Ukupno u 2019. godini, skupina kategorija za osobnu njegu zabilježila je rast količinske i vrijednosne prodaje, najviše uslijed rasta prodaje dezodoransa i gelova za tuširanje.

Skupina kategorija “Osobna njega” obuhvaća kategorije dezodoransa, gelova za tuširanje, njegu kože tijela i ruku (proizvodi namijenjeni hranjenju, zaštiti ili vlaženju kože tijela i ruku – u obliku krema, losiona, gelova, itd.), toaletnih sapuna i pjene za kupanje.

Ukupno u 2019. godini, skupina kategorija za osobnu njegu zabilježila je rast količinske i vrijednosne prodaje, najviše uslijed rasta prodaje dezodoransa i gelova za tuširanje, koji zajedno čine 57% količinske prodaje i 63% vrijednosne prodaje cjelokupne skupine kategorija. Od preostalih kategorija, njega kože tijela i ruku čini 21% vrijednosne prodaje, toaletni sapuni 14%, dok pjene za kupanje nose svega 3% cjelokupne vrijednosne prodaje skupine kategorija osobne njege.

Ako promatramo kanale prodaje, 61% ukupne vrijednosne prodaje ostvaruje se kroz drogerije i trgovine mješovitom robom, dok moderni formati (trgovine iznad 300 m2 prodajne površine) predstavljaju prodaju preostalih 39% vrijednosne prodaje. U 2019. godini, zaključno s prosincem, promatrajući vrijednosni udio, vodeća tri proizvođača čine 47% vrijednosne prodaje kategorija osobne njege, a oni su abecednim redom: Beiersdorf, Procter & Gamble i Unilever.

Euromonitor International: Presjek trendova
Agencija Euromonitor International na svojim je internetskim stranicama u lipnju 2019. godine objavila pregled osnovnih trendova za kategoriju njege kože tijela i ruku. Uvodno se naglašava kako je rast u ovoj kategoriji nekada dolazio gotovo isključivo kroz premiumizaciju koja je gurala cijene prema gore. Međutim, sada je prisutna i druga sila u kategoriji koja djeluje u suprotnom smjeru – cjenovne promocije. Sami proizvodi u kategoriji postaju sve više multifunkcionalni pa tako noviteti objedinjuju više funkcija u jednom proizvodu. Većina proizvoda usmjereni su na vlaženje kože, dok su drugi namijenjeni dubokom čišćenju.
Zanimljivo je i da sve više Hrvata proizvode iz ove kategorije kupuje u ljekarnama. Naime, hrvatski potrošači koji žele iskusiti osjećaj vrhunskog, premium tretmana kupuju proizvode za njegu kože u ljekarnama. Ovaj je trend prisutan već jedno duže vrijeme, navode iz Euromonitora.
U pogledu na konkurentski krajolik konstatira se kako je sudar premium i masovnog segmenta više nego očit u ovoj kategoriji s obzirom na to da dva istaknuta tržišna lidera dolaze iz različitih cjenovnih segmenata. Tako lider L’Oreal Adria svoju vodeću poziciju ima zahvaliti visokim cijenama premium proizvoda koje prodaje na tržištu, no pravi ključ uspjeha ove grupacije je veliki broj brendova koje nudi potrošačima. Iako je na drugome mjestu, kralj masovne njege tijela, Beiersdorf, stvara dojam da je znatno aktivniji pa čak i inovativniji od tržišnog lidera. S manjim portfeljom brendova (Nivea, Eucerin, Labello i Atrix) uspijeva lansirati daleko najveći broj novih proizvoda na tržište tijekom godine.
Imajući u vidu snažnu konsolidaciju na vrhu i prilično veliki broj predstavnika na vrlo kompetitivnom tržištu, novi igrači teško nalaze svoj put do potrošača. Općenito vjerovanje je kako ne postoji puno toga što se može ponuditi mimo portfelja proizvoda koji su već dostupni u kategoriji, zaključuje se u analizi Euromonitora.