Moderni formati prodavaonica s gotovo dvije trećine udjela dosta su značajniji za prodaju kategorije u odnosu na tradicionalne formate. Nositelji kategorije su parizeri, šunke, hrenovke i trajne kobasice koji kombinirano drže 63% količinskog udjela.

Mesne prerađevine su sve trajne i polutrajne mesne prerađevine kao što su slanina/hamburger, hrenovke, kobasice za kuhanje i pečenje, ohlađeni mesni proizvodi spremni za konzumaciju (sve vrste salama), te ostali polutrajni proizvodi (tlačenice, safalada, mesni narezak…).

Mogu biti s dodacima ili bez dodataka. Svježe meso, smrznuto meso, gotova mesna jela, mesne paštete i mesne prerađevine pakirane u konzerve (npr. mesni doručak) nisu uključene u ovu kategoriju. Kategorija obuhvaća pojedinačna pakiranja i mesoreznicu. Kategorija mesnih prerađevina u posljednjih godinu dana (veljača 2020. – siječanj 2021.) bilježi blagi količinski rast prodaje u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Moderni formati su značajniji za prodaju kategorije u odnosu na tradicionalne formate. Nositelji kategorije su parizeri, šunke, hrenovke i trajne kobasice koji kombinirano drže 63% količinskog udjela. Vodeća tri proizvođača zastupaju 55% količinske prodaje kategorije, a oni su abecednim redom: Gavrilović, PIK Vrbovec i Vindija.

Euromonitor International: Presjek trendova
Agencija Euromonitor International na svojim je internetskim stranicama u prosincu 2020. godine objavila pregled osnovnih trendova za skupinu kategorija mesne prerađevine i morski plodovi.
U sažetku pregleda navodi se kako je pandemija covida-19 imala pozitivan efekt na vrijednosnu prodaju mesnih prerađevina i morskih plodova u 2020. godini. Pritom su ohlađeno crveno meso i piletina te smrznuto crveno meso ostvarili najveći rast vrijednosti prodaje tijekom prošle godine.
Jedan od trendova je i snažnija preferencija lokalno proizvedenih mesnih prerađevina, što dovodi i do rasta cijene jediničnih proizvoda. Mesne prerađevine čine gotovo dvije trećine vrijednosne prodaje skupine kategorija mesne prerađevine i morski plodovi. Čak i prije izbijanja pandemija covida-19 vrijednosna prodaja mesnih prerađevina i morskih plodova tijekom 2019. zabilježila je najviše razine u zadnjih nekoliko godina.
Nadalje se ističe kako je pandemija pomogla domaćim igračima da stabiliziraju svoje pozicije i vrijednosne udjele. Upravo domaće kompanije i dominiraju kategorijom mesnih prerađevina koja je vrlo koncentrirana jer vodeća tri igrača – PIK Vrbovec, Vindija i Gavrilović – zauzimaju blizu polovice ostvarene vrijednosti prodaje.