Prvo i drugo mjesto i u listopadu drže Konzum i Lidl. Ako se tako nastavi, moći ćemo zaokružiti cijelu godinu s ovim dvojcem na čelu

U listopadu se, za razliku od prijašnjih mjeseci, najviše pisalo o promidžbenim aktivnostima i sponzorstvima. U dobrotvornu akciju “Pomozimo da njihove posude ne budu prazne” kao partneri kompaniji Mars uključila se većina trgovačkih lanaca od kojih su neki: Konzum, Plodine, Tommy, Spar, Billa.

Objavljivalo se, vezano za Konzum, o obilježavanju Međunarodnog dana zaštite životinja, suradnji s Crvenim nosovima te sponzorstvu za KK Cedevita.

Lidl je s partnerima osigurao donaciju za otvaranje kina u Malom Lošinju, a zajedno s tvrtkom P&G sudjeluje u humanitarnoj kampanji “Reci DA” za obnovu dječjih domova.

lead1

Spar je donirao sredstva HGSS-u, a u suradnji s Novom TV udruzi “Sedma od devet” donirao je hrana za životinje te je bio generalni sponzor 3. Međunarodnog kongresa nutricionista.

SPAR PETI PUT TREĆI
Poredak vodećih trgovačkih lanaca u listopadu je sličan prijašnjim mjesecima. Prvo i drugo mjesto drže Konzum i Lidl. Ako se tako nastavi, moći ćemo zaokružiti cijelu godinu s ovim dvojcem na čelu. Do promjene je došlo na trećem mjestu: Spar se po peti put u godini uspeo na ovu poziciju.

trgovacki lanci-broj objavaIako se, ukupno gledajući, u listopadu najviše objavljivalo o promidžbenim aktivnostima i sponzorstvima (34,49%), za vodeći je trgovački lanac najzastupljenija tema vezana za asortiman i cijene proizvoda, s 33% udjela. Za Lidl i Spar je najzastupljenija tema vezana za poslovanje, s udjelom od 40% za Lidl te 51% za Spar. Udio objava o poslovanju za Konzum iznosi 30%.

Iz ovog su trgovačkog lanca poručili kako su jako puno investirali u konkurentnost i nove kvadrate, a istim intenzitetom planiraju i nastaviti. Otvaraju se nove prodavaonice, preuređuju stare, uvode se novi prodajni koncepti internetske trgovine, samonaplatne blagajne i dr.

I u Lidlu su potvrdili daljnje širenje pa tako do kraja godine planiraju otvoriti još dvije trgovine i time dosegnuti brojku od 88 prodajnih mjesta. Isto tako, kreću s novim konceptom gradnje i uređenja trgovina koje bi trebale biti veće, atraktivnijeg izgleda i veće energetske učinkovitosti.

Spar je, nakon dva mjeseca preuređivanja, otvorio supermarket u Petrovaradinskoj ulici u Zagrebu, no vijest koja je medijima bila najzanimljivija je da Spar i dalje bilježi rast izvoza hrvatskih proizvođača u trgovine u Austriji, Sloveniji i Mađarskoj.

Nastavilo se to na već uspješnu 2014. godinu kada je kao rezultat suradnje s hrvatskim proizvođačima zabilježen izvoz njihovih proizvoda u vrijednosti od oko 50 milijuna eura.

teme o kojima mediji najcesce pisu

TEMATSKA SMJENA
Poslovanje je tematika koja je od početka godine najviše zaokupljala pažnju medija kada se pisalo o trgovačkim lancima. No, u listopadu je došlo do promjene, iako je razlika mala. Najviše se objava odnosilo na promidžbu i sponzorstva koja imaju udio od 34,49%. Poslovanje slijedi s udjelom od 30,09% od ukupnog broja zabilježenih objava.

U listopadu se više objavljivalo u tiskanim medijima (59%). Mediji koji su pojedinačno najviše objavljivali o trgovačkim lancima su dnevnici 24 sata te Slobodna Dalmacija. Tiskani mediji su više objavljivali o svim temama, osim kad je riječ o temi promidžbenih aktivnosti i sponzorstava. Najveća je razlika unutar tematike zabilježena za asortiman i cijene proizvoda, čak 79,50% u korist tiskovina.

Ines Kovačić
PressCLIPPING
Press-clipping-logo-potpis-wide1