Mercator očekuje pozitivne učinke od ulaska Hrvatske u EU

“Ulaskom Hrvatske u EU postizat ćemo mnogo više sinergije u administraciji i nabavi, a bolji rezultat očekujemo već ove godine.”

Direktor trgovačkog lanca Mercator Toni Balažič izjavio je da očekuje pozitivne učinke od ulaska Hrvatske u EU na poslovanje svoje tvrtke.

“Hrvatska je naše prirodno i dugoročno zanimljivo tržište. Ulaskom Hrvatske u EU postizat ćemo mnogo više sinergije u administraciji i nabavi, a bolji rezultat očekujemo već ove godine”, rekao je Balažič u razgovoru za ljubljansko “Delo” od srijede.

Balažič, koji je na čelo uprave došao prošle godine, nije želio komentirati sadašnji postupak u kojemu većinski vlasnici još prikupljaju neobvezujuće ponude za 58,13 posto Mercatorovih dionica kao ni neslužbene informacije prema kojima bi Agrokor i u ovom pokušaju prodaje mogao biti najozbiljniji potencijalni strateški kupac.

Što se tiče sadašnje pozicije Mercatora na hrvatskom tržištu, Balažič je ustvrdio da je poslovanje Mercatora u Hrvatskoj izuzetno zahtjevno, među ostalim i zbog dominantnog položaja Konzuma, ali i jake strane konkurencije te zahtjevne logistike.

Direktor Mercatora kazao je da se slaže s nekim ocjenama da bi u slučaju da ovaj pokušaj prodaje većinskog paketa dionica ne uspije, Mercatorovoj upravi onda trebalo dati dvije-tri godine da izvede restrukturiranje tvrtke te da u tom razdoblju ne bi trebalo pokretati nove pokušaje prodaje.

Većinski vlasnici Mercatora, osobito Pivovarna Laško koja ima probleme s visokom dugovima, nastoje međutim prodajom dionica riješiti svoj težak financijski položaj.

Po Balažicevoj ocjeni, sadašnje okolnosti za prodaju su teške jer trenutačna cijena dionice na burzi s restrukturiranjem bi se mogla povećati.

Uz postupak prodaje istodobno se odvija i postupak restrukturiranja tvrtke i njenih financijskih obveza, a za to je potrebno mnogo energije, upozorio je Balažič u razgovoru za vodeći slovenski list.

Po njegovim riječima, Mercator strategijom restrukturiranja do 2016. godine namjerava osigurati neto uštedu od 80 milijuna eura, a produktivnost podizati za tri posto godišnje. (H)

Prethodni članakGfK: Tri četvrtine kućanstava ne može pokriti troškove
Sljedeći članakPredstavljeni Dani komunikacija