak da će se 14% ispitanih prije glavnog jela najesti kruha s maslinovim uljem, kako 68% ispitanih smatra da su sardine konzervirane srdele te da blizu 20% ispitanih nikada ne idu na plažu za vrijeme ljetnih mjeseci bez nektarina.

Istraživanje tržišta za koje je I TO NIJE SVE! kreativna agencija izradila pitanja, provedeno je od strane Hendal istraživačke kuće u suradnji s Kauflandom Hrvatska na uzorku od 1.000 ispitanika. Istraživanje je obuhvatilo Grad Zagreb, sjevernu Hrvatsku, Slavoniju, Liku, Kordun i Banovinu, Istru, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Dalmaciju.
U provedenom istraživanju sudjelovalo je 46,6% muškaraca i 53,4% žena dobne skupine od 18 do 55 godina.

Prethodni članakProširujemo lokalni brand Međimursko pile
Sljedeći članakDarijo Srna i ENNA Fruit donirali hrvatskim bolnicama