Marko Gross, predsjednik Uprave Magdisa

Promatrajući trenutne mogućnosti Magdisa i Neve uvidjeli smo niz komplementarnih benefita od kojih će uskoro, iskreno se nadam, profitirati oba društva. Naime, Magdis posjeduje izvjesnu brzinu, fleksibilnost i neopterećenost procesima, dok Neva, s druge strane, ima veliki proizvodni kapacitet, izvrstan “know-how” i ogroman potencijal portfelja sa stoljetnom tradicijom. To je zdrava investicija iz koje možemo zajedničkim snagama napraviti vrlo utjecajnog igrača na domaćem, regionalnom, ali i svjetskom kozmetičkom tržištu, ističe Marko Gross, predsjednik Uprave Magdisa.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Možemo reći da Magdis stabilno nastavlja s razvojem svog poslovanja te će u 2018. u odnosu na godinu prije ostvariti rast od 17-19 posto, dok ćemo poslovnu godinu završiti s više od 40 milijuna kuna prihoda. Naravno, uključivanjem Neve u konsolidaciju te uzevši u obzir konstantan rast izvoza, prognoziramo da će se u 2019. uprihodovati više od 100 milijuna kuna, naglašava Gross.

Recite nam uvodno nešto više o povijesti tvrtke Magdis? Kada je osnovana te koja je osnovna djelatnost tvrtke?
Magdis je prije 25 godina osnovao moj otac, Srećko Gross. Nakon što je u Plivi proglašen neperspektivnim kadrom – a do tada je obnašao poziciju direktora proizvodnje finalnih oblika lijekova te direktora razvoja – odlučio je osnovati Magdis i svoje znanje ponuditi širem tržištu.

Svaki početak je težak, no s obzirom na iskustvo, brzo je stvorena baza klijenata kojima je Magdis pružao savjetodavne usluge za uspostavljanje farmaceutske proizvodnje te obavljao uslužnu proizvodnju dodataka prehrani, ljekarničkih sirovina i proizvoda kozmetike s posebnom namjenom.

Kada ste vi došli na čelo tvrtke? Možete li istaknuti glavne etape vašeg profesionalnog puta do današnje pozicije?
Uz oca sam tijekom godina učio sve o farmaciji, proizvodnim procesima, standardima, o odnosu s klijentima, s tržištem. Osobno nisam niti farmaceut niti tehnolog, ali mogu reći da mi skup klasičnog i praktičnog znanja izuzetno pomaže u vođenju Magdisa na čije sam čelo došao prije desetak godina, dok je moj otac ostao na poziciji prokurista s aktivnom savjetodavnom ulogom, ponajviše oko razvoja proizvodnje, novih receptura i kontrole kvalitete.

Magdis je najpoznatiji po svojoj robnoj marki Biobaza. Što sve nudite u svom proizvodnom asortimanu?
Negdje oko 60 posto ukupnih prihoda Magdisa dolazi od Biobaza prirodne kozmetike koja u svom portfelju nudi visokokvalitetne proizvode za njegu cijele obitelji – lica, tijela, zubi, kose, mame, bebe, djece… Ipak, siguran sam da je najpoznatija po svojoj Sun liniji proizvoda za ubrzano postizanje prirodnog, brončanog tena.

Zbog širine svoje ponude Biobaza je prirodna alternativa u svim kozmetičkim kategorijama i upravo je to čini jedinstvenim brendom na tržištu. Trenutno se na policama hrvatskih drogerija nalazi više od stotinu Biobaza proizvoda, a s dosta širokim portfeljom prisutni smo i na tržištima regije, kao i na određenim europskim tržištima.

U žižu interesa stručne ali i opće javnosti došli ste potkraj srpnja kada ste s Atlantic Grupom potpisali ugovor o kupoprodaji društva Neva, najvećeg proizvođača kozmetike u Hrvatskoj. Što ova akvizicija znači za vaše sadašnje i buduće poslovanje?
Neva nam je izuzetno važna, ako je promatramo s više aspekata. S jedne strane, ima izuzetnu emocionalnu vrijednost za mene i moje roditelje, s obzirom da su i mama i tata “Plivaši”, a ja “Plivino dijete”. S poslovne strane, Neva je prije svega jedna zdrava kompanija s izuzetnim razvojnim potencijalom.

Promatrajući trenutne mogućnosti Magdisa i Neve uvidjeli smo niz komplementarnih benefita od kojih će uskoro, iskreno se nadam, profitirati oba društva. Naime, Magdis posjeduje izvjesnu brzinu, fleksibilnost i neopterećenost procesima, dok Neva, s druge strane, ima veliki proizvodni kapacitet, izvrtan “know-how” i ogroman potencijal portfelja sa stoljetnom tradicijom.

Za vašeg oca, Srećka Grossa, utemeljitelja Magdisa, portfelj Neve nije novost jer je gotovo 30 godina radio u Plivi iz čijeg je poslovnog područja kozmetike Neva i nastala te se osamostalila u zasebno poduzeće. U kojoj je mjeri bogato iskustvo vašega oca utjecalo na odluku o provedbi akvizicije Neve?
Da, kao što sam već spomenuo, Neva ima i jednu vrlo emocionalnu dimenziju za mene i moju obitelj. Za nas je ova akvizicija veliki poslovni i poduzetnički korak. S obzirom na to da je riječ o ozbiljnoj investiciji, otac i ja, kao i stručni tim koji nas prati i uključen je u donošenje poslovnih odluka, procijenili smo da je Neva zahtjevna, ali zdrava investicija iz koje možemo zajedničkim snagama napraviti vrlo utjecajnog igrača na domaćem, regionalnom, ali i svjetskom kozmetičkom tržištu. Bogato iskustvo mog oca bit će nam u tome od neprocjenjive pomoći.

Planirate li nešto mijenjati u tržišnom nastupu Nevinih brendova – Rosala, Plidente, Melema i ostalih?
Neva ima predivan portfelj snažnih brendova uz koje su odrastale generacije kako u Hrvatskoj, tako i na ovim prostorima. Imamo viziju u kojem smjeru ići, kako učiti iz povijesti, kako unaprijediti postojeći asortiman te kako se jasno pozicionirati na tržištu.

Kakve sinergijske učinke očekujete ostvariti ulaskom Neve u sastav Magdisa?
Sinergija poslovanja dvaju društava bila je jedan od glavnih razloga zašto smo potpisali kupoprodajni ugovor. Već sam prije spomenuo kako je Magdis izuzetno fleksibilan i neopterećen procedurama dok, s druge strane, Neva ima izvrsne proizvodne kapacitete i “know-how”.

Tijekom dubinske analize utvrdili smo da se sve što Neva trenutno posjeduje izvrsno uklapa, štoviše savršeno nadograđuje na Magdis, njegovu razvojnu viziju i poslovne mogućnosti. Zato smo se i odlučili na ovaj potez i vjerujem da je to bila više nego ispravna odluka.

Dvije tvrtke se savršeno nadopunjavaju u svojim mogućnostima, prednostima, ali jednako tako i u rizicima i slabostima, što nam omogućuje jedno kompleksno, ali prije svega zdravo i produktivno poslovanje koje će, nadam se, ubrzo pokazati i nositi izvrsne poslovne rezultate.

Na koliko ste izvoznih tržišta prisutni te koliki udio ima izvoz u vašim godišnjim prihodima? Koliko je to važno za vaše poslovanje?
S Biobaza prirodnom kozmetikom trenutno smo prisutni na devet tržišta koja, uz matično hrvatsko, čine tržišta Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske, Slovačke, Češke, Rumunjske i Poljske. S obzirom na to da su se neka tržišta otvorila ove godine, udio izvoza u ukupnom prihodu je između 20 i 30 posto. Vidimo veliki potencijal u izvozu jer su naši partneri, kao i tržišta, izvrsno reagirali na Biobaza proizvode koji bilježe rast prodajnih rezultata, a dobivamo i sve veći broj upita novih partnera s novootvorenih izvoznih tržišta.

Kada je riječ o broju zaposlenih, koliko ste djelatnika ovom akvizicijom preuzeli te koliko ukupno zaposlenih imate danas u obje tvrtke?
Magdis grupa u trenutku akvizicije imala je više od 90 zaposlenih, a s druge pak strane Neva je imala 62 zaposlenika. Trenutno radimo na sistematizaciji tvrtki i vjerujem da ćemo ostati na približno istom broju zaposlenih.

U sektoru kozmetičkih proizvoda te proizvoda za oralnu higijenu može se reći da je istraživanje i razvoj odlučujući poslovni segment za uspjeh na tržištu. Planirate li objediniti odjele istraživanja i razvoja Magdisa i Neve ili će oni poslovati odvojeno?
Magdis pruža uslužnu proizvodnju dugogodišnjim partnerima u području dijetetike i dodataka prehrani, tako da je svakako potrebno zadržati samostalni razvoj. Neva ima vrlo kvalitetan razvojni tim koji bez problema samostalno funkcionira. Smatramo da je najbolje koristiti mogućnosti oba ekspertna tima, a podjelu ćemo napraviti prema razvojno-proizvodnim tehnologijama s ciljem razmjene znanja i uspostave suradnje na svakodnevnoj razini.

Okrenimo se malo maloprodaji. Jesu li vam drogerije primarne u plasmanu vaših proizvoda ili primat imaju formati supermarketa i hipermarketa?
Drogerijski lanac dm-drogerie markt Hrvatska naš je prvi kupac s kojim imamo izvrsnu, mogu reći, dugogodišnju partnersku suradnju. Jako dobro surađujemo i s ostalim drogerijama te trgovačkim lancima. Ipak, zbog fleksibilnosti plasiranja novog asortimana te ugovaranja promocija, usudio bih se reći da su drogerije primarne za naš plasman proizvoda zbog svoje dubine ponude, nakon čega slijede klasični trgovački lanci.

Ulaskom Nevinih brendova u naš portfelj odnosi se malo mijenjaju te su nam oba maloprodajna kanala izuzetno važna. Ipak, ne smijemo zaboraviti i TT kanal koji nam je dragocjen radi dubine i kvalitete distribucije. Naš distributer Atlantic Trade koji je dosad distribuirao Nevine brendove ostaje na toj poziciji te nam svojom kvalitetom i snagom postaje važan partner.

S kojim maloprodajnim lancima imate najbolju suradnju? Proizvodite li privatne robne marke trgovaca?
Surađujemo sa svim maloprodajnim lancima, asortiman varira, ali Biobaza proizvode možete pronaći kod svih trgovaca u Hrvatskoj. Kako je Magdis specijaliziran za uslužnu proizvodnju, da, proizvodimo i privatne robne marke. Izuzetno smo ponosni na sve snažniji razvoj kozmetičkih linija privatnih robnih marki vodećih hrvatskih hotela. No, s obzirom na to da i Neva ima izuzetno bogat portfelj proizvoda privatnih robnih marki, vidimo veliki potencijal u razvoju upravo tog segmenta poslovanja.

Današnje je poslovanje gotovo nezamislivo bez aktivne prisutnosti na internetu. Kupci vaše proizvode mogu kupiti i putem WebShopa. Kako ste zadovoljni ovim prodajnim kanalom?
Web trgovinu smo razvili zbog velikog broja upita kupaca iz cijele Europe za Biobaza proizvode. Trenutno ne radimo još aktivno, punim kapacitetima na razvoju web trgovine, no pripremamo se aktivirati i taj segment poslovanja. Naime, trenutno bilježimo rast prodaje iz mjeseca u mjesec što nam ukazuje da i web trgovina ima sve veći potencijal u poslovanju.

Možete li nam reći kakvo je bilo poslovanje Magdisa u prvoj polovici godine? Koliko je iznosio ukupni prihod te možete li to postaviti u korelaciju s rezultatima iz 2017. godine?
Možemo reći da Magdis stabilno nastavlja s razvojem svog poslovanja te će u 2018. u odnosu na godinu prije napraviti rast od 17-19 posto, dok ćemo poslovnu godinu završiti s više od 40 milijuna kuna prihoda. Naravno, uključivanjem Neve u konsolidaciju te uzevši u obzir konstantan rast izvoza, prognoziramo da će se u 2019. uprihodovati više od 100 milijuna kuna.

Zadnjih godina svjedočimo velikoj renesansi prirodne kozmetike. Kakvi su vaši pogledi na potencijale hrvatske proizvodnje u području kozmetičkih proizvoda? Po čemu se vi diferencirate od konkurencije?
Biobaza je prirodna kozmetika, ali farmaceutske kvalitete. Dok, s jedne strane, kupac može biti siguran u kvalitetu naših proizvoda koji ne sadrže sastojke koji mogu štetno djelovati na zdravlje kože, s druge strane nam je izuzetno važno plasirati proizvode po fer cijeni. Biobaza se definitivno pozicionirala kao izvrstan omjer kvalitete i cijene te kao najbolja prirodna alternativa konvencionalnoj kozmetici, s obzirom na to da nudimo široku paletu proizvoda za njegu cijeloga tijela. Tako smo se diferencirali u moru prirodne kozmetike čija ponuda svakodnevno raste na policama drogerija.

Rado pozdravljamo svaki novi brend ili proizvod koji se kreira u Hrvatskoj pa tako i u kozmetičkom segmentu, samo apeliramo na to da se svi drže istih pravila u navođenju svrhe i benefita proizvoda. Smatram da je to segment koji treba bolje i kvalitetnije kontrolirati.

Veliki problem domaćeg tržišta rada je privlačenje i zadržavanje stručnjaka. Kako vi izlazite na kraj s ovim objektivnim izazovima?
Imamo stabilan tim koji se po potrebi proširuje novim stručnjacima koji ili dolaze po preporuci ili se sami javljaju te nude suradnju. Za sada nemamo problema s kadrovima, ali s obzirom na sve ozbiljniji “brain drain” mogu zamisliti da ćemo se vjerojatno ubrzo morati suočiti i s tim izazovom.