Apsolutni pobjednik cijele 2017. godine po broju objava je Konzum

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u prosincu najviše pisalo, te u kojim kontekstima.

Praćen je publicitet 11 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

U prosincu se o trgovačkim lancima ponovno dosta objavljivalo, zabilježene su ukupno 633 objave. Apsolutni pobjednik cijele 2017. godine je Konzum koji je u svim mjesecima bio na prvom mjestu.

Na drugom je bio Lidl, kojem je nedostajao samo jedan mjesec kako bi zaokružio godinu na drugoj poziciji. U ožujku mu je istu preoteo Tommy. Na trećem su se mjestu izmjenjivali Spar, Lidl, Kaufland, Mercator i Tommy, koji je i u prosincu na trećem mjestu. Najčešće je na trećem mjestu bio Spar, ukupno sedam mjeseci.

Najzastupljenija tema u prosincu je poslovanje, no s najmanjim udjelom od ukupnog broja zabilježenih objava, gledajući po mjesecima u cijeloj godini. Kod vodećih je trgovačkih lanaca u prosincu samo kod Konzuma najzastupljenija, udio iste iznosi 55 posto unutar objava zabilježenih za ovaj trgovački lanac.

Kod Lidla je na prvom mjestu tema o asortimanu i cijenama proizvoda, s udjelom od 37 posto, a kod Tommyja promidžbene aktivnosti i sponzorstva, s udjelom od 45 posto. Druga po zastupljenosti kod Konzuma je tama o promidžbenim aktivnostima i sponzorstvima s udjelom od 20 posto, kod Lidla i Tommyja na drugom je mjestu poslovanje, kod Lidla s udjelom od 35 posto, te s 43 posto kod Tommyja.

Konzum je u prosincu u suradnji s klasterom Mali hrvatski proizvođač pokrenuo projekt ”Iz domaćih krajeva” u sklopu kojeg će kupcima ponuditi širok izbor kvalitetnih domaćih proizvoda iz cijele Hrvatske. Tako će svoje proizvode ponuditi više od 60 malih proizvođača, a ponuda obuhvaća preko 500 proizvoda iz više od 20 različitih kategorija.

Kroz cijeli se mjesec pisalo o velikoj humanitarnoj akciji koja je počela 23. studenog, a završena je 17. prosinca, koju je Konzum pokrenuo u suradnji s 21 domaćim dobavljačem. Prilikom iste prikupljeno je 312.064 kune za pučke kuhinje Caritasa i Hrvatskog Crvenog Križa diljem Hrvatske.

Hrvatski je Caritas dobio i Lidlovu donaciju u vrijednosti 100.000 kuna u proizvodima, usmjerenu korisnicima crkvenih pučkih kuhinja, prihvatilištima za beskućnike i drugim korisnicima Caritasove pomoći, kako bi njihovi blagdani bili što ugodniji i veseliji.

Pisalo se i o Lidlovom stipendiranju hrvatskih maturanata gimnazija i studenata prve godine ekonomskog fakulteta koji odluče upisati dodiplomski studij trgovine u Heilbronnu u Njemačkoj.

Tommy je otvorio supermarket u Šibeniku koji je 195. prodajno mjesto ovog lanca u Hrvatskoj. Osim širokog asortimana, konkurentnih cijena i brojnih pogodnosti koje nudi, tom je prilikom uručena i donacija u visini 40.000 kuna Općoj bolnici Šibensko-kninske županije. Objavljen je veliki intervju s vlasnikom Tommyja Tomislavom Mamićem, a tvrtka je dobitnik i Zlatne kune u kategoriji velikih trgovačkih društava.

Tematski su se objave o trgovačkim lancima najviše odnosile na poslovanje. Udio objava iznosi 42,81% od ukupnog broja zabilježenih objava. Slijedi tematika vezana za promidžbene aktivnosti i sponzorstva s udjelom od 30,49%.

U prosincu se vezano za trgovačke lance više objavljivao u tiskovinama, 62% u odnosu na portale s udjelom od 38%. Medij koji je pojedinačno o trgovačkim lancima najviše objavljivao je dnevnik 24 sata. Slijede Slobodna Dalmacija i Večernji list.
Zastupljenost tema po vrstama medija

U prosincu se o gotovo svim temama više objavljivalo u tiskovinama. Najveća je razlika zabilježena unutar teme o asortimanu i cijenama proizvoda, udio objava u tiskovinama iznosi 80,60 posto, u odnosu na portale s udjelom od 19,40 posto.