metro-kolica-midiIzvršni direktor njemačkog trgovačkog lanca Metro Cash & Carry, Eckhard Cordes, izjavio je u intervjuu u New Delhiju da će Indija, zajedno s Kinom i Rusijom, postati jedno od top tri tržišta za njemačku tvrtku u narednim godinama.

Metro planira otvoriti 50 cash & carry trgovina do 2015. u Indiji, prateći na taj način tempo širenja u Kini, koja predstavlja najbrže rastuće gospodarstvo u svijetu.

Metro Cash & Carry započeo je poslovanje u Indiji 2003. godine te na tom tržištu trenutno posluje sa šest prodajnih objekata.

Tvrtka se fokusira na međunarodnu ekspanziju uglavnom na tržištima u razvoju širom srednje i istočne Europe, kao što je Rusija, zatim u Aziji i Africi gdje još uvijek postoji veliki potencijal za ekspanziju, za razliku od zrelih tržišta Zapadne Europe na kojima je većina njegovih formata dosegla razinu zasićenja.

Metro planira otvoriti veleprodajne trgovine u Indiji, drugog najbrže rastućeg gospodarstva u svijetu, gdje lokalno zakonodavstvo još uvijek priječi ulazak stranih igrača u maloprodajni sektor.

“Naš cilj od 50 trgovina do 2015. neće biti kraj, mi definitivno vidimo potencijal rasta i na troznamenkasti broj kada je u pitanju broj prodajnih mjesta u Indiji”, rekao je Cordes bez navođenja konkretne brojke ili vremenskog okvira.

“Mislim da je tržišni potencijal za Cash & Carry poslovanje u Indiji, ako se to učini na pravi način, zapravo ogroman”, dodao je.

Veliki potencijal za rast ovog formata u Indiji leži u tome što ta zemlja raspolaže s oko 12 milijuna malih obiteljskih trgovina, koje su i glavna ciljna skupina cash & carry trgovaca. Tu je i rast u institucionalnom tvrtkama kao što su hoteli, restorani i ugostitelji.

Cordes je priznao kako je njemački trgovac bio “vrlo spor” u širenju svoje maloprodajne mreže u Indiji.

“Razlog je što tijekom prvih godina nismo bili u mogućnosti razviti uspješan model iz više razloga”, rekao je. “Potom je stigla financijska kriza zbog koje smo srezali naša ulaganja na globalnoj razini.”

Metro je u proteklih osam godina investirao oko 100 milijuna eura u otvaranje šest cash & carry trgovina u Indiji. Jedinična cijena prodajnih objekata će se smanjivati s obzirom da tvrtka planira otvarati manje formate u narednim godinama, rekao je Cordes.

Osim toga, Metro planira razdvojiti operacije računovodstva u tri odjela, po jedan u Njemačkoj, Indiji i Poljskoj, iz trenutno centraliziranog poslovanja na svom domaćem tržištu, čime će srezati oko 250 radnih mjesta u Njemačkoj te ih prebaciti na Poljsku i Indiju.