Privatnu robnu marku proizvodimo za Lidl i to za pet zemalja: Njemačka, Austrija, Slovačka, Kanarski otoci i Slovenija pod brendovima Sondey, Omas Backstube i Naše nam paše, a u tom segmentu surađujemo i s REWE u Austriji (GoldFood) i Plodine u Hrvatskoj (Reci keks). Iskustvo suradnje na PL projektima iznimno nam je bitno jer na taj način, između ostalog, upoznajemo i preferencije različitih tržišta, što je vrlo vrijedno i za naš vlastiti brend, ističe Marko Bandelj, izvršni direktor tvrtke Konditor.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Nakon što je završio preddiplomski studij informatike, Marko Bandelj zaposlio se na privatnom fakultetu Alma Mater Europaea – ECM (AMEU) u Mariboru kao asistent dr. Juriju Toplaku, jednom od najboljih slovenskih ustavnih pravnika i kandidata za arbitra u Haagu. Nakon godinu dana upisao je diplomski studij (Master) na University of Roehampton u Londonu koji je uspješno završio uz rad. Nakon toga prelazi u tvrtku ProFUTURUS koja je specijalizirana za pripremanje projekata za natječaje, tvrtke i javne službe. Tijekom trogodišnjeg rada za AMEU i godine dana u tvrtki ProFUTURUS Marko je stekao brojne vještine i upoznao dobre poslovne prakse.

Sve to mu je dobro poslužilo kada je prije pet godina preuzeo vođenje obiteljske tvrtke Konditor u čemu mu puno pomaže ostatak obitelji kao i dugogodišnja djevojka, Morana Stipeč, koja radi kao Quality manager. “Izazovi s kojima se susrećem u poslovanju, konstantno učenje i razvoj te kontakti i nova poznanstva čine da je moj posao uistinu više od običnog posla. Za mene je to zadovoljstvo i strast, a želja za inovacijama i napretkom daje mi energiju za rad bez radnog vremena. Slobodno možemo reći da su moj posao i moja tvrtka moj život”, ponosno ističe ovaj mladi menadžer.

Predstavite nam tvrtku Konditor – kada je osnovana te kako se pozicionirala na tržištu?
Tvrtka Konditor osnovana je 2014. godine i specijalizirana je za proizvodnju raznih vrsta keksa. Naše prvobitno iskustvo vezano je proizvodnju kruha i peciva nakon čega smo se odlučili specijalizirati za kekse. Prvu veliku priliku za razvoj našeg poslovanja dobili smo kroz suradnju s Lidlom Slovenija za koji proizvodimo privatnu robnu marku. Na tržištu smo prepoznati kao kvalitetan, pouzdan i inovativan proizvođač, a posjedujemo i sve certifikate izvrsnosti i sigurnosti kao što su IFS (High Grade; 95%+), RSPO MB, Organic production certifikate i drugi.

Kako je organiziran vaš proizvodni portfelj? Koji su vam glavni brendovi te koliki udio u proizvodnji generiraju privatne robne marke?
Portfelj je organiziran u dvije kategorije – privatne robne marke i naš vlastiti brend. Udio privatne robne marke u našem ukupnom volumenu proizvodnje je velik s obzirom na broj tržišta za koja proizvodimo private label u suradnji s trgovačkim lancima. Naš vlastiti krovni brend je Bakini keksi i unutar njega razvijamo podliniju Kondit d’Or.

Spomenuli ste da u vašem poslovanju proizvodnja privatnih robnih marki ima vrlo važno mjesto. Za koje sve trgovce radite privatne marke?
Privatnu robnu marku proizvodimo za Lidl i to za pet zemalja: Njemačka, Austrija, Slovačka, Kanarski otoci i Slovenija pod brendovima Sondey, Omas Backstube i Naše nam paše, a u tom segmentu surađujemo i s REWE u Austriji (GoldFood) i Plodine u Hrvatskoj (Reci keks). Taj je segment poslovanja bio ključan za naš dosadašnji razvoj, a zasigurno će biti vrlo bitan i ubuduće s obzirom na to da se radi o velikom volumenu proizvodnje. Iskustvo suradnje na PL projektima iznimno nam je bitno jer na taj način, između ostalog, upoznajemo i preferencije različitih tržišta, što je vrlo vrijedno i za naš vlastiti brend.

Na čemu počiva vaša diferencijacija na tržištu tj. koje su konkurentske prednosti Konditora u ovoj izuzetno kompetitivnoj kategoriji proizvoda?
Naša prednost je što smo mali, ali dovoljno veliki tj. vrlo smo fleksibilni u izradi novih receptura, korištenju drugačijih sirovina te načina i vrsta pakiranja. Ove smo godine proizvodni pogon upotpunili novom linijom za flow-pack pakiranja što nas izdvaja od konkurencije – tvrtki slične veličine. Također, završili smo dvogodišnji razvoj potpuno drugačijih keksa kakve, prema našim informacijama, ne proizvodi nitko. Naš je cilj bio proizvesti potpuno zdrave kekse, bez dodanog šećera, bez umjetnih sladila, brašna i uobičajenih loših sastojaka. Uspjeli smo razviti recepture keksa koji su bez glutena, vegan friendly, s visokim udjelom vlakana i proteina, bogati vitaminima, a sve to uz premium okuse. Liniju zdravih keksa našeg brenda Bakini keksi, podlinije Kondit d’Or, podijelili smo prema specifičnom sastavu na Cookie Bites i Smart Bites kekse. Vjerujemo da izlaskom na tržište tih proizvoda činimo ogroman iskorak pa čak i u odnosu na velike konkurente.

Od kolovoza 2018. nositelji ste i certifikata za ekološku proizvodnju. Koliko vam je to važno u nastupu na tržištu?
Iznimno nam je važno da naši proizvodi ne budu samo ukusni, već i zdravi. S obzirom na to da se radi o “slatkoj kategoriji”, to je već samo po sebi izazov. Uvijek pažljivo biramo sve sirovine i cijena nam nikada nije odlučujući faktor. Vjerujemo u održivo, ekološki osviješteno poslovanje i duboko smo uvjereni da su takvi proizvodi budućnost u našoj kategoriji. Gradimo svoj image kao tvrtka koja dugoročno planira svoje poslovanje na ekološkim i održivim temeljima.

Koliki su vaši ukupni proizvodni kapaciteti?
Ovisno o vrsti keksa, naši kapaciteti kreću se od 4.000 – 5.000 kg dnevno. Konstantno ulažemo u nove tehnologije i širimo naše kapacitete. Do kraja ove godine završavamo gradnju novog proizvodnog pogona koji se prostire na 1.000 četvornih metara.

Koliko djelatnika radi u vašem poslovnom sustavu?
Trenutno imamo 27 stalno zaposlenih djelatnika. Preseljenjem proizvodnje u novi pogon, planiramo i dodatno zapošljavanje.

Osim matičnog tržišta Slovenije na koliko ste još tržišta prisutni?
Osim Slovenije, prisutni smo na pet drugih tržišta. To su Njemačka, Austrija, Slovačka, Kanarski otoci i Hrvatska.

Kakvi su vam planovi na hrvatskom tržištu? Planirate li napraviti jači iskorak u Hrvatskoj te kako to želite ostvariti?
S obzirom na to da nam je Hrvatska najbliže tržište i to ne samo geografski, imamo velike planove za pozicioniranje našeg vlastitog brenda kao i proširenje suradnje na proizvodnji privatnih robnih marki s dugogodišnjim partnerima, trgovačkim lancima koji posluju u Hrvatskoj. Sigurni smo da će naši inovativni, zdravi proizvodi pronaći mjesto i na policama u Hrvatskoj kroz dugoročnu suradnju i partnerstvo s trgovačkim lancima koji uspješno razvijaju taj segment kategorije proizvoda. Veliku potporu našem ulasku na tržište i jačanju brenda Bakini keksi dobili smo kroz sufinanciranje projekta “Jačanje brenda Bakini keksi na hrvatskom tržištu s predstavljanjem u showroomu” koji su sufinancirali Europski fond za regionalni razvoj, slovenska agencija SPIRIT i slovensko Ministarstvo gospodarskog razvoja i turizma (MGRT). Prvi korak smo već ostvarili, a to je prezentacija naše tvrtke i proizvoda održana u showroomu u Zagrebu od 1. – 30. travnja 2021. Izniman interes koji je promocija izazvala kod potencijalnih partnera kao i potrošača dokaz je da smo na pravome putu.