U prosincu je zabilježen najveći broj objava od početka 2015. godine. Povećanje interesa medija za trgovačke lance može se povezati s blagdanima, no svakako i velikim akcijama, poslovanjem, novitetima vezanim za Konzum. Ukupno gledajući, najviše se objavljivalo vezano za poslovanje, poslovne planove, rezultate, investicije, Uprave...

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u prosincu najviše pisalo, te u kojim kontekstima. Praćen je publicitet 12 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

U prosincu se povećao interes medija za trgovačke lance. Naime zabilježen je najveći broj objava od početka godine. U odnosu na studeni, koji je do sada imao najviše objava, u prosincu je zabilježeno 118 objava više.

trgovacki lanci - broj objavaKonzum i Lidl su zadržali svoje pozicije, i to ne samo u odnosu na prošli mjesec, nego su cijele godine na prvom, odnosno drugom mjestu. Na trećem je mjestu najviše puta bio Spar, ukupno 6 mjeseci, jedan je mjesec dijelio mjesto s Kauflandom. Po dva su mjeseca na trećem mjestu bile Plodine, Mercator te Tommy. Ostali trgovački lanci kroz cijelu su godinu bili na nižim pozicijama.

O Konzumu se najviše objavljivalo vezano za poslovanje, poslovne planove, rezultate, Upravu – udio iznosi 47% od ukupnog broja objava zabilježenih za ovaj trgovački lanac. Osim toga je prosinac i mjesec u kojem je za Konzum zabilježen najveći broj objava, u odnosu na sve ranije mjesece 2015. godine.

o kojim temama mediji najcesce pisu kada je rijec o trgovackim lancimaNaime ovaj je trgovački lanac lansirao potpuno novi koncept online trgovine Konzum klik. Ukupno ulaganje u novi logistički centar na Vrbanima i kompletan redizajn webshopa uz nove funkcionalnosti iznosi 30 milijuna kuna.

Najavili su i drive-in uslugu koja će u centru na Vrbanima biti dostupna od siječnja, a kupac će na ovaj način uz online narudžbu moći sam preuzeti kupljenu robu. Otvorio se i novi Super Konzum Radnička koji uz bogat asortiman od više od 30 000 artikala, nudi i niz usluga i dodatnih vrijednosti na unaprijeđenim odjelima.

O Lidlu se najviše pisalo vezano za asortiman i cijene proizvoda, udio objava iznosi 43%, zatim o poslovanju s udjelom od 37%. O Tommyju najviše pisalo o poslovanju, udio je 49% u ukupnom broju objava zabilježenim za ovaj lanac, zatim o promidžbi i sponzorstvima s udjelom od 34%.

broj objava po vrsti medijaLidl je uoči 10. obljetnice rada u Hrvatskoj krenuo s potpunim makeoverom svojih trgovina, kako su to mediji prenijeli. Novi koncept trgovine je Lidlov odgovor na promijenjene zahtjeve kupaca, ali i djelatnika. Tommy je trenutno po veličini  treći domaći trgovački lanac, iza Konzuma i Plodina, a ukupno šesti na hrvatskom tržištu.

Zoran Mamić, potpredsjednik NO Tommyja, kazao je kako čak ni rast diskontera neće poremetiti planove razvoja ovog trgovačkog lanca budući da Tommy u asortimanu ima 80 % domaće robe. Iako diskonteri aktivnom promidžbom privlače kupce, domaći proizvod je domaći proizvod, smatra Mamić.

zastupljenost tema po vrstama medijaTematski su se objave o trgovačkim lancima, najviše odnosile na poslovanje, planove, rezultate. Udio objava iznosi 44,50% od ukupnog broja zabilježenih objava. Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene proizvoda s udjelom od 31,10%.

U prosincu se više objavljivalo u tiskanim medijima. Mediji koji su pojedinačno najviše objavljivali o trgovačkim lancima su dnevnici 24 sata i Slobodna Dalmacija. Slijede Večernji list i Jutarnji list.

U prosincu se o svim temama više objavljivalo u tiskanim medijima. Najveća je razlika zabilježena u temi vezanoj za asortiman i cijene proizvoda, 84,50% u tiskovinama u odnosu na 15,50% na portalima. Za Poslovanje, tematiku koja je u prosincu najzastupljenija, udio u tiskanim medijima je 59,50% u odnosu na 40,50% na portalima.

Ines Kovačić
Press-clipping-logo-potpis-wide1