Maslac i margarin najveća je pojedinačna kategorija koja zauzima 45% količinskog i 48% vrijednosnog udjela, a slijede mliječni deserti koji čine 37% količinske i 22% vrijednosne prodaje skupine kategorija.

Skupina kategorija “Mješavine i dodaci za kolače” sastoji se od praška za pripremu kolača, mliječnih deserata, maslaca i margarina te čokolade za kuhanje. Prašci za pripremu kolača obuhvaćaju vanilin šećer, prašak za pecivo, učvršćivače za slatko vrhnje, kreme za kolače, želatine, prašak za pripremu ledenog deserta, preljeve za torte, puding u prahu, škrobno brašno, šlag pjene te suhi kvasac. U mliječne deserte ubrajamo pudinge, sirne deserte te ostale rashlađene deserte.

Promatrajući aspekt mjesta prodaje, čak 69% ukupne vrijednosne prodaje kategorije ostvaruje se kroz moderne formate (hipermarketi, supermarketi), a preostali dio kroz tradicionalne formate (trgovine mješovitom robom).

Maslac i margarin najveća su pojedinačna kategorija koja zauzima 45% količinskog i 48% vrijednosnog udjela. Slijede mliječni deserti koji čine 37% količinske i 22% vrijednosne prodaje skupine kategorija, a potom dolaze prašci za pripremu kolača (9% i 20%) te čokolade za kuhanje (9% i 10%).

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2019. godine, promatrajući vrijednosno, vodeća tri proizvođača zastupala su 39% vrijednosne prodaje kategorije dodaci kolačima i pudinzi. Abecednim redoslijedom oni su: Dukat, Vindija te Zvijezda.

Euromonitor International: Presjek trendova
Agencija Euromonitor International na svojim je internetskim stranicama u kolovozu 2019. godine objavila pregled glavnih trendova za kategoriju maslaca i margarina. U uvodu se ističe kako je ovisnost Hrvatske o uvozu posebno naglašena u uvjetima kada je rast cijena prigušio količinski rast u ovoj kategoriji. Maslac i margarin, kao jedna od najmanjih kategorija mliječnih proizvoda*, bila je relativno neaktivna kada je riječ o novitetima u 2019. godini. Kategorija je snažno pogođena zbivanjima diljem Europe s obzirom na to da proizvodi (ili barem sirovine za proizvodnju) u Hrvatsku dominantno dolaze iz drugih europskih zemalja.

Kada je riječ o potrošačkim trendovima, iz Euromonitora ističu kako je margarin izgubio dio svoje privlačnosti kao “zdravija alternativa” kod potrošača. Unatoč tome što margarin bilježi veću prodaju od maslaca, njegova javna slika gubi na popularnosti jer se masti životinjskog porijekla vraćaju na scenu, dok je margarin dobio negativne ocjene zbog toga što je “previše umjetan”.

Još jedan zanimljiv trend koji još nije uzeo puno maha je prodaja nepakiranih proizvoda iz ove kategorije. Ovaj tip prodaje nije uobičajen za hrvatsko tržište, ali se prodaja nepakiranog maslaca i margarina može vidjeti u pojedinim trgovinama organske hrane. Čini se kako je jači razvoj zdravijeg života i ekološkog trenda u velikoj mjeri ustuknuo pred nedavnim opterećenjima u lancu opskrbe.

U pogledu na konkurentsko okruženje iz Euromonitora naglašavaju kako obje vrste proizvoda imaju jasnog tržišnog lidera. Tvrtka Zvijezda, ukupni lider u ovoj kategoriji, dominira segmentom margarina i namaza na bazi margarina zahvaljujući svojoj poziciji u području jestivih ulja, dok Dukat iz sastava Lactalis Grupe čvrsto drži prvo mjesto u segmentu maslaca.

Konkurentsko okruženje u segmentu maslaca do te je mjere konsolidirano da se čini kako će tri lidera – Dukat, Meggle i Vindija – nastaviti dominirati na polici. Bez obzira na vlasništvo kompanije, domaće ili strano, ova tri igrača uživaju najviše povjerenje potrošača, navodi se u sažetku analize Euromonitor Internationala koja se odnosi na period 2014. – 2019.

*margarin nije mliječni proizvod, no za potrebe ove analize promatramo ga skupa s maslacem, op. p.