I u veljači se vezano za trgovačke lance najviše pisalo o poslovanju, planovima, rezultatima. Poredak lanaca gotovo da se uopće nije promijenio u odnosu na prošli mjesec

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u veljači najviše pisalo te u kojim kontekstima. Praćen je publicitet 11 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima.

Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi. Ukupno je zabilježeno 466 objava.

Poredak trgovačkih lanaca gotovo je identičan onome u siječnju. U veljači su samo Mercator i Billa zamijenili mjesta pa je Mercator u veljači ispred Bille.

MEĐUNARODNO PRIZNANJE
Poslovanje je najzastupljenija tematika vezano za sva tri vodeća trgovačka lanca: kod Konzuma udio tematike iznosi 52% u ukupnom broju objava zabilježenih za ovaj trgovački lanac, kod Lidla je udio 62%, a Spara 61%. Druga po zastupljenosti kod Konzuma je tematika vezana za promidžbene aktivnosti i sponzorstva s udjelom od 22%, dok je kod Lidla i Spara na drugom mjestu tematika vezana za asortiman i cijene, kod Lidla je zastupljena u 32% objava, a kod Spara u 23%.

Za Konzum je objavljeno kako je Super Konzum Radnička uvršten među 15 najboljih trgovina u svijetu po preporuci IGD-a, vodeće strukovne organizacije na području trgovine.

Na istom je popisu i Mercator Šiška. Krajem se mjeseca pak pisalo kako je Konzum implementirao i certificirao sustav upravljanja energijom prema međunarodnoj normi ISO 5001 koja je najpoznatiji i najcjenjeniji sustav upravljanja energijom, a provela ga je neovisna certifikacijska tvrtka Bureau Veritas.

Lidl Hrvatska šestu je godinu nagrađen priznanjem Certifikat Poslodavac Partner za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Unatoč postroženju standarda Certifikata, Lidl je za 2016. godinu postigao visokih 94% ukupnih bodova. U veljači je otvorena i nova trgovina u Medulinu, prema novom konceptu gradnje i dizajna. To je ukupno 91. Lidlova trgovina u Hrvatskoj.

Za Spar je objavljeno kako je AZTN odobrio koncentraciju s Billom. Spar preuzima 62 trgovine Bille, a svoju će maloprodajnu djelatnost proširiti i na pet hrvatskih županija. Izvijestili su i o intenziviranju poslovne suradnje s tvrtkom Mlinar.

TEMATSKA SLAGALICA
Tematski su se objave o trgovačkim lancima najviše odnosile na poslovanje. Udio objava iznosi 51% od ukupnog broja zabilježenih objava. Slijedi tematika vezana za promidžbu i sponzorstva s udjelom od 22%.

U veljači se vezano za trgovačke lance više objavljivao u tiskovinama (55%). Mediji koji su pojedinačno o trgovačkim lancima najviše objavljivali su 24 sata, Ja TRGOVAC, Glas Istre, InStore i www.dalmatinskiportal.hr. O uslugama i odnosu prema kupcima, kao i o poslovanju i poslovnim rezultatima, više se objavljivalo na portalima. O ostalim se temama više objavljivalo u tiskovinama.

Najzastupljenija tematika u veljači je poslovanje te je kod nje zabilježena i najmanja razlika u odnosu na vrstu medija: kod tiskovina je udio objava 48,90%, a kod portala 51,10%. Najveća razlika unutar tematike zabilježena je za usluge i odnos prema kupcima (77,3% objava na portalima).