Tržišne komunikacijeI&AMeso: Visoka razina konzumacije

Meso: Visoka razina konzumacije

Nakon zadnjih trzaja zime, jer eto snijeg je zabijelio kontinentalni dio Hrvatske i početkom travnja, stižu nam i lijepi proljetni dani kada ćemo se sve učestalije okupljati oko roštilja na raznim prigodama. Kreće sezona druženja na otvorenom pa je red da upitamo i naše građane kakve su im preferencije kada je riječ o konzumaciji mesnih delicija.

Proizvođačima iz ove kategorije osobito će se dopasti podatak da petina hrvatskih građana, njih 19,7%, meso jede svakodnevno, a blagonaklono će gledati i na to da onih koji meso konzumiraju nekoliko puta tjedno ima čak 69% u nacionalno reprezentativnom uzorku. Puno je manji broj konzumenata koji rijetko jedu meso pa tako ove proizvode nekoliko puta mjesečno konzumira 7,6% ispitanih, a da to čine rijetko navodi njih 1,6%. Sveukupno gledano, imamo 97,9% konzumenata mesa u hrvatskoj populaciji, što je vrlo visoki udio.

Od vrsta mesa najčešće se jede piletina koju konzumira 55,1% hrvatskih građana, a potom slijedi svinjetina s 31,8% udjela. Dosta manje udjele ostvarili su teletina ili govedina (9,7%) te osobito puretina (2,6%) i janjetina (0,8%).

Kada je riječ o preferencijama udjeli su podosta drugačiji pa tako 39,3% građana navodi kako najviše vole piletinu, a potom kao svoj prvi izbor njih 21,3% navodi svinjetinu, 17,1% preferira teletinu ili govedinu, a 15,3% janjetinu. Mali broj konzumenata mesa svoj je glas dao puretini (4%), divljači (1,7%) i zečetini (1,3%).

Špek ili slanina najčešće se jede kada je riječ o konzumaciji mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda. Ovu tradicionalnu deliciju, naime, najčešće jede trećina konzumenata mesa (33,5%), a potom slijede kobasica s 19,7% i šunka sa 16,8%. Potom slijede parizer s 8,3%, pršut s 8%, kulen sa 6,2% i vratina s 2,2%.

Pitanje koju vrstu mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda najviše vole konzumirati ponudilo je malo drugačije odgovore pa se tako vodećem špeku/slanini (29,1%) pršut približio vrlo blizu s ostvarenih 28% udjela. Slijede tri izjednačene preferirane delicije: šunka ima 12,8%, kobasica 12,5%, a kulen 12%, dok su na začelju parizer s 3,8% i vratina s 1,9%.

Istraživanje su tijekom ožujka 2022. godine proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

U sklopu istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!Najnovije objave

Pogledajte u budućnost financija na prvom Finance Weekendu

Finance Weekend će se baviti ključnim temama koje oblikuju budućnost financija Godinu dana prije punoljetnosti, po prvi puta u Rovinju na Weekendu.17, dolaze nam i...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...