pivo-profil-potrosaca-ftd 777Konzumenti piva u Hrvatskoj stvarno uživaju u izlasku u lokal (bar, klub i sl.), trude se slijediti napredak tehnologije, dok gledaju televiziju često su na internetu, a ako im se nešto svidi kupe to bez obzira na cijenu

Svijetlo ili tamno, ljetno ili zimsko, bezalkoholno ili alkoholno, ale ili lager, premium ili standardno, pivo je jedno od zastupljenijih alkoholnih pića koje malo koja osoba ne poželi konzumirati s vremena na vrijeme, a posebno u vruće ljetne dane.

NAJVIŠE MALIH KONZUMENATA
Institut za istraživanje tržišta i medija Mediana u svojoj analizi koristi multifunkcionalni alat Target Group Index (TGI) koji je namijenjen kompanijama u zadovoljavanju osnovnih potreba za analizama potrošača, tržišta i konkurencije.

Korisnik TGI baze može brzo i lako analizirati kako svoje postojeće i potencijalne potrošače, tako i potrošače konkurencije, te precizno definirati strategije i smjernice marketinškog oglašavanja.

Riječ je o “single source” istraživanju, što znači da jedna osoba odgovara na sva pitanja koja upitnik sadrži, a provodi se kontinuirano na velikom uzorku te pokriva cijeli teritorij Hrvatske. Pored konzumacije hrane i pića, korištenja proizvoda za domaćinstvo te medijskih preferencija, u TGI istraživanju postoji i više od 250 stajališta koja se odnose na razne životne sfere.

obiljezja zivotnog stila konzumenata ozujskog i kralovackog pivaOvom prilikom prikazat ćemo dio podataka iz TGI baze koji se odnose na konzumaciju piva na tržištu Hrvatske. U posljednjih godinu dana 43% Hrvata je konzumiralo pivo. Analiziramo li konzumente piva prema demografskim pokazateljima vidimo da muškarci znatno više piju pivo (65%) u odnosu na žene (35%).

Prema regionalnoj podjeli konzumenti se nalaze najviše u Slavoniji i Međimurju (29%), a podijelimo li konzumente piva na dobne skupine najviše ih je u dobi od 30 do 49 godina (35%).

U pogledu frekvencije konzumacije piva i podjele svih konzumenata na velike, umjerene i male uvijek je zanimljivo vidjeti i analizirati udio velikih i umjerenih konzumenata. Ipak, u ovoj kategoriji u Hrvatskoj je najviše malih konzumenata (58%), zatim umjerenih konzumenata (39%), dok je velikih konzumenata samo 3%.

obiljezja zivotnog stila konzumenata pan pivaU skupinu malih konzumenata ubrajamo one koji piju jedno ili više piva mjesečno do jedno ili dva piva tjedno, u umjerene konzumente one koji piju od tri do deset piva tjedno, a u velike konzumente one koji piju više od 11 piva tjedno.

PIVO I ŽIVOTNI STIL
Jedan od najvažnijih koraka u procesu prodaje i marketinga je poznavanje tzv. sociografskih obilježja korisnika. Taj važan korak lakše poimamo uz pomoć podataka iz TGI istraživanje koje odgovara na pitanje kakav je vaš korisnik odnosno kupac, kako se odaziva na ponude i što ga privlači na kupovinu.

bullet-pivo-profil-potrosacaKonzumenti piva u Hrvatskoj stvarno uživaju u izlasku u lokal (bar, klub i sl.), trude se slijediti napredak tehnologije, dok gledaju televiziju često su na internetu, a ako im se nešto svidi kupe to bez obzira na cijenu. Građani Hrvatske kao top tri robne marke piva biraju Ožujsko, Karlovačko te Pan pivo.

Pogledajmo sada kakva su obilježja životnoga stila konzumenata tri vodeća brenda piva u Hrvatskoj.

Možemo zaključiti da su konzumenti Ožujskog piva osobe koje uživaju u izlascima, multitasking osobe koje dok gledaju televiziju istovremeno pretražuju po internetu.

To su također osobe koje slušaju radio svaki dan, uočavaju oglašavanje u časopisima, vole provoditi vrijeme u prirodi i preferiraju proizvode bez umjetnih aditiva.

dobna-regionalna-spolna segmentacija konzumenata pivaKonzumenti Karlovačkog piva su također multitasking osobe koje uživaju u izlascima, kreativne i pustolovne osobe koje su ukorak s tehnologijom. Pan konzumenti su osobe koje vole druge uvjeravati u svoje mišljenje, slijede napredak tehnologije, redovito slušaju radio te rijetko opaze oglašavanje u tiskanim medijima. Također su osobe liberalnijih pogleda na život.

U TGI istraživanju je također moguće pogledati i za koje događaje u životu ispitanici smatraju da će im se dogoditi u narednih godinu dana. Konzumenti piva kao tri događaja koja očekuju u budućnosti navode promjene u domaćinstvu (renoviranje životnog prostora), promjenu radnog mjesta te prodaju kuće ili stana. Kada je pitanje povjerenje u medije, konzumenti piva na prvo mjesto stavljaju internet (45%). Kao drugi medij kojem najviše vjeruju navode televiziju (38%), a slijede ih tisak (9%) te radio (8%).

Svakako je zanimljivo vidjeti podatak u kojim trgovačkim lancima konzumenti piva najčešće kupuju namirnice. Nešto više od polovice onih koji su konzumirali pivo u posljednjih godinu dana kupuje namirnice u Konzumu. U Lidlu ih kupuje 38%, dok ih oko 30% kupuje u Kauflandu te u Plodinama.

maja jurican-mediana-potpis