Unatoč stabilnim prihodima od prodaje, neto gubitak slovenskog trgovačkog lanca iznosio je 22 milijuna eura

Nadzorni odbor Mercatora je na svojoj današnjoj sjednici potvrdio Izvješće o poslovanju Mercator Grupe za razdoblje siječanj – rujan 2012. godine. Grupa je u tom periodu ostvarila 2,1 milijardi eura čistih prihoda od prodaje što predstavlja 0,7 postotni rast u odnosu na isto razdoblje lani, izvijestili su iz Mercatora.

Istodobno, prihodi u Sloveniji su se smanjili za 2 posto, dok je na ostalim tržištima zabilježen rast od 4,4 posto te rast od 9,7% na stalnim tečajevima.

Najveći rast Mercator je ostvario na tržištu Bosne i Hercegovine jer su prihodi od prodaje uvećani za 53,7% kao posljedica preuzimanja djelatnosti društva Drvopromet.

“Smanjene gospodarske aktivnosti u regiji, produbljivanje dužničke krize, pad uvoza i izvoza u Sloveniji te negativna kretanja tečaja u Srbiji imala su značajan negativan utjecaj na poslovanje Mercator Grupe. Mercator stoga bilježi negativan poslovni rezultat od 22 milijuna eura. Uprava provodi racionalizaciju troškova, a navedene mjere rezultirale su s 5 milijuna eura ušteda vidljivih već u trećem kvartalu 2012. Troškovna racionalizacija i dalje je jedan od prioriteta za poboljšanje poslovnih rezultata kompanije”, komentira Uprava kompanije u izvješću.

Pritom dodaju kako se puno pažnje posvećuje obnovi marketinškog miksa pogotovo u Sloveniji. Aktivnosti su usmjerene na osvježenje prodajnih prostora, unaprjeđenje promotivnih aktivnosti i komunikacije s kupcima. Prvi rezultati mjerenja tržišnih udjela, kako navode, već ukazuju na zaustavljanje negativnih trendova.

Nastavak ekonomske krize i recesije u eurozoni za dva uzastopna tromjesečja povećava nesigurnost na tržištu i dovodi do još racionalnijeg ponašanja potrošača. Na svim tržištima zabilježen je nizak ili negativan gospodarski rast, visoka nezaposlenosti i posljedično pad kupovne moći potrošača. Potrošačke navike u kupnji su sve suzdržanije, objašnjavaju u Mercatoru.

Na poslovanje Mercatora u prvih devet mjeseci 2012. negativan utjecaj imao je značajan pad uvoza i izvoza u Sloveniji, pad potrošnje u Sloveniji i na drugim tržištima u regiji te više od 8 posto deprecijacije srpskog dinara.

U razvoj maloprodajne mreže Mercator Grupa investirala je 56 milijuna eura i ostvarila više od 43 tisuće četvornih metara novih bruto prodajnih površina, od toga veliku većinu kroz poslovne najmove.

“U sklopu projekta monetizacije nekretnina smo već dobili neobvezujuće ponude od strane zainteresiranih investitora. Trenutno je u tijeku drugi krug pregovora u kojemu bi Mercator trebao dobiti i obvezujuće ponude nakon kojih će uslijediti njihova detaljnija analiza i odluka o nastavku projekta – koja će biti poznata do konca studenog”, ističe se u priopćenju Mercatora.

Na dan 30. rujna 2012. u Mercator Grupi bilo je zaposleno 24.208 djelatnika.